Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

E-mailΕκτύπωσηPDF
---000_ependyseis-trapezes(Τρ.. 2/8/16 – 20:06)
ΜΕΙΩΣΗ ΣΟΚ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Η καταστροφή που έχουν επιφέρει τα μνημόνια στην οικονομία και τον παραγωγικό ιστό της χώρας είναι ανεπανάληπτη και σε λίγο μπορεί να καταστεί πρακτικά αμετάστρεπτη, διότι όσο καθυστερούμε καθηλωμένοι στη μνημονιακή διάλυση, μετά θα χρειαστούν δεκαετίες για την ανάκτηση του χαμένου εδάφους.
Αυτή την ώρα η χώρα χρειάζεται κατεπειγόντως μια νέα αποφασισμένη ηγεσία στο τιμόνι της κυβέρνησης, ένα τολμηρό ριζοσπαστικό πρόγραμμα σε ρήξη με την ευρωζώνη και μια ευρύτατηαγωνιστική λαϊκή στήριξη σε μια κυβέρνηση ικανή να το φέρει σε πέρας, αναδεικνύοντας ένα νέοπαραγωγικόπολιτιστικό και αξιακό όραμα για την Ελλάδα.
Από το τέλος του 2010, ο καθαρός σχηματισμός πάγιου κεφαλαίου βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος, τονίζει η Eurobank. Βάσει των πλέον πρόσφατων στοιχείων, το ετήσιο «επενδυτικό κενό» εκτιμάται στα 10,86 δισ. ευρώ.
Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της ελληνικής μεγάλης οικονομικής ύφεσης (the Greek "Great Depression") ήταν η βαθιά και παρατεταμένη συρρίκνωση των επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου, τονίζει η Eurobank στο «7 ημέρες οικονομία».
Από το 2007 μέχρι το 2015 καταγράφηκε σωρευτική πτώση της τάξης των -€40,01 δισ. ή -66,10% σε όρους ποσοστιαίας μεταβολής.
Πώς κατανέμεται η μείωση των επενδύσεων στα επί μέρους κεφαλαιουχικά αγαθά και στους επί μέρους θεσμικούς φορείς που τις πραγματοποίησαν;
Σε όρους αγαθών, η σωρευτική μείωση των -€40,01 δισ. προήλθε από την κατηγορία των κατοικιών (-€23,84 δισ.), από τις άλλες κατασκευές (-€2,36 δισ.), από τα αγροτικά προϊόντα (-€0,01 δισ.), από το μηχανολογικό και μεταφορικό εξοπλισμό (-€12,18 δισ.) και από τα άλλα προϊόντα (-€1,61 δισ.).
Σε όρους θεσμικών τομέων, η συρρίκνωση της δαπάνης για κεφαλαιουχικά αγαθά προήλθε από τις μη χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις (-€9,10 δισ.), από τις χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις (-€0,27 δισ.), από τη γενική κυβέρνηση (-€4,54 δισ.) και από τα νοικοκυριά (-€26,09 δισ.).
Τρία είναι τα κυρίαρχα στοιχεία των παραπάνω μεταβολών:
1ον η μεγάλη μείωση των επενδύσεων σε κατοικίες (πτώση του μεριδίου από 41,64% το 2007 στο6,62% το 2015),
2ον η αύξηση της σχετικής βαρύτητας των επενδυτικών προϊόντων με υψηλότερο επίπεδοενσωματωμένης τεχνολογικής προόδου σε σύγκριση με εκείνο των κατοικιών. Η ενίσχυση των επενδύσεων στις συγκεκριμένες κατηγορίες κεφαλαιουχικών αγαθών δύναται να αποτελέσει μοχλό ενίσχυσης της συνολικής παραγωγικότητας της οικονομίας μέσα στα επόμενα χρόνια,
3ον η αύξηση του μεριδίου των μη χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων και της γενικής κυβέρνησης(και η αντίστοιχη μείωση της συνεισφοράς των νοικοκυριών) επί του συνόλου των πραγματοποιηθέντων επενδυτικών δαπανών.
Σύμφωνα με τη Eurobank η παρατεταμένη μείωση των επενδυτικών δαπανών είχε ως αποτέλεσμα τημείωση του φυσικού κεφαλαίου της ελληνικής οικονομίας και ως εκ τούτου και των παραγωγικών δυνατοτήτων της (δυνητικό προϊόν).
Από το τέλος του 2010, ο καθαρός σχηματισμός πάγιου κεφαλαίου (ακαθάριστες επενδύσεις μείον αποσβέσεις) βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος. Βάσει των πλέον πρόσφατων στοιχείων, το ετήσιο «επενδυτικό κενό» εκτιμάται στα -€10,86 δισ.
Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου