Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Περίοδος χάριτος τέλος...

Περίοδος χάριτος τέλος... Της Δέσποινας Χαραλαμπίδου*


Όποιος ήταν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης προχθές θα αντίκριζε μία πόλη διαφορετική, μία πόλη σε «στάση εργασίας». Δεν ήταν όμως μόνο η μαζικότητα το χαρακτηριστικό των κινητοποιήσεων που χρωμάτισε τους δρόμους της Ελλάδας, από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη μέχρι τις μικρές επαρχιακές πόλεις. Όπως δεν ήταν μόνο η σφοδρότητα του αντι-ασφαλιστικού νομοσχεδίου που προσπαθεί ατυχώς να φτιασιδώσει η κυβέρνηση, που κατέβασε όλον αυτόν τον κόσμο στο δρόμο, που έκλεισε τα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις και που κατέβασε τα τρακτέρ στα κέντρα των πόλεων.
Η μαζικότητα οφείλεται στο γεγονός της πρωτοφανούς αμφισβήτησης της μνημονιακής συναίνεσης για πρώτη φορά ακόμη και από στρώματα της ελληνικής κοινωνίας που δεν έχουν μάθει να δρουν πρωτοπόρα. Το γκρέμισμα των ψευδαισθήσεων των εκλογών του Σεπτέμβρη φαίνεται πλέον στις κινητοποιήσεις αλλά και στις καθημερινές συζητήσεις. Με τον ίδιο τρόπο φαίνεται και η αμηχανία αυτού του εν δυνάμει μπλοκ των ανατρεπτικών δυνάμεων. Αμηχανία μπροστά στην ανάγκη διαμόρφωσης μιας ολοκληρωμένης εναλλακτικής πρότασης , που θα ακολουθήσει την βέβαιη πτώση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Η εναλλακτική πρόταση ασφαλώς και δεν μπορεί να είναι η νεκρανάσταση του παλιού πολιτικού κατεστημένου, ούτε η συνέχιση του μνημονιακού ευρωμονοδρόμου με άλλα πρόσωπα.
Όσο και να φωτογραφίζονται μερικοί αγροτοσυνδικαλιστές με τον Μητσοτάκη, η κοινωνία γνωρίζει ότι ο Μητσοτάκης είναι πιο μνημονιακός και από τα μνημόνια.Έτσι εξηγείται ένα κάποιο μούδιασμα του εν δυνάμει μπλοκ ανατροπής και εδώ η αριστερά θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν. Να ηγεμονεύσει με την πειθώ. Να διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανατροπής και ριζοσπαστικής αλλαγής. Να ανασυνθέσει ξανά τα κομμάτια της κοινωνίας που εμφανίζουν αγωνιστική διαθεσιμότητα, να συνομιλήσει με την νεολαία της χώρας και να της διασφαλίσει ζωτικό χώρο μέσα σε αυτό το μπλοκ, προτάσσοντας μία στιβαρή πρόταση ανατροπής που θα απαντά πρώτα από όλα στο δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης, της αξιοπρεπούς εργασίας, εξηγώντας και τις απαραίτητες συγκρούσεις που θα πρέπει το μπλοκ της ανατροπής να αναλάβει.
*Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου είναι πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής, στέλεχος της ''Λαικής Ενότητας'' (ΛΑ.Ε)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου