Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

Δημήτρης Στρατούλης: Η νέα καθολική απαγόρευση των συγκεντρώσεων συνιστά σοβαρό θέμα παραβίασης της δημοκρατίας

Democracy - Word on Red Puzzles. 3D Render.

Η νέα καθολική απαγόρευση των συγκεντρώσεων συνιστά σοβαρό θέμα παραβίασης της δημοκρατίας

Δημήτρης Στρατούλης

Στέλεχος ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

π. Υπουργός και Βουλευτής


Η απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ καθ’ υπόδειξη της κυβέρνησης της ΝΔ για νέα καθολική απαγόρευση των συγκεντρώσεων μέχρι την 1η Φεβρουαρίου, συνιστά αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική εκτροπή.
Αποτελεί συνέχεια των ίδιων ακριβώς πρόσφατων αντισυνταγματικών απαγορεύσεων του αρχηγού της ΕΛΑΣ για συγκεντρώσεις για την επέτειο της 17ης Νοέμβρη και για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου στις 6ης Δεκέμβρη. Η αναστολή του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, με όρους «αποφασίζουμε και διατάζουμε» από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, θυμίζει άλλες ανώμαλες πολιτικά και σκοτεινές περιόδους της ιστορίας της χώρας μας.
Η κυβέρνηση στην αρχή προσπάθησε δικαιολογηθεί επικαλούμενη σχετική εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας. Ωστόσο αρκετά μέλη αυτής της επιτροπής διέψευσαν δημόσια ότι υπήρξε τέτοια εισήγησή της, δηλώνοντας, μάλιστα, ότι, εάν είχε γίνει τέτοια συζήτηση, θα είχαν διαφωνήσει ριζικά σε μία τέτοια εισήγηση.
Επομένως, είναι σαφές ότι αυτή η αντιδημοκρατική απόφαση δεν έχει να κάνει με δήθεν ανησυχία της κυβέρνησης για τη δημόσια υγεία, αλλά με την προώθηση εν μέσω πανδημίας και εγκλεισμού του στόχου της να φοβίσει και να τρομοκρατήσει την αγωνιζόμενη νεολαία ενόψει των διαδηλώσεων, που εκατοντάδες φοιτητικοί σύλλογοι, σύλλογοι εκπαιδευτικών και γονέων και μαθητές έχουν προγραμματίσει σε όλη την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος, που αφορά η καθολική απαγόρευση συναθροίσεων, ενάντια στο κυβερνητικό νομοσχέδιο – έκτρωμα για την παιδεία.

Η κυβέρνηση κοροϊδεύει και προκαλεί το λαό και τη νεολαία ισχυριζόμενη ότι με την καθολική απαγόρευση συγκεντρώσεων προστατεύει την δημόσια υγεία, όταν, την ίδια χρονική περίοδο που αφορά αυτή η απαγόρευση, είναι ανοικτά τα εμπορικά κέντρα και τα malls, έξω από τα οποία σχηματίζονται καθ’ όλη σχεδόν την ημέρα τεράστιες ουρές χωρίς καμία τήρηση μέτρων υγειονομικής προστασίας. Όταν, μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αμέσως μετά από την έκδοση αυτής της αστυνομικής απόφασης, διευκρίνισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι αυτή δεν αφορά τις ουρές στα μεγάλα εμπορικά κέντρα και καταστήματα, αλλά τις συνταγματικά κατοχυρωμένες δημόσιες συγκεντρώσεις.
Εάν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να προστατεύσει τη δημόσια υγεία, θα είχε πάρει μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης του ΕΣΥ, θα έκανε μαζικά tests ανίχνευσης του κορωνοϊού, θα περιόριζε το συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς και θα ενεργοποιούσε τις επιθεωρήσεις εργασίας για ελέγχους για την τήρηση υγειονομικών μέτρων στους χώρους εργασίας. Ουδέποτε, όμως, η κυβέρνηση πήρε τέτοια μέτρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Γι’ αυτό, και για πολλούς άλλους λόγους, έχει εγκληματική πολιτική ευθύνη για την διαχείριση της πανδημίας, που κόστισε στο λαό και τη χώρα μας χιλιάδες νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους και φτωχούς μέσα σε λίγους μήνες.
Επίσης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έπρεπε το λιγότερο να αισθάνεται ντροπή, που αξιοποιεί συστηματικά το φόβο του λαού και της νεολαίας για την πανδημία, εν μέσω μάλιστα καραντίνας, για να ψηφίσει στη Βουλή νέους αντιλαϊκούς και αντιδημοκρατικούς νόμους για νέα κατεδάφιση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, για απαγόρευση διαδηλώσεων, για διάλυση της δημόσιας παιδείας, για θέσπιση νέων ταξικών φραγμών στη μόρφωση των παιδιών των λαϊκών οικογενειών, για παρουσία της αστυνομίας μέσα
στα πανεπιστήμια, αντιμετωπίζοντας όσους και όσες αντιστέκονται σε αυτές τις πολιτικές της με αυταρχισμό βία και καταστολή.
Η ελπίδα, όμως, πεθαίνει τελευταία και συνίσταται στο γεγονός ότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την παιδεία απορρίπτεται από όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, ενώ στην αστυνομική καθολική απαγόρευση των διαδηλώσεων διαφωνούν ακόμα και τμήματα του συντηρητικού χώρου, που δημόσια δηλώνουν ότι η κυβέρνηση με αυτή «ρίχνει λάδι στη φωτιά».
Η προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει στο γύψο τους αγώνες του λαού και της νεολαίας, και μάλιστα προληπτικά φοβούμενη την αναγέννησή τους το επόμενο διάστημα, δεν πρέπει να περάσει. Ήδη χιλιάδες φοιτητές σε όλη τη χώρα έσπασαν στην πράξη αυτή την απαγόρευση με τις ιδιαίτερα μαζικές συγκεντρώσεις τους την περασμένη Πέμπτη στην Αθήνα και σ’ όλη τη χώρα.
Η νέα απόφαση καθολικής απαγόρευσης των διαδηλώσεων, παρότι η κυβέρνηση γνωρίζει ότι το εργατικό, νεολαιίστικο και εκπαιδευτικό κίνημα σε όσες κινητοποιήσεις έκαναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας τήρησαν αυστηρά τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα, συνιστά σοβαρό ζήτημα παραβίασης της δημοκρατίας στη χώρα μας. Γι’ αυτό χρειάζεται να υπάρξει παλλαϊκή καταδίκη και αντίσταση από ευρύτατες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις ενάντια στον κυβερνητικό αυταρχισμό, για την υπεράσπιση των εργασιακών, κοινωνικών, εκπαιδευτικών, δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών.

Αναδημοσίευση από την Κυριακάτικη εφημερίδα KONTRA NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου