Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

ΘΑ ΤΗΝ ΠΑΘΟΥΝ ΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΟ BREXIT!

ΘΑ ΤΗΝ ΠΑΘΟΥΝ ΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΟ BREXIT!

E-mailΕκτύπωσηPDF
---000_Cameron-Obama(Τρ. 10/5/16 – 16:56)
ΟΙ ΩΜΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΟΜΠΑΜΑ ΚΑΙ ΣΙΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ “ΝΑΙ” ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΟ... “ΟΧΙ” ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ
Το υπαρκτό ενδεχόμενο να επικρατήσουν οι οπαδοί της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου έχει προκαλέσει πανικό στους κυρίαρχους κύκλους της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Αυτό προδίδουν ηεκστρατεία φόβου του Βρετανού πρωθυπουργούΝτέιβιντ Κάμερον και οι απροσχημάτιστεςπαρεμβάσεις της Ουάσιγκτον, του ΝΑΤΟ και των Βρυξελλών, που αρχίζουν να παραπέμπουν σ' αυτά που ζήσαμε στην Ελλάδα, τον καυτό Ιούλιο του 2015.  
Λίγες μέρες μετά την επιστράτευση του ίδιου του Μπαράκ Ομπάμα στην επιχείρηση εκφοβισμού των Βρετανών, 13 ανώτατοι πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των πρώην υπουργών Εξωτερικών Τζορτζ Σουλτς και Μαντλίν Ολμπράιτ και του πρώην διοικητή της CIA Λίον Πανέτα, συνυπέγραψαν επιστολή με την οποία εκλιπαρούν τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. Στο ίδιο μήκος κύματος, πέντε πρώην γενικοί γραμματείς του ΝΑΤΟ προειδοποιούν τους Βρετανούς ότι, αν ψηφίσουν υπέρ της εξόδου, θα προσφέρουν ουρανόπεμπτη νίκη στους “εχθρούς του Δυτικού κόσμου”.
Το χαρτί του εκφοβισμού προσπάθησε να παίξει και ο Ντέιβιντ Κάμερον, με τη σημαντική ομιλία- πλατφόρμα του υπέρ της παραμονής, τη Δευτέρα. Ενώ μέχρι τώρα ο Βρετανός πρωθυπουργός εστίαζε την εκστρατεία του στα, κατά τη γνώμη του, οικονομικά πλεονεκτήματα της συμμετοχής στην Ε.Ε., αυτή τη φορά μετατόπισε τον άξονα της καμπάνιας του στο πεδίο της εθνικής ασφάλειας. Κινδυνολογώντας αγρίως, υπενθύμισε τους ολέθριους πολέμους που έπληξαν την Ευρώπη προ Ε.Ε., αφήνοντας να εννοηθεί ότι η αποχώρηση της Βρετανίας θα φέρει πιο κοντά το ενδεχόμενο ανάλογωνπολεμικών συρράξεων στο μέλλον.  
Καταπέλτης εναντίον του Κάμερον υπήρξε ο πρώην δήμαρχος Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος έχει αναδειχθεί στην ηγετική φυσιογνωμία του στρατοπέδου της αποχώρησης. Ο Συντηρητικός πολιτικόςγελοιοποίησε την κινδυνολογία του Κάμερον, αναγκάζοντάς τον να υποχωρήσει άτακτα (έσπευσε να δηλώσει ότι δεν πιστεύει ότι θα γίνει.. τρίτος παγκόσμιος πόλεμος αν αποχωρήσει η Βρετανία από την Ε.Ε., επιμένοντας όμως ότι η ειρήνη θα τεθεί σε κίνδυνο, δηλαδή δεν είναι Γιάννης, είναι Γιαννάκης). Επιπλέον, ο Μπόρις Τζόνσον είχε το θάρρος να επισημάνει τις βαριές ευθύνες της Ε.Ε. για την κρίση στην Ουκρανία και για την άνοδο των φασιστοειδών σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, Ανατολικής και Δυτικής. Προχωρώντας εντυπωσιακά μακριά για έναν πολιτικό των Τόρηδων, ο Τζόνσον δήλωσε ότι η υπαρκτή Ε.Ε. βρίσκονται στον αντίποδα των ιδεών του Διαφωτισμού, του Λοκ, του Βολταίρου και τουΡουσσώ, και ότι αντιπροσωπεύει το σύγχρονο “ancient regime” (το παλιό, απολυταρχικό καθεστώς) απέναντι στους λαούς της ηπείρου και στη Δημοκρατία.  
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Τζόνσον, ένας συντηρητικός με μεγάλες δόσεις πολιτικούοπορτουνισμού, παίζει το χαρτί του Brexit για να υπηρετήσει τις πληθωρικές, προσωπικές τουφιλοδοξίες, εγγράφοντας υποθήκες για την ηγεσία του κόμματός του και την πρωθυπουργία. Ο οπορτουνισμός του φαίνεται άλλωστε από το γεγονός ότι συνδυάζει με καταπληκτική ευκολία “αριστερές” κορώνες εναντίον της “απολυταρχικής” Ε.Ε. με ξενοφοβικές πλειοδοσίες εναντίον των προσφύγων.  
Γεγονός παραμένει ότι οι οπαδοί της εξόδου από την Ε.Ε. θίγουν ευαίσθητες χορδές των Βρετανών πολιτών, οι οποίοι δεν ανέχονται να τους εκφοβίζουν, είτε οι δικοί τους πολιτικοί, είτε ξένοι ηγέτες, για να εκβιάσουν την ψήφο τους. Όλα δείχνουν ότι η επιστράτευση Ομπάμα και ΣΙΑ σ' αυτή την εκστρατεία έχει τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Από τις δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις, η μία έφερε την έξοδο να προηγείται της παραμονής με 46% έναντι 44% και η άλλη έφερε την παραμονήνα προηγείται με 42% έναντι 40%- δηλαδή εντελώς οριακή κατάσταση. Το λεγόμενο poll of the polls, που συνυπολογίζει τις έξι τελευταίες δημοσκοπήσεις σε πανεθνική κλίμακα, δίνει μαθηματική ισοπαλία, με 50%-50% (αν αφαιρεθούν οι αναποφάσιστοι).  
Εν ολίγοις, οι κυρίαρχοι κύκλοι της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, που τα δίνουν όλα υπέρ της παραμονής,κινδυνεύουν να την πάθουν όπως στην... Ελλάδα του περασμένου καλοκαιριού, όπου οι παρεμβάσεις τους πείσμωσαν, αντί να εκφοβίσουν, το στρατόπεδο του ΟΧΙ και συνέβαλαν, παρά τη θέλησή τους, στην τελική επικράτησή του. Το κακό γι αυτούς είναι ότι η Βρετανία δεν είναι Ελλάδα καιο Κάμερον δεν έχει καμία πιθανότητα να μετατρέψει το ΟΧΙ σε ΝΑΙ, σαν τον Αλέξη Τσίπρα και την κουστωδία του. Ενδεχόμενη αποτυχία του στο δημοψήφισμα θα σημάνει αυτομάτως το πολιτικό τουτέλος, αλλά και το τέλος της Ε.Ε. με τη μορφή που την ξέρουμε.  
Α.Θ.
Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου