Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Κωστή Νικ. Δερμιτζάκη: Σκέψεις και ερωτήματα για τον προϋπολογισμό

 

Σκέψεις και ερωτήματα για τον προϋπολογισμό

 

Του Κωστή Νικ. Δερμιτζάκη Πρώην Βουλευτή Λασιθίου
Παρόλη την τραγική κατάσταση που βιώνει ο λαός μας εν πολλοίς, λόγω και των άστοχων και επιπόλαιων ενεργειών της κυβέρνησης, αλλά κυρίως από το γεγονός ότι παραμένουν πιστοί θιασώτες του άκρατου νεοφιλελευθερισμού, προσπαθούν να εμφανίζουν ένα φιλολαϊκό πρόσωπο, μια ωραιοποιημένη εικόνα, κυρίως μέσα από σχεδόν το σύνολο των μεγάλων Μέσων Ενημέρωσης, που υπηρετούν πιστά αυτό το σκοπό.
Βέβαια, όλα αυτά καταρρίπτονται εύκολα αρκεί να παρακολουθήσει κανείς το νομοθετικό έργο στη Βουλή με την ψήφιση αντιλαϊκών νόμων, π.χ. πτωχευτικός κώδικας, εργασιακά δικαιώματα, κοινωνικές κατακτήσεις κ.ά.Νομίζω όμως ότι αυτή η πλασματική εικόνα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού καταρρίπτεται εντελώς με την κατάθεση του προϋπολογισμού, γιατί εδώ οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και λένε ΑΛΗΘΕΙΕΣ.
Προβλέπεται αύξηση φόρων κατά 3,5 δις ευρώ. Εύλογα προκύπτει το ερώτημα, πώς είναι δυνατόν να μαζευτούν φόροι 3.5 δις από έναν οικονομικά εξαθλιωμένο και καταχρεωμένο λαό, που βιώνει μια δραματική καθημερινότητα, γιατί είναι σίγουρο ότι οι οικονομικά ισχυροί και οι φίλοι, προσκείμενοι στην κυβέρνηση, δε θα είναι στο στόχαστρο. Αυτοί, όχι μόνο απολαμβάνουν φορολογική ασυλία, αλλά πριμοδοτούνται γενναία στην εποχή του κορονοϊού. Πάλι τα συνήθη υποζύγια θα την πληρώσουν με άμεσους και έμμεσους φόρους.
Προβλέπονται ακόμα μειώσεις των ποσών για συντάξεις, για επιδόματα ανεργίας, κοινωνικές δαπάνες, για τον πολιτισμό και την τοπική αυτοδιοίκηση και την ΥΓΕΙΑ, κατά 572 εκατ. Σ’ αυτό το σημείο ειδικά θα ’πρεπε να υπάρχει γενναία υποστήριξη του ΕΣΥ για να ανταπεξέλθει στη φοβερή πίεση που υφίστανται οι ΜΕΘ και το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.
Είναι πολύ δύσκολο τελικά να συμπαθήσουν το ΕΣΥ οι νεοφιλελεύθεροι άριστοι, όσο κι αν λεκτικά αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα και τη σπουδαιότητά του. Τους είναι ευκολότερο να επιδοτούν την AEGEAN και τους Τραπεζίτες από το να δημιουργούν νέες υποδομές στο ΕΣΥ, να κατασκευάσουν νέες ΜΕΘ και να διορίσουν νοσηλευτές και γιατρούς.
Στο μοναδικό σημείο που θα συμφωνούσα είναι η αύξηση του κονδυλίου για αμυντικούς εξοπλισμούς, εφόσον θα είναι προσαρμοσμένοι στις νέες τεχνολογίες και στον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Και όχι σ’ αυτά που θέλουν να μας πουλήσουν η Αμερική και η Γαλλία. Διότι πλέον οι πόλεμοι γίνονται μ’ έναν άλλο τρόπο, δεν αρκεί ο ηρωισμός, π.χ. Αζερμπαϊτζάν και οι στόχοι πλήττονται από τεράστιες αποστάσεις.
Θα συμφωνούσα λοιπόν μόνο σ’ αυτό, παρόλο που γνωρίζω ότι αυτή η κούρσα των εξοπλισμών και ατέρμονη είναι και βλάπτει τα συμφέροντα των λαών. Όμως αυτή τη χρονική περίοδο είναι αναγκαίο, όταν έχουμε απέναντι έναν αδίστακτο και απρόβλεπτο αντίπαλο, να δυναμώσουμε την αμυντική ικανότητα της πατρίδας μας.
Συμπερασματικά, λοιπόν, ο νέος προϋπολογισμός είναι βαθειά ταξικός και αντιλαϊκός και αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης και τις προθέσεις της, που έχοντας εναποθέσει όλες τις ελπίδες της στο εμβόλιο περιμένει τη λήξη της πανδημίας για ν’ αρχίσει πλέον η μεγαλύτερη επίθεση από μηχανισμούς και αρπακτικά στα εναπομείναντα ελάχιστα λαϊκά εισοδήματα και στη λαϊκή περιουσία.
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Ιεράπετρα 21ος αιώνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου