Τρίτη 24 Μαΐου 2016

ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ

ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ

E-mailΕκτύπωσηPDF
---000_Eidomeni(Τρ. 24/5/16 – 13:40)
ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΟΙ ΠΙΚΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΤΗΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕΡΚΕΛ- ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Από το πρωί, η Ελλάδα αποτελεί και πάλι τοπρώτο θέμα σε όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης με έναν καθόλου τιμητικό, για τη χώρα μας, τρόπο. Τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία και τηλεοπτικά δίκτυα δημοσιεύουν εικόνες και ρεπορτάζ από την εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση διάλυσης του αυτοσχέδιου καταυλισμού της Ειδομένης και αναγκαστικής μεταφοράς των8.500 προσφύγων σε άλλες εγκαταστάσεις.
Ειδικές αστυνομικές δυνάμεις από τη Βόρεια Ελλάδα, μαζί με εννέα διμοιρίες ΜΑΤ που μεταφέρθηκαν στην περιοχή από την Αττική, συγκεντρώνουν τους πρόσφυγες που αναζήτησαν καταφύγιο από τους πολέμους της Συρίας, του Ιράκ και του Αφγανιστάν, τους βάζουν σε πούλμαν και τους μεταφέρουν στους επόμενους σταθμούς αυτής της ατέλειωτης Οδύσσειας χωρίς Ιθάκη. Η κυβέρνηση απέκλεισε τη “ζώνη επιχειρήσεων” από τους “ενοχλητικούς” δημοσιογράφους, με μόνες εξαιρέσεις την ΕΡΤ και τοΑΠΕ, ενώ απαγόρευσε την πρόσβαση αλληλέγγυων και αρκετών ΜΚΟ, με τους παραβάτες της απαγόρευσης να απειλούνται με συλλήψεις και προσαγωγέςΕλικόπτερο της ΕΛΑΣ υπερίπταται της Ειδομένης και στέλνει σε πραγματικό χρόνο εικόνες στο κέντρο επιχειρήσεων της Αθήνας, ολοκληρώνοντας την εικόνα μιας οιονεί στρατιωτικής επιχείρησης.
Στόχος της επιχείρησης δεν είναι, βέβαια, να επιλύσει το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πρώτα απ' όλα οι ίδιοι οι πρόσφυγες, αλλά και η ελληνική κοινωνία, παρά μόνο να το κατακερματίσει και κυρίως να το καταστήσει αόρατο για την ελληνική και τη διεθνή κοινή γνώμη. Οι πρόσφυγες και η Ελλάδα πληρώνουν το τίμημα της επαίσχυντης συμφωνίας Μέρκελ- Ερντογάν, που εγκλωβίζει τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων στη χώρα μας και στην Τουρκία, καθώς όλες οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. αρνούνται να προχωρήσουν στη μετεγκατάσταση προσφύγων στις δικές τους χώρες, βάσει ποσοστώσεων.
Η κυνικήξενοφοβική πολιτική των Ευρωπαίων, που διαιωνίζει τα κλειστά σύνορα, προσφέρει πολιτική και ηθική νομιμοποίηση στις δυνάμεις της Ακροδεξιάς. Αυτό έδειξε και το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία, όπου ο ακροδεξιός υποψήφιος Νόρμπερτ Χέφερ λίγο έλειψε να εκλεγεί πρόεδρος (τελικά, έχασε με οριακή διαφορά 50,3% έναντι 49,7% έναντι του “ΠράσινουΑλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, χωρίς αυτό να είναι αρκετό για να διασκεδάσει τη διάχυτη ανησυχία).
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως και η ελληνική κυβέρνηση, ευελπιστούν ότι οι προσφυγικές ροές θα μείνουν σε ανεκτά επίπεδα χάρη στην εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας από την Άγκυρα. Τίποτα δεν είναι λιγότερο βέβαιο. Μόλις χθες, κορυφαίος σύμβουλος του Ερντογάν απείλησε ότι η Τουρκία θα ακυρώσει όλες τις συμφωνίες της με την Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης αυτής για το προσφυγικό, αν οι Ευρωπαίοι δεν καταργήσουν τη βίζα για τους Τούρκους υπηκόους, όπως έχουν υποσχεθεί. Από την πλευρά της, η Μέρκελ, η οποία πιέζεται έντονα από τη γερμανική κοινή γνώμη, που απορρίπτει σε πολύ μεγάλα ποσοστά τη συμφωνία με τον Ερντογάν, ξεκαθάρισε ότι η κατάργηση της βίζας δεν πρόκειται να εφαρμοστεί από 1ης Ιουλίου, καθώς η Άγκυρα δεν πληροί τις προϋποθέσεις που έχουν θέσει οι Ευρωπαίοι. Στο μεταξύ, το τελευταίο διάστημα, βοηθούσης και της βελτίωσης του καιρού, αυξάνονται και πάλι οι μεταναστευτικές ροές από τη Λιβύη, κάτι που είναι πιθανό να ενταθεί τους καλοκαιρινούς μήνες.
Η Ειδομένη μπορεί να “εκκαθαριστεί” με την εν εξελίξει αστυνομική επιδρομή, αλλά το προσφυγικό δράμα είναι εδώ για να μείνει. Το ίδιο πρέπει να ισχύει για την κινητοποίηση των δυνάμεων της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, σε όλη την Ελλάδα.
Α.Θ.
Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου