Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Stop στους πλειστηριασμούς

 STOP στους πλειστηριασμούς

ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΤΩΝ ΚΟΠΩΝ ΜΑΣ
ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ ΤΩΡΑ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ των Σπιτιών, Χωραφιών, Μαγαζιών, από τα «ΚΟΡΑΚΙΑ»…
STOP στη ΛΗΣΤΡΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ των λαϊκών στρωμάτων

Μόνη λύση η γενναία «ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ» στα ιδιωτικά δάνεια

Οι Τράπεζες ανήκουν στο Λαό κι όχι στους «γύπες» των αγορών

Που οφείλεται η υπερχρέωση Νοικοκυριών και Επιχειρήσεων;
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όλες οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις με κορμό τη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, επιχειρούν να ρίξουν τις ευθύνες εμφάνισης των «κόκκινων δανείων» στους δανειολήπτες.
Ωστόσο τα χρέη των νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια, κατ’ αρχήν λόγω της ένταξης στην ευρωζώνη και αλόγιστης πιστωτικής επέκτασης των τραπεζών, των ληστρικών όρων του τραπεζικού δανεισμού, της ύφεσης στην οικονομία, των μνημονιακών πολιτικών που επιδείνωσαν την κρίση και συνέτριψαν μισθούς και συντάξεις, απογείωσαν την ανεργία, αύξησαν υπερβολικά τη φορολογία και τα χαράτσια, έβαλαν χιλιάδες «λουκέτα» σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κά. Όλα αυτά οδήγησαν σε μαζική αδυναμία πληρωμής των δόσεων των δανείων.
Ειδικότερα η ανεξέλεγκτη πιστωτική επέκταση των τραπεζών με στόχο την αύξηση των κερδών, αύξησαν τα καταναλωτικά και στεγαστικά και κυρίως τα «θαλασσοδάνεια» προς μεγάλες επιχειρήσεις. Αποτέλεσμα τα κέρδη των τραπεζών από 930 εκατ. ευρώ το 2002, να ξεπεράσουν τα 4 δις ευρώ το 2008.! Να ποιοι ήταν οι κερδισμένοι.!
Άρα κύριοι υπεύθυνοι της υπερχρέωσης είναι οι τράπεζες και η ολιγαρχία, καθώς και οι πολιτικές των κυβερνήσεων που τις υπηρέτησαν, όπως επίσης και τα μνημονιακά μέτρα που εφάρμοσαν κατ’ εντολή των υπερεθνικών «θεσμών» (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ).
Μήπως εξ αιτίας των πιο πάνω δεν θα έπρεπε να έχουμε ακίνητη περιουσία;
Λένε, πως κακώς στην Ελλάδα υπάρχει τόσο μεγάλο ποσοστό ιδιοκατοίκησης και ότι πρέπει να «συγκλίνουμε» με αυτό της ευρωζώνης και της ΕΕ. Ο ισχυρισμός εκτός από ανεδαφικός είναι και παράλογος και αποσκοπεί καθαρά να δικαιολογήσει την υφαρπαγή κατοικιών μέσω πλειστηριασμών. Η κατοικία είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει σύμφωνα με το Σύνταγμα να εξασφαλίζεται σε όλους τους πολίτες. Η ιδιοκατοίκηση είναι για κάθε εργαζόμενο και βιοπαλαιστή πλεονέκτημα και όχι μειονέκτημα.!
Είμαστε από φύσει κακοπληρωτές ή αδύναμοι λόγω εισοδηματικών περικοπών;
Τα στοιχεία είναι συντριπτικά. Η μεγάλη διόγκωση των «κόκκινων δανείων» ξεκίνησε το 2010 με την εφαρμογή των Μνημονίων για να πάρει σταδιακά τεράστιες διαστάσεις. Με τις εισοδηματικές περικοπές μισθών και συντάξεων της τάξης του 50%, την τερατώδη φοροεπιδρομή, την τεράστια ανεργία και πρωτοφανή ύφεση, με τα χιλιάδες «λουκέτα» μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την κάθετη μείωση του «τζίρου», ήταν αναπότρεπτη η εκρηκτική αύξηση τους.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
Το δικαίωμα της ιδιοκτησίας και της ιδιοκατοίκησης είναι μόνο για λίγους; Οι υπόλοιποι θα είναι ένοικοι και ξεσπιτωμένοι;
Το νέο νομικό πλαίσιο που τίθεται σε εφαρμογή από 1/1/2016, αποτελείται από ένα φαρμακερό τρίπτυχο, με στόχο τη λαφυραγώγηση της λαϊκής περιουσίας.
Α) Την εφαρμογή του νέου «Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών» με τη βάναυση τροποποίηση του νόμου Κατσέλη και την καθιέρωση της απόλυτης τραπεζικής ισχύος, μέσω της έννοιας του «συνεργάσιμου δανειολήπτη», δηλ. του «πλήρως υποταγμένου».
Β) Τη θέσπιση νέου «Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας», με αναίρεση όλων των δικονομικών δυνατοτήτων των οφειλετών, καθώς και την εφαρμογή διαδικασιών πλειστηριασμών «εξπρές» σε εξευτελιστικές τιμές των ακινήτων.
Γ) Το νέο νομοθετικό πλαίσιο του Ν. 4346/2015, που ενώ υποτίθεται πως προστατεύει τους «ευάλωτους» οικονομικά υπερχρεωμένους δανειολήπτες, ουσιαστικά αποτελεί μέσο για βελτίωση της εισπραξιμότητας των καθυστερούμενων δανείων από τις τράπεζες, υπό την απειλή του πλειστηριασμού ακόμη και της Α΄ κατοικίας και του ξεπουλήματος των δανείων στους γύπες των «αγορών».

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ….ΕΝΑ ΔΙΑΡΚΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑ
 Ο λαός πληρώνει για τη «σωτηρία» των τραπεζών και οι τράπεζες πάνε σε ξένα funds
- Σε όλη την περίοδο της πιστωτικής επέκτασης, οι τραπεζίτες αποκόμισαν τεράστια κέρδη από τόκους, άνοδο τιμών μετοχών και τη χαμηλή φορολογία. Με το ξέσπασμα της κρίσης το 2008, άρχισαν τα «πακέτα» στήριξης τους από το δημόσιο, με ενισχύσεις και εγγυήσεις ύψους 168 δις, ενώ με την ανακεφαλαιοποίηση το 2013 διατέθηκαν 40,5 δις.
Με την πρόσφατη, ανακεφαλαιοποίηση, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με ένα όργιο υποτιμητικής χρηματιστηριακής κερδοσκοπίας παρέδωσε τις τέσσερις «συστημικές» τράπεζες στα ξένα κερδοσκοπικά funds έναντι «πινακίου φακής» (5 δις). Σύμφωνα με στοιχεία των ίδιων των τραπεζών, τα ίδια κεφάλαια τους στις 30.9.15 ήταν 24.6 δις, ενώ ενάμιση μήνα αργότερα, στις 19.11.15, αποτιμήθηκαν 746 εκατ., δηλ. υποτίμηση -97%.!
Ο πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, χαρακτήρισαν «πετυχημένη την ακεφαλαιοποίηση».! Καμιά φωνή διαμαρτυρίας από θεσμικούς φορείς (ΤτΕ, ΤΧΣ, ΕΕΤ, ΧΑΑ, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς)
Υπάρχουν πολιτικές και ποινικές ευθύνες. Οι συνέπειες πολύ μεγάλες.!
-Το δημόσιο έχασε 40 δις (από τα 40,5 δις το 2013 σήμερα έχει γύρω στα 500 εκατ.)
-Τα ασφαλιστικά ταμεία έχασαν 2 δις από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση!
-Οι 300.000 μικρομέτοχοι έχασαν ουσιαστικά τις αποταμιεύσεις τους!
-Οι τράπεζες ελέγχονται από ξένα funds και οι διοικήσεις τους από την ευρωκρατία!
-Οι απολύσεις τραπεζοϋπαλλήλων λόγω μείωσης δικτύου εκτιμώνται σε 5.500 άτομα !

ΑΡΧΙΣΕ Η ΑΡΠΑΓΗ. ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ;
Με την δημιουργία εταιριών διαχείρισης ή πώλησης δανείων στους γύπες των «αγορών» (ΕΔΜΕΔ και ΕΜΑΜΕΔ), ολοκληρώθηκε το οδυνηρό τοπίο που έχουν να αντιμετωπίσουν όλοι οι δανειολήπτες και όχι μόνον αυτοί που αδυνατούν να εξοφλούν τις δόσεις των δανείων τους, προδιαγράφοντας μια κοινωνική λαίλαπα.
Το μεγαλύτερο μέρος των καθυστερημένων δανείων, που έχει ουσιαστικά διαγραφεί από το ενεργητικό των τραπεζών, θα πωλούνται στα «κοράκια» (distress funds κλπ) σε εξευτελιστική τιμή (από 5-20% της αξίας τους), με κέρδος και για τις τράπεζες και τους κερδοσκόπους, που θα προσπαθήσουν να τα εισπράξουν με όλους τους τρόπους (νομικούς και «αθέμιτους»).
Ταυτόχρονα παραχωρούνται ή και πωλούνται, ενήμερα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων στα επιθετικά funds, τα οποία συνεργάζονται με εκλεκτούς της εγχώριας οικονομικής ελίτ. Άρα δεν κινδυνεύουν μόνο όσοι έχουν «κόκκινα δάνεια» αλλά και όσοι πληρώνουν ως τώρα κανονικά τις δόσεις τους.
Εκτός από κατοικίες και ακίνητα, στο «κυνήγι του θησαυρού» θα μπουν και βιώσιμες επιχειρήσεις που προς το παρόν αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, με αποτέλεσμα την ένταση του «αφελληνισμού», τις αναδιαρθρώσεις, τα «λουκέτα», απώλεια θέσεων εργασίας και αύξηση της ανεργίας.
Τέλος σύμφωνα με τα προβλεπόμενα της «ευρωζωνικής τραπεζικής ενοποίησης», το επόμενο βήμα μιας πιθανής ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα είναι το «κούρεμα» καταθέσεων από ένα ύψος και επάνω.
Η καμπάνα λοιπόν χτυπά για όλους, για οφειλέτες, για όσους πληρώνουν κανονικά τις δόσεις των δανείων, ακόμα και για τους καταθέτες.
Είναι στο χέρι μας να τους σταματήσουμε !
Οι τράπεζες υπό δημόσια ιδιοκτησία με κοινωνικό έλεγχο
Διασφάλιση αποταμιεύσεων και παροχή ρευστότητας με αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια
Η «Λαϊκή Ενότητα» δύναμη αντίστασης και ελπιδοφόρας προοπτικής

Η «Λαϊκή Ενότητα» βρίσκεται σταθερά στο πλευρό όσων πλήττονται από την υπερχρέωση και τις επιθετικές πρακτικές των τραπεζών. Τάσσεται με όλες τις δυνάμεις της στο πλευρό των κινημάτων κατά των πλειστηριασμών και θα στηρίζει τη δικτύωσή τους σε ένα ευρύ παλλαϊκό κίνημα, για:
- Την υπεράσπιση της ακίνητης περιουσίας των υπερχρεωμένων δανειοληπτών με αναστολής όλων των πλειστηριασμών, την υιοθέτηση μιας γενικευμένης ρύθμισης των δανείων με κοινωνικά κριτήρια, η οποία θα απαλλάξει από υπέρμετρα βάρη τους δανειολήπτες, διευκολύνοντας την αποπληρωμή του υπολοίπου σε βάθος χρόνου.
- Την υπεράσπιση των υπερχρεωμένων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, τόσο απέναντι στις τράπεζες, όσο και στις φορολογικές αρχές και τα ασφαλιστικά ταμεία και την απόκρουση των εκποιήσεων και αναδιαρθρώσεων υπό την αιγίδα των τραπεζών.
- Την υπεράσπιση της αγροτικής γης, την αποτροπή εκποίησης και συγκεντροποίησής της, με μοχλό την εξοντωτική φορολογία και τις οφειλές των μικρομεσαίων αγροτών στο τραπεζικό σύστημα.
Οργανωνόμαστε σε κάθε γειτονιά, πόλη και περιφέρεια, ενημερώνουμε όλους τους συμπολίτες μας.
Δικτυωνόμαστε σε κάθε περιοχή Ειρηνοδικείου και πανελλαδικά για να αποκρούσουμε τους πλειστηριασμούς.
Ενεργοποιούμαστε σε κάθε δήμο, εργατικό ή επαγγελματικό σωματείο, ώστε να λάβουν ενεργό ρόλο στο κίνημα.
Προετοιμαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Μαζί με τα μνημόνια ανατρέπουμε και τα «τετελεσμένα» τους
Η πρόταση της «Λαϊκής Ενότητας» για αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους και την προστασία της λαϊκής κατοικίας, έχει ως άξονες:
Α) Η κύρια κατοικία, όπως ο μισθός και η σύνταξη, να κατοχυρωθούν ως ακατάσχετα, καθώς και το εισόδημα μέχρις ενός ποσού για τους μικροεπαγγελματίες
Β) Άμεση αναστολή πλειστηριασμών για χρέη λαϊκών νοικοκυριών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αγροτών, προς Τράπεζες, Δημόσιο, Ασφαλιστικούς Οργανισμούς και ΔΕΚΟ. Τήρηση της Συνταγματικής διάταξης (άρθρο 21, παρ.4) για φροντίδα απόκτησης κατοικίας σε όσους τη στερούνται.!
Γ) Κατάργηση μνημονιακών ρυθμίσεων που διευκολύνουν την υφαρπαγή της λαϊκής κατοικίας από τράπεζες και κερδοσκόπους (Κώδικα Δεοντολογίας, Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, Ν. 4346/2015 & Ν. 4354/2015 για μεταβίβαση/πώληση δανείων σε κερδοσκοπικά funds).
Δ) Κλείσιμο των εισπρακτικών εταιρειών και αποπληρωμή των δανείων που έχουν πωληθεί σε τρίτους με έκπτωση, στο ποσόν που κατέβαλαν οι αγοραστές
Ε) Αναδρομική κατάργηση ρητρών ξένου συναλλάγματος
ΣΤ) Γενικευμένη ρύθμιση κόκκινων δανείων με κοινωνικά κριτήρια και απαλλαγή των οφειλετών από υπέρμετρα βάρη με λογική γενναίας «Σεισάχθειας». Διευκόλυνση αποπληρωμής υπολοίπου του δανείου σε βάθος χρόνου, ανάλογα με τις εισοδηματικές τους δυνατότητες και την προϋπόθεση εξασφάλισης αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης.
  • Πλήρη διαγραφή χρεών των φτωχών λαϊκών στρωμάτων (μακροχρόνια άνεργοι, άτομα με ειδικές ανάγκες, εισοδήματα κάτω από όριο φτώχειας κλπ.)
  • Γενναίο «κούρεμα» χρεών και αναπροσαρμογή των δόσεων ανάλογα με τη δυνατότητα του οφειλέτης, υπολογίζοντας μειώσεις μισθών, συντάξεων, αύξηση φορολογίας, πτώση τζίρου κα.
  • Επιμήκυνση αποπληρωμής, περίοδο χάριτος με πάγωμα οφειλών, εκλογίκευση επιτοκίων και δραστική μείωση επιτοκίων διακανονισμών.
  • Η) Δημιουργία με πυρήνα το Τ.Π.& Δανείων δημόσιου φορέα στεγαστικής πίστης για κάλυψη των αναγκών λαϊκής στέγης
Ανατροπή Μνημονίων και προοδευτική έξοδος από την κρίση
Η ριζική αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εντός της μνημονιακής πολιτικής.
Προϋποθέτει έναν άλλο δρόμο, με πυρήνα τη δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο των τραπεζών
Ανάκτηση της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας, με απαλλαγή από τους ασφυκτικούς κανόνες της ευρωζώνης.
Εξασφάλιση της νομισματικής κυριαρχίας με μετάβαση στο εθνικό νόμισμα σε όφελος του ελληνικού λαού και συνολικά της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου