Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ


ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ   Του ΓΙΑΝΝΗ ΔΟΥΚΑ*
Η μείωση των επικουρικών συντάξεων είχε αυτές τις μέρες την τιμητική της καθώς έσκασε το δεύτερο κύμα μειώσεων επικουρικών συντάξεων για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους. Το τρίτο κύμα θα έρθει τον Οκτώβριο διαψεύδοντας την κυβέρνηση ότι οι μειώσεις αφορούν λίγους και είναι ελάχιστες. Οι μειώσεις στις ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους και κυμαίνονται ανά περίπτωση από λίγο μέχρι και 40%. Εκτός απ’ αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε ότι:
  1. Από το μήνα Οκτώβριο οι συνταξιούχοι θα δουν μία ακόμη μείωση η οποία θα αφορά την αναδρομική κράτηση της μείωσης της επικουρικής σύνταξης από την ισχύ του νέου νόμου η οποία θα γίνει σε τρεις δόσεις.
  2. Η βασική επικουρική σύνταξη για όσους συνταξιοδοτούνται μετά την ψήφιση του νόμου θα είναι μειωμένη τουλάχιστον κατά 20% σε σχέση με τις μέχρι σήμερα καταβαλλόμενες συντάξεις γιατί αλλάζει για όλους του νέους συνταξιούχους ο τρόπος υπολογισμού (συντάξιμος μισθός και ποσοστά αναπλήρωσης). Αυτά βέβαια δεν φαίνονται τώρα γιατί οι νέες συνταξιοδοτικές αποφάσεις θα έρθουν μετά από 18 μήνες γιατί τόσο είναι περίπου το διάστημα που κάνει για να βγει μια επικουρική σύνταξη.
  3. Η κυβέρνηση με τα μέτρα αυτά έχει υπερακοντίσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που υποτίθεται ότι θα καταργούσε και με το τρυκ του επανυπολογισμού ξεφεύγει το σκόπελο του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε τις κρατήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης παράνομες. Από τη μια δηλαδή υποτίθεται ότι εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις από την άλλη όμως μειώνει τις συντάξεις με το νέο τρόπο υπολογισμού.
  4. Η μείωση των επικουρικών συντάξεων έρχεται λίγο μετά την περικοπή του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) σε 160.000 περίπου χαμηλοσυνταξιούχους. Το επόμενο κύμα περικοπών του ΕΚΑΣ θα έρθει την 1/1/2017, θα αφορά και αυτό μερικές δεκάδες αν όχι πάνω από 100 χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους και σταδιακά θα καταργηθεί για όλους μέχρι την 1/1/2019.
  5. Τέσσερεις μήνες μετά την ψήφιση του νέου νόμου δεν έχει εκδοθεί καμία προσωρινή σύνταξη ενώ ο ίδιος ο νόμος ορίζει ότι οι προσωρινές χορηγούνται εντός διμήνου από την αίτηση. Σε ότι αφορά το ύψος αυτές θα κυμαίνονται από 384 έως 768 € μικτά θα είναι δηλαδή περίπου το 60 με 70% της παλαιότερης προσωρινής.
  6. Τέλος και σε ότι αφορά το νέο οργανωτικό μοντέλο του ενός ταμείου θα πρέπει να πούμε ότι θα παρουσιάσει σοβαρά προβλήματα. Η ναυαρχίδα του ασφαλιστικού συστήματος το ΙΚΑ έχει ζωή 80 χρόνια. Το ΝΑΤ ακόμη περισσότερα και τέλος ο ΟΓΑ και τα ταμεία τα οποία ενσωματώθηκαν στον ΟΑΕΕ, στο ΕΤΑΑ και στο ΕΤΑΠ – ΜΜΕ έχουν μισό και πλέον αιώνα ζωής. Ένα τέτοιο οργανωτικό μοντέλο δεν είναι δυνατόν να αναδιαρθρωθεί μέσα σε έξι μήνες όπως έχει αποφασίσει η κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα λειτουργικό και οργανωτικό χάος που θα αποβεί σε βάρος των παρεχόμενων υπηρεσιών των σημερινών και των αυριανών συνταξιούχων.
Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι λοιποί εντολοδόχοι των δανειστών και τοκογλύφων θα πρέπει να καταλάβουν ότι για το κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα έχουν συνεισφέρει εκατομμύρια εργαζόμενοι και ότι η ιστορία θα γράψει με τα πιο μελανά χρώματα όλους αυτούς που πειραματιζόμενοι και συμμορφούμενοι προς τας υποδείξεις κατακρεούργησαν συντάξεις και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Εμείς καλούμε όλη την ελληνική κοινωνία τους εργαζόμενους, τους άνεργους τους συνταξιούχους, τη νεολαία σε ένα γενικό Παλλαϊκό ξεσηκωμό ενάντια στις βάρβαρες πολιτικές, ενάντια στην πολιτική στροφή της κατ’ όνομα μόνο πλέον αριστερής κυβέρνησης.
Χθες ψηφίστηκε το νέο ασφαλιστικό. Σήμερα μας ήρθε το ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ που θα καταργούσαν, αύριο έρχονται τα κόκκινα δάνεια, οι πλειστηριασμοί, η νέα επίθεση στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, στις συνδικαλιστικές ελευθερίες, οι ιδιωτικοποιήσεις.
Ένα πρώτο βήμα αντίστασης με στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής είναι η
συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 10/9/2016 στις 5.30 μ.μ.
στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Γενναδίου
*Πρώην Υποδιοικητής του ΙΚΑ και μέλος της Π.Γ. της ΛΑΕ
Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου