Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Επιστολή Δ. Στρατούλη κ’ Ι. Δούκα προς Γ. Κατρούγκαλο για τις παράνομες μειώσεις στις επικουρικές



Δελτίο Τύπου
Με επιστολή τους προς τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο, οι Δημήτρης Στρατούλης, πρώην αν. υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης και Ι. Δούκας, πρώην υποδιοικητής ΙΚΑ, μέλη της Π.Γ. της ΛΑ.Ε., με αφορμή και το νέο -το τρίτο κατά σειρά- «κύμα» μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις, ζητούν, εκτός των άλλων, να σταματήσει τώρα ο αυθαίρετος και παράνομος τρόπος παρακράτησης της εισφοράς αλληλεγγύης. Οι κ.κ. Στρατούλης και Δούκας επισημαίνουν ότι η ερμηνεία η οποία έχει δοθεί από το υπ. Εργασίας (με την οποία εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις του νόμου 4387/2016) φέρνει μεγαλύτερες περικοπές ακόμα κι απ’ αυτές που αυτός ο αντιασφαλιστικός νόμος προβλέπει.
Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή των κ.κ. Στρατούλη και Δούκα προς τον υπ. Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο:
«Δημήτρης Στρατούλης, πρώην αν. Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης
Ιωάννης Δούκας, πρώην Υποδιοικητής του ΙΚΑ
Προς Υπουργό Εργασίας
Κύριο Γεώργιο Κατρούγκαλο

Θέμα: Να σταματήσει ο αυθαίρετος, άδικος και παράνομος τρόπος παρακράτησης της εισφοράς αλληλεγγύης στις επικουρικές συντάξεις.
Κύριε Υπουργέ,
Η κυβέρνησή σας έφερε και ψήφισε τον περασμένο Μάιο στη Βουλή το νέο ασφαλιστικό – στην ουσία αντιασφαλιστικό – νόμο 4387/16.
Ο νόμος αυτός περιέχει σωρεία ρυθμίσεων σε βάρος των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, όπως η θεσμοθέτηση του συστήματος των τριών πυλώνων υπέρ του κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα και σε βάρος της αναδιανεμητικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, η δραστική μείωση των μελλοντικών κύριων συντάξεων αλλά και με διάφορους τρόπους όπως με τα πλαφόν των ήδη καταβαλλόμενων, η δραστική μείωση τόσο των σημερινών όσο και των μελλοντικών επικουρικών συντάξεων, η κατάργηση του ΕΚΑΣ για εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους το 2016 και η οριστική κατάργησή του για όλους μέχρι το 2019, η μεγάλη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών σε επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες, οι μεγάλες μειώσεις στις εφ’ άπαξ παροχές και στα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων, η κατάργηση της σημερινής δομής των ταμείων κύριας ασφάλισης και η δημιουργία ενός ασφαλιστικού ταμείου για όλους που απ’ ότι φαίνεται θα γίνει σαν το γεφύρι της Άρτας και θα δημιουργήσει οργανωτικό και λειτουργικό χάος σε βάρος των ασφαλισμένων.
Όλα τα παραπάνω είναι γνωστά, τα έχουμε ξαναπεί και έχει καταγραφεί δημόσια και ρητά η διαφωνία μας με το περιεχόμενο του νόμου 4387/2016.
Με την επιστολή μας αυτή θέλουμε να σταθούμε σ’ ένα ιδιαίτερο ζήτημα, στην αυθαίρετη, άδικη αλλά και παράνομη προσέγγιση και ερμηνεία, με την οποία εφαρμόζεται ο νόμος αυτός σε ότι αφορά τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων.
Το τρίτο κύμα μειώσεων θα γίνει σε λίγες μέρες με τις επικουρικές συντάξεις του Οκτωβρίου. Πολλές δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχων θα δουν το μήνα αυτό την επικουρική τους σύνταξη να μειώνεται, όπως αντίστοιχα έγινε με τους εκατοντάδες χιλιάδες ομοιοπαθείς συναδέλφους τους δύο προηγούμενους μήνες.
Η ερμηνεία, η οποία έχει δοθεί από το Υπουργείο σας και με την οποία εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις του νόμου 4387/2016, φέρνει μεγαλύτερες περικοπές ακόμα κι απ’ αυτές που αυτός ο δικός σας νόμος προβλέπει.
Συγκεκριμένα:
Για την εισφορά αλληλεγγύης η ερμηνεία που δόθηκε από εσάς είναι αυτή να υπολογίζεται στο προηγούμενο ποσό της βασικής επικουρικής σύνταξης και όχι στο ποσό που προέκυψε μετά τον επανυπολογισμό της, που οδήγησε στη μείωση της, με αποτέλεσμα η εισφορά αυτή να είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ αυτήν που προβλέπει ακόμα και ο δικός σας νόμος. Ο συνταξιούχος δηλαδή πληρώνει ποσοστιαία εισφορά αλληλεγγύης πάνω σε ένα ποσό πολύ μεγαλύτερο από την επικουρική σύνταξη του.
Το πιο απαράδεκτο όμως έχει να κάνει με τον αυθαίρετο και παράνομο τρόπο, που καθορίζει η Υπουργική σας απόφαση  25909/470 ΦΕΚ 1605 Β/7-7-2016 τον επανυπολογισμό για ασφαλιστικά ταμεία ή κλάδους, που σύμφωνα με τα καταστατικά τους δεν προβλέπεται ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης.
Για τις περιπτώσεις αυτές η Υπουργική σας απόφαση βάζει ένα ενιαίο μέσο ποσοστό αναπλήρωσης για όλους αδιαφορώντας για τα ποσά με βάση τα οποία κάποιος πλήρωνε εισφορές, αδιαφορώντας για ασφαλιστικές κλάσεις, αδιαφορώντας με απλά λόγια για το πόσες εισφορές πλήρωνε και για πόσα χρόνια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι μειώσεις που υφίστανται πολλές χιλιάδες συνταξιούχων στις επικουρικές συντάξεις τους να φτάνουν ή και να ξεπερνούν το 50%.
Εμείς είναι γνωστό ότι συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την κατάργηση όχι μόνο του 4387/2016 αλλά και όλου του αντιασφαλιστικού και συνταξιοκτόνου νομοθετικού πλαισίου, που ψηφίστηκε τα χρόνια των μνημονίων και έχει οδηγήσει στην κατεδάφιση των συντάξεων και της κοινωνικής ασφάλισης.
Ιδιαίτερα, όμως, για τις αυθαίρετες, παράνομες και άδικες ερμηνείες και  πρακτικές εφαρμογής της εισφοράς αλληλεγγύης στις επικουρικές συντάξεις απαιτούμε από την κυβέρνησή και το Υπουργείο σας την άμεση διακοπή και κατάργησή τους – και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Ιουνίου που τις εφαρμόζετε – και επιφυλασσόμαστε για την χρήση κάθε πολιτικού, νομικού και έννομου εργαλείου για την άρση αυτής της παρανομίας και αδικίας».
Το Γραφείο Τύπου της ΛΑ.Ε.
30/9/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου