Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

ΡΩΣΙΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΙΡΑΝ, ΣΥΡΙΑ: ΝΕΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΡΗΜΗΝ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

ΡΩΣΙΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΙΡΑΝ, ΣΥΡΙΑ: ΝΕΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΡΗΜΗΝ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

E-mailΕκτύπωσηPDF
---000_Kurdish_Flags_Hasakah(Κυρ. 21/8/16 – 13:14)
ΑΠΟΥΣΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΡΟΛΟ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥ ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ
51 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ ΣΕ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑ
Το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκίαυπήρξε εμβρυουλκό για σημαντικές και πολύ πυκνές εξελίξεις και ανακατατάξεις στην περιοχή μας.
Ειδικά το τελευταίο διάστημα, το παζλ των εξελίξεων γίνεται όλο και πιο πολύπλοκο και ρευστό, ενώ τα δεδομένα στην περιοχή μας διαφοροποιούνται και αλλάζουν ταχύτατα, προσφέρονταςεκπλήξεις και απρόσμενες εναλλαγές.
Ειδικά η Τουρκία μοιάζει να τροποποιεί ή και να αλλάζει όλες, σχεδόν, τις παραμέτρους των εξωτερικών της σχέσεων στον ευρύτερο χώρο της και στη στενή περιοχή μας.
Από κει που η Άγκυρα έμοιαζε ως η μεγάλη χαμένη των ανακατατάξεων στην περιοχή, επιχειρεί μετά το πραξικόπημα να επανέλθει στο προσκήνιο με σειρά μετατοπίσεων και πρωτοβουλιών.
ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Η Τουρκία του Ερντογάν επαναπροσέγγισε, μάλλον ιδιαίτερα θερμά, τη Ρωσία του Πούτιν και στη συνέχεια αναπτύσσει σχέσεις με το Ιράν, με το τελευταίο να δίνει απλόχερα και πρωτοφανώς το έδαφός του στη Ρωσία για αεροπορικές επιχειρήσεις κατά του Daesh. Την ίδια ώρα το καθεστώς Ερντογάνμοιάζει να βάζει «νερό στο κρασί του» απέναντι στον μισητό εχθρό του Άσαντ και να τον συγχαίρειγια τις αεροπορικές επιθέσεις του κατά των Κούρδων της Συρίας που, όπως ισχυρίζεται, απειλούν με «εθνοτική» διαίρεση τη Συρία.
Οι πάρα πολύ βιαστικοί, βλέποντας αυτές τις εξελίξεις, θα σημείωναν την ηχηρή απουσία από το σκηνικό των ΗΠΑ και της ΕΕ και ολιγότερο του Ισραήλ (λες και δεν υπάρχουν!), ενώ μπορεί να υπογράμμιζαν τη διαμόρφωση ενός νέου πανίσχυρου άξονα Μόσχας – Άγκυρας – Τεχεράνης –Δαμασκού ενάντια στις ΗΠΑ και, ίσως, με «μεζέ» τους Κούρδους, πρώτα απ' όλα τους Κούρδους της βορειοδυτικής Συρίας, τους οποίους ενδεχομένως να χαρακτήριζαν ως το τελευταίο «φυλάκιο» των ΗΠΑ στην περιοχή.
Νομίζω ότι συμπεράσματα όπως τα παραπάνω, όσο και αν υπάρχουν σοβαρά στοιχεία που τα υποστηρίζουν, είναι κάτι παραπάνω από πρόωρα και βεβιασμένα.
Η δήλωση, εν μέσω των καυτών εξελίξεων της περιόδου, του Τούρκου πρωθυπουργού Γιλντιρίμ ότι οιΗΠΑ συνεχίζουν να αποτελούν «στρατηγικό εταίρο και όχι εχθρό της Τουρκίας» δεν είναι καθόλου τυχαία ούτε συνιστά έκπληξη ή κεραυνό εν αιθρία. Όπως πρέπει να σημειωθεί η επίσημηαποκατάσταση, με απόφαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, αυτήν ακριβώς την περίοδο, των σχέσεων Τουρκίας και Ισραήλ.
Η ΔΑΙΜΟΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Η Τουρκία ακολουθεί μια «δαιμόνια» πολιτική και θέλει να κρατάει, σε κάθε περίπτωση, τις παραδοσιακές σχέσεις της με τις ΗΠΑ, ισχυρή τη διαπραγματευτική τακτική της απέναντί τους και όσο το δυνατόν πιο «ελεγχόμενη» την αμερικανική στάση απέναντι στο Κουρδικό πρόβλημα, το οποίο συνιστά και τον μεγάλο πονοκέφαλο της Τουρκίας.
Από την άλλη μεριά οι Κούρδοι της Συρίας, μάλλον, αντιλαμβάνονται ότι θα ήταν ό,τι το χειρότερο γι' αυτούς να περάσουν κάτω από την ομηρία των ΗΠΑ και να μετατραπούν σε ένα πολύ ευάλωτο και μικρό «νέο Ισραήλ» στο χάρτη.
Η Τουρκία, πάντως, δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να σταθεροποιηθεί και να ανοίξει δρόμουςομαλότητας, αν δεν αποκαταστήσει πλήρως τα δικαιώματα του κουρδικού λαού και δεν απεγκλωβιστεί από το δόγμα «ένα έθνος – ένα κράτος – ένας λαός», το οποίο, δυστυχώς, επανέφερε στην επικαιρότητα ο ίδιος ο Ερντογάν, σε αντίθεση με παλαιότερες διακηρύξεις και πρακτικές του.
ΑΔΙΕΞΟΔΗ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΚΟ
Δυστυχώς, όμως, οι πρόσφατες εμπαθείς και παράλογες δηλώσεις Ερντογάν, που ταυτίζουν τη δράση του Daesh με τους  «Γκιουλενιστές» και το κουρδικό ΡΚΚτορπιλίζουν κάθε δυνατότητα διαλλακτικήςπροσέγγισης του Κουρδικού. Πολύ περισσότερο κόβουν κάθε γέφυρα τουρκο-κουρδικής προσέγγισηςοι διώξεις του καθεστώτος Ερντογάν σε βάρος της ηγεσίας του φιλοκουρδικού κόμματος HDP και προσωπικά του ηγέτη του Σ. Ντεμιρτάς.
Η Τουρκία από τη μία πραγματοποιεί θετικά ανοίγματα στην εξωτερική πολιτική της και από την άλλη καθιστά πιο αυταρχικό το εσωτερικό της μέτωπο και πιο σκληρή την πολιτική της απέναντι στουςΚούρδους. Μιλάμε για μια αντιφατική τουρκική πορεία σε ένα τεντωμένο σχοινί, η οποία μοιάζει να θέλει την πραγματοποίηση νέων συμμαχιών με βασικό αντίτιμο την μάταιη εξουδετέρωση του κουρδικού αγώνα. Αυτή η πολιτική γρίφου μπορεί να καταστεί μοιραία για την Άγκυρα και να επιφέρει την αυτοπαγίδευσή της, δίνοντας βορά και εργαλείο στους εκάστοτε «αντιπάλους» της τους Κούρδουςκαι τον αγώνα τους.
ΚΑΜΠΕΣ, ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ, ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ
Είμαστε, μάλλον, στην αρχή τεκτονικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή, οι οποίες πιθανότατα θα μας επιφυλάξουν ακόμα πιο απρόβλεπτες καμπές, δυσεξήγητες, ίσως, αντιφάσεις και ακόμα μεγαλύτερες εκπλήξεις.
Το βέβαιον είναι ότι έχει πλέον καταστεί ορατή η έντονη αποδυνάμωση του ρόλου των ΗΠΑ στην περιοχή και η περιθωριοποίηση, σχεδόν, της ΕΕ, η οποία δίνει την εντύπωση παρακμιακούαπολιθώματος, το οποίο διαχειρίζονται ανεκδιήγητοι γραφειοκράτες.
Μήπως η υπόθεση μιας νέας αρχιτεκτονικής στην περιοχή μας από τα ίδια τα συμμετέχοντα κράτη και τους λαούς τους, χωρίς ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις τρίτων, δεν συνιστά ουτοπία αλλά μπορεί να γίνει πραγματικότητα; Μήπως με τις δράσεις μας μπορούμε να προσβλέπουμε σε μια τέτοιακατεύθυνση;
ΕΛΛΑΔΑ: ΤΟ ΑΒΟΥΛΟ ΠΙΟΝΙ
Όσον αφορά τη θλιβερή μνημονιακή Ελλάδα των Τσίπρα και Κοτζιά, αυτή παρακολουθεί ως άβουλος θεατής τις εξελίξεις και ως δορυφόρος των αμερικανο-ΕΕ προτεραιοτήτων, την ώρα που τα νέα δεδομένα στην περιοχή προσφέρονται εξαιρετικά για νέες στρατηγικές και καθιστούν πιο ρεαλιστικήμια ανεξάρτητη και αντιμνημονιακή πορεία της πατρίδας μας, με την άσκηση πολυδιάστατωνοικονομικών και πολιτικών εξωτερικών επιλογών.
Όλα τούτα, όμως, απαιτούν στη χώρα μια νέα αποφασιστική και τολμηρή πολιτική ηγεσία με όραμα και έναν λαό αποφασισμένο να αναλάβει τις ευθύνες του και να εγκαταλείψει το φόβο, τον καναπέκαι την «ευκολία» της υποταγής και της «προστασίας».
ΓΙΑΝΝΑ ΓΕΜΕΛΟΥ
Στη συνέχεια παραθέτουμε ρεπορτάζ με τις τελευταίες εξελίξεις από διάφορες ιστοσελίδες.

ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΒΟ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ, Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΕΛΕΙ ΕΝΕΡΓΟΤΕΡΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανέφερε ότι η Τουρκία σκοπεύει να αναλάβει «ενεργότερο ρόλο» στη συριακή κρίση μέσα στους επόμενους έξι μήνες, υπογραμμίζοντας πως για την Άγκυρα είναι «καίριας σημασίας να μην διασπαστεί η Συρία στη βάση εθνοτικών γραμμών» - κοιτάζοντας στις κουρδικές περιοχές στη μεθόριό της.
Η Τουρκία φοβάται τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει ενίσχυση της κουρδικής αυτονομίας στηβόρεια Συρία στη δική της πλευρά. Το Κουρδικό στο εσωτερικό της Τουρκίας έχει πάρει φωτιά μετά τον πλήρη εκτροχιασμό της κατάστασης έπειτα από το θάνατο της εκεχειρίας πέρυσι.
«Ως περιφερειακός παίκτης, η Τουρκία θα αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στη Συρία στους επόμενους έξι μήνες. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να επιτραπεί να διασπαστεί η Συρία πάνω σε εθνοτικές γραμμές, για την Τουρκία αυτό είναι καίριας σημασίας» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός σε δηλώσεις του το Σάββατο.
Σε σχέση δε με τις συγκρούσεις στην συριακή Χασάκα – μεγάλο τμήμα της οποίας ελέγχεται από τουςΚούρδους, οι οποίοι δέχονται πλέον επίθεση από τον συριακό στρατό – ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε πως «η Δαμασκός κατάλαβε ότι οι Κούρδοι καθίστανται απειλή και για τη Συρία».
«Είναι μια καινούρια κατάσταση» και «είναι σαφές πως το (συριακό) καθεστώς κατάλαβε πως η δομή που οι Κούρδοι επιχειρούν να διαμορφώσουν στον βορρά (της Συρίας) έχει αρχίσει να καθίσταται απειλή και για τη Συρία» είπε ο Γιλντιρίμ.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε επίσης σε σχέση με το «αγκάθι» του Άσαντ πως ο Σύρος πρόεδρος «θα μπορούσε να έχει κάποιο ρόλο σε μεταβατικό στάδιο, δεν μπορεί να παίξει ρόλο στο μέλλον της Συρίας».
Ο ΣΥΡΙΑΚOΣ ΣΤΡΑΤOΣ ΧΤΥΠA ΤΟΥΣ ΚΟYΡΔΟΥΣ ΣΤΗ ΧΑΣAΚΑ
Σε ένα περιστατικό που θεωρείται ότι συμβαίνει για πρώτη φορά στον περίπλοκο συριακό εμφύλιο,αμερικανικά μαχητικά σηκώθηκαν για να πετάξουν πάνω από τη Χασάκα (βορειοανατολικά) – τμήμα της οποίας ελέγχεται από Κούρδους – ώστε να προστατεύσουν τις εκεί δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού από βομβαρδιστικά της συριακής αεροπορίας.
Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, τα αμερικανικά μαχητικά δεν ενεπλάκησαν με τα συριακά αεροσκάφη καθώς τα τελευταία είχαν ξεκινήσει να αποχωρούν.
Xασάκα είναι μοιρασμένη μεταξύ ζωνών που ελέγχουν οι κουρδικές δυνάμεις της YPG και οσυριακός στρατός. Την περασμένη εβδομάδα, όπως μεταδίδει το Reuters, οι συγκρούσεις μεταξύ τους αναζωπυρώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή του συριακού εμφυλίου – μικρό «διάλειμμα» την Παρασκευή είχε δώσει σε κατοίκους την ευκαιρία να απομακρυνθούν.
Οι κουρδικές δυνάμεις υποστηρίζονται, ως αντίβαρο απέναντι στην ISIS αλλά και στη Δαμασκό, από τον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ που επιχειρεί εναντίον των τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ.
Κούρδοι της YPG είχαν αναφέρει ότι τις τελευταίες ημέρες έγιναν επιχειρήσεις και από συριακά μαχητικά εναντίον θέσεών τους. Η συριακή κυβέρνηση είχε επιβεβαιώσει τις επιθέσεις, αναφέροντας ότι «απάντησε κατάλληλα σε απόπειρα [της YPG] να καταλάβει την πόλη».
Όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζεφ Ντέιβις, αμερικανικά μαχητικά αναπτύχθηκαν πάνω από την περιοχή όταν συριακά αεροσκάφη – συγκεκριμένα, δύο Sukhoi 24 – είχαν προχωρήσει σε πλήγματα «πολύ κοντά σε σημείο που διεξάγονταν επιχειρήσεις από δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού [υπό τις ΗΠΑ]».
Δεν υπήρξε εμπλοκή ούτε και επικοινωνία μεταξύ των δύο ομάδων αεροσκαφών, ανέφερε ο εκπρόσωπος, καθώς τα συριακά αεροσκάφη είχαν αρχίσει να αποχωρούν όταν έφταναν τα αμερικανικά μέσα.
ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΑΣΑΝΤ – ΚΟΥΡΔΩΝ
ΟΙ ΜΑΧΕΣ ΜΑΙΝΟΝΤΑΙ, ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΝΑ ΑΠΟΚΟΜΙΖΟΥΝ ΚΕΡΔΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΧΑΣΑΚΑ
Ενώ ο φόρος αίματος μεγαλώνει με δραματικούς ρυθμούς στο Χαλέπι, θέατρο αδυσώπητων συγκρούσεων μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και αντικαθεστωτικών ανταρτών, το ήδη χαοτικό σκηνικό του συριακού εμφυλίου πολέμου περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από έναν καινούργιο αποσταθεροποιητικό παράγοντα: την ανοικτή σύγκρουση του κυβερνητικού στρατού με τους Κούρδους αντάρτες, που ελέγχουν μεγάλο μέρος του συριακού Βορρά και επιδιώκουν την αυτονομίατων περιοχών τους στο πλαίσιο μιας ομοσπονδιακής Συρίας.
Στο μεγαλύτερο διάστημα της συριακής κρίσης, ο κυβερνητικός στρατός του προέδρου Άσαντ είχε αποφύγει να εμπλακεί σε εχθροπραξίες με την κουρδική πολιτοφυλακή YPG, ένοπλο τμήμα του κόμματος PYD, που συνδέεται στενά με την αυτονομιστική οργάνωση των Κούρδων της Τουρκίας, ΡΚΚ. Η πρώτη σοβαρή ρήξη σημειώθηκε τον περασμένο Απρίλιο, οπότε σημειώθηκαν πολυήμερεςσφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών στην πόλη Καμισλί, κοντά στα τουρκικά σύνορα, η οποία ελέγχεται στο μεγαλύτερο ποσοστό της από τους Κούρδους, αν και ο κυβερνητικός στρατός εξακολουθεί μέχρι σήμερα να διατηρεί δυνάμεις.
Τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω, καθώς για πρώτη φορά από την έναρξη του συριακού εμφυλίου πολέμου, η αεροπορία του Άσαντ βομβάρδισε θέσεις της YPG στη Χασάκα, μια άλλη πόλη του συριακού Βορρά που παραμένει διχασμένη μεταξύ των Κούρδων ανταρτών και τωνκυβερνητικών δυνάμεων. Οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονταν και χθες, με τους Κούρδους αντάρτες να καταγράφουν κέρδη, καταλαμβάνοντας κυβερνητικά κτίρια και προωθούμενοι στο νότιο τμήμα της πόλης. Νωρίτερα, εκατοντάδες κάτοικοι της Χασάκα εγκατέλειψαν την πόλη, εκμεταλλευόμενοι μια ανάπαυλα στις εχθροπραξίες μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.
Η ένοπλη πολιτοφυλακή των Κούρδων YPG έχει αναδειχθεί, τον τελευταίο χρόνο, σε έναν από τους πλέον αξιόμαχους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο πεδίο της μάχης. Προκειμένου να κάμψει τις ανησυχίες της Τουρκίας για την προοπτική ανάδυσης μιαςκρατικής κουρδικής οντότητας στα νότια σύνορά της, η κυβέρνηση Ομπάμα ώθησε τους Κούρδους αντάρτες να συνενωθούν με Άραβες και Τουρκμένιους μαχητές στις λεγόμενες «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF), οι οποίες δραστηριοποιούνται στον συριακό Βορρά και επιδιώκουν μια δημοκρατική ομοσπονδιακή Συρία και όχι ένα αυτόνομο κουρδικό κράτος. Πάντως, η YPG αποτελεί τηνηγεμονική δύναμη των SDF, τόσο στο στρατιωτικό όσο και στο πολιτικό πεδίο, ενώ το κουρδικό κόμμαPYD κυριαρχεί στις δομές αυτοδιοίκησης που έχουν δημιουργηθεί στις απελευθερωμένες από το Ισλαμικό Κράτος περιοχές του συριακού Βορρά, τη λεγόμενη Ροτζάβα (συριακό Κουρδιστάν).
Την περασμένη Τρίτη, οι δυνάμεις των SDF ανακατέλαβαν την πόλη Μανμπίτζ, στη Βόρεια Συρία,εκδιώκοντας τους τζιχαντιστές του Ι.Κ. ύστερα από παρατεταμένη πολιορκία δέκα εβδομάδων. Χθες, το BBC έδωσε στη δημοσιότητα αεροφωτογραφίες που δείχνουν αυτοκινητοπομπές του ΙσλαμικούΚράτους να κατευθύνονται βόρεια, προς τα τουρκικά σύνορα, έχοντας εγκαταλείψει το Μανμπίτζ. Στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρεται ότι οι τζιχαντιστές κρατούν ομήρους άμαχους πολίτες της πόλης, εν είδει ανθρώπινων ασπίδων, παρά το γεγονός ότι οι δυνάμεις των SDF τους είχαν προσφέρει τη δυνατότητα να εγκαταλείψουν το Μανμπίτζ μέσω ασφαλούς διαδρόμου, κάτι που οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους απέρριψαν.
Στο μεταξύ, η Μόσχα απέρριψε με κατηγορηματικό τρόπο τις εικασίες ότι ο τετράχρονος Ομράν από το Χαλέπι – η φωτογραφία του οποίου έκανε το γύρο του κόσμου – υπέφερε από ρωσικούςβομβαρδισμούς στη διαφιλονικούμενη πόλη. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, τα ρωσικά αεροπλάνα που επιχειρούν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία ουδέποτε έπληξαν κατοικημένη περιοχή στο Χαλέπι. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ιγκόρ Κονασένκοφ έκανε λόγο για «κυνική εκμετάλλευση» του μικρού Ομράν από δυτικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τα «πασίγνωστα κλισέ της αντιρωσικής προπαγάνδας». Ο Ρώσος αξιωματούχος προσέθεσε ότι η περιοχή στην οποία φέρεται να βρισκόταν ο Ομράν πιθανότατα δεν βομβαρδίστηκε από κανέναν, προσθέτοντας ότι, αν υπήρξε κάποια επίθεση, αυτή είναι πολύ πιθανό να προήλθε από αντικαθεστωτικούς αντάρτες.
ΜΠ. ΓΙΛΝΤΙΡΙΜ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΠΙΟ ΕΝΕΡΓΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ
Η Τουρκία θα αναλάβει έναν πιο ενεργό ρόλο στη συριακή κρίση μέσα στους έξι επόμενους μήνες ώστε η σπαρασσόμενη από τον πόλεμο χώρα να μην διασπαστεί εθνοτικά, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Η Δαμασκός κατάλαβε πως οι Κούρδοι καθίστανται "απειλή και για τη Συρία", δήλωσε ακόμη οΓιλντιρίμ στην πρώτη αντίδραση της Άγκυρας στα χωρίς προηγούμενο πλήγματα της συριακής πολεμικής αεροπορίας εναντίον των Κούρδων στη Χασάκα (βορειοανατολική Συρία).
"Είναι μια καινούρια κατάσταση" και "είναι σαφές πως το (συριακό) καθεστώς κατάλαβε πως η δομή που οι Κούρδοι επιχειρούν να διαμορφώσουν στον βορρά (της Συρίας) έχει αρχίσει να καθίσταται απειλή και για τη Συρία", δήλωσε ο Γιλντιρίμ αναφερόμενος στην προσπάθεια των Κούρδων να συνδέσουν τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους από την άλλη πλευρά των τουρκικών συνόρων.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ακόμη σε ομάδα δημοσιογράφων στην Κωνσταντινούπολη πως, αν και ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ θα μπορούσε να έχει κάποιο ρόλο στην προσωρινή ηγεσία,δεν πρέπει να έχει ρόλο σ' αυτή στο μέλλον.
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΕΤΑΙΡΟΣ ΟΙ ΗΠΑ
Ο Γιλντιρίμ διαβεβαίωσε ακόμη πως οι ΗΠΑ είναι "στρατηγικός εταίρος μας, όχι εχθρός μας" και κάλεσε να εξαλειφθούν οι εντάσεις σε μια στιγμή που οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δοκιμάζονται από το αίτημα της Άγκυρας για έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.
"Ανάμεσα σε δύο χώρες μπορεί να υπάρχουν τα πάνω και τα κάτω", δήλωσε ο Γιλντιρίμ, όμως "οφείλουμε να εξαλείψουμε αυτό που επιδεινώνει τις σχέσεις μας", πρόσθεσε αναφερόμενος στονΓκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι εξύφανε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματοςτης 15ης Ιουλίου.
ERDOGAN: ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΓΚΙΟΥΛΕΝ, ISIS, PKK
51 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ
Ένα παιδί 12 έως 14 ετών ήταν ο βομβιστής αυτοκτονίας που αιματοκύλισε χθες το βράδυ γαμήλια γιορτή στην πόλη του Γκαζιάντεπ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας,Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο κ. Ερντογάν ανέβασε τον αριθμό των νεκρών σε 51. Οι τραυματίεςανέρχονται σε 69, με 17 εξ αυτών να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.
ΤΟ ISIS ΠΙΘΑΝΩΣ Ο ΔΡΑΣΤΗΣ
Το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) είναι "πιθανώς ο δράστης" της επίθεσης που έγινε χθες το βράδυ στο Γκαζιάντεπ, σημείωσε νωρίτερα ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε επίσης σε ανακοίνωσή του ότι δεν υπάρχει "καμία διαφορά" ανάμεσα στον αυτοεξόριστο μουσουλμάνο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν --τον οποίο κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία--, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και τη τζιχαντιστική οργάνωση ΙΚ, "που είναι πιθανώς και ο δράστης της επίθεσης στην Γκαζιάντεπ".
"Η χώρα μας, το έθνος μας, δεν μπορούν παρά να επαναλαμβάνουν επίμονα το ίδιο μήνυμα προς αυτούς που μας επιτίθενται: θα αποτύχετε!", τόνισε επίσης ο Ερντογάν.
Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει μπροστά στην "πρόκληση" που συνιστά η επίθεση στο Γκαζιάντεπ, αλλά θα δείξει αντιθέτως "ενότητα, αλληλεγγύη και αδελφοσύνη", καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Τούρκος πρόεδρος.
Η Άγκυρα δηλώνει ότι δεν κάνει διάκριση ανάμεσα στις "παράνομες" οργανώσεις που πολεμούν οι ένοπλες δυνάμεις της και ζητεί από τη Δύση να δείξει μια πιο σκληρή στάση απέναντι στο PKK.
Σύμφωνα με τον Ερντογάν, οι επιθέσεις που έχει πραγματοποιήσει το PKK τον τελευταίο μήνα έχουν προκαλέσει τον θάνατο 70 ανθρώπων.
Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου