Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

Δέσποινα Σπανού: Πώς η προπαγάνδα και οι πολιτικές σκοπιμότητες μεταμφιέζουν την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα

Πώς η προπαγάνδα και οι πολιτικές σκοπιμότητες μεταμφιέζουν την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα.

Της Δέσποινας Σπανού

Παρακολουθώντας την ειδησεογραφία, όλα τα χρόνια, αλλά ιδιαιτέρως το τελευταίο διάστημα διαπιστώνουμε, ότι η πραγματικότητα παραποιείται εντελώς και ότι οι πολιτικές σκοπιμότητες καθορίζουν την παρουσίαση και των οικονομικών στοιχείων.

Η Ελλάδα μπήκε στα μνημόνια, ως μία χώρα που είχε ήδη πτωχεύσει ουσιαστικά, αλλά δεν έπρεπε να πτωχεύσει και τυπικά, με χρέος 115% του Α.Ε.Π., με μικρή ανάπτυξη και με έλλειμμα, το οποίον κατά την κυβέρνηση Καραμανλή ήταν 6,9%, Το έλλειμμα αυτό όμως εκτοξεύτηκε μέσα σε λίγους μήνες, από τον κ. Γεωργίου της ΕΛ.ΣΤΑΤ., γνωστό ευνοούμενο των δανειστών, στο 15,4% (!), έγινε δηλαδή λάστιχο, προκειμένου να μπορέσει να αποτελέσει άλλοθι για να μπούμε στα μνημόνια.

Σήμερα με την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, με δημόσιο χρέος που πλέον πλησιάζει το 200% του Α.Ε.Π., πραγματικό έλλειμμα σε διψήφιο ποσοστό (γύρω στο 15% το υπολογίζουν), ύφεση στο 14%, ανεργία 19-20% και αναστολή οποιασδήποτε παραγωγικής δραστηριότητας, ο οίκος Μoody’s αναβάθμισε την ελληνική οικονομία !!!

Το γεγονός αυτό, αν το δει κάποιος με βάση τα οικονομικά στοιχεία και μόνο, φαίνεται κωμικοτραγικό -και είναι.

Ποια οικονομία αναβάθμισαν; Απλώς οι πολιτικές επιλογές στοχεύουν στο να στηριχθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αναβάθμιση είχε γίνει και με την προηγούμενη κυβέρνηση, μετά την ψήφιση του 3ου μνημονίου. Με τα σημερινά όμως δεδομένα και τη νέα όξυνση της οικονομικής κρίσης λόγω πανδημίας, η αναβάθμιση προκαλεί τουλάχιστον γέλιο.

 Ίσως να θέλουν να επιβραβεύσουν τον κ. Μητσοτάκη για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που πήρε και την ψήφιση του νέου Πτωχευτικού Κώδικα.

Το σίγουρο όμως είναι ότι αναβαθμίζεται μία οικονομία, της οποίας οι δείκτες είναι στα Τάρταρα..

Το ίδιο έχει γίνει και σε άλλες χώρες. Η περίπτωση της Τουρκίας είναι ενδεικτική. Επί δύο χρόνια μας πληροφορούν ότι η οικονομία της διαλύεται και η λίρα πέφτει. Βλέπουμε όμως ότι μέχρι στιγμής αντέχει. Και αυτό γιατί, αφενός στην Τουρκία έχουν γίνει πολύ μεγάλες επενδύσεις, από άλλες χώρες (ιδιαίτερα η Γερμανία, έχει επενδύσει 60δις), αφετέρου, υπήρξε και στήριξη από άλλες οικονομίες. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα του Κατάρ ενίσχυσε την Τουρκική οικονομία με 15δις δολάρια, λόγω των σχέσεων που είχε με τον Ερντογάν, αλλά έχει επίσης δημοσιοποιηθεί συμφωνία με τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιαπωνία για την ενίσχυση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της.

Η εκλογή Μπάιντεν μπορεί να είναι μία από τις βασικές αιτίες για τις εσωτερικές συγκρούσεις, την αλλαγή του κεντρικού τραπεζίτη στην Τουρκία και την παραίτηση του γαμπρού του Ερντογάν και τέως υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Μην έχουμε αυταπάτες ότι ο Μπάιντεν θα εξυπηρετήσει τα δικά μας συμφέροντα, απλώς μπορεί να πιέσει περισσότερο τον Ερντογάν, με βάση τα οικονομικά στοιχεία, για να εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το ίδιο γίνεται σε όλους τους τομείς. Οι πολιτικές σκοπιμότητες καθορίζουν την πορεία της οικονομίας. Παραδείγματος χάριν, η κυβέρνηση απέδωσε την ευθύνη της κατάρρευση του συστήματος τηλε-εκπαίδευσης στην εταιρεία, που η ίδια όμως είχε επιλέξει.

Παρουσιάζεται, ως σημαντική είδηση, το εμβόλιο της Pfizer, ως μεγάλη επιτυχία που θα αντιμετωπίσει την πανδημία και θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, προφανώς για να αναπτύξει ελπίδες στην ήδη κουρασμένη κοινωνία. Αποκρύπτεται όμως, ότι υπάρχει ένα εμβόλιο, το Ρώσικο, το οποίο ήδη χρησιμοποιείται, αλλά και άλλα εμβόλια στο τελικό στάδιο, για τα οποία δε μιλάει κανείς. Δε γνωρίζουμε ποιο είναι το πιο αποτελεσματικό (ούτε και μας ενημερώνουν σχετικά), διαπιστώνουμε όμως, ότι οι πολιτικές σκοπιμότητες για επιλογή της συγκεκριμένης εταιρίας προέχουν της αντιμετώπισης της πανδημίας και της ανάγκης ενίσχυσης του Ε.Σ.Υ..

Αντιλαμβανόμαστε από όλα αυτά, ότι οι πολιτικές σκοπιμότητες, δηλαδή η εξυπηρέτηση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, καθορίζουν τα πάντα. Η προπαγάνδα που γίνεται μέσα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία βέβαια ενισχύονται αδρά για αυτό, είναι για να σερβιριστεί το παραμύθι και να πειστεί ο λαός, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση με την αναβάθμιση της οικονομίας από τη Μoody’s, ότι στο μέλλον όλα θα είναι εξαιρετικά. Άλλωστε αυτό το παιχνίδι το παίζει ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας, που επαγγέλλεται εκρηκτική ανάπτυξη το 2021. Πώς;

Μία χώρα, δεν μπορεί να έχει ανάπτυξη, όταν έχει διαλυθεί ο παραγωγικός της ιστός και φυσικά δεν μπορεί να έχει ευημερία ο λαός, όταν μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις, αυξάνεται το ιδιωτικό χρέος και προετοιμάζεται η αρπαγή, ακόμα και αυτής της πρώτης κατοικίας.

Επιχειρείται άλλη μία μεγάλη εξαπάτηση του ελληνικού λαού. Ας αντιληφθούμε ότι μας βομβαρδίζουνε με ψέματα, προσβάλλουν τη λογική μας και υπονομεύουν την ίδια μας τη ζωή.

Καιρός να αντιδράσουμε. Παρά τις δυσκολίες, όλα μπορούμε να τα κάνουμε, αρκεί να το πιστέψουμε.

Η Δέσποινα Σπανού είναι υπεύθυνη του Γραφείο Τύπου της Λαϊκής Ενότητας

11η Νοέμβρη 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου