Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

ΠΡΟΒΑ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ: H ΤΟΥΡΚΙΑ ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΕΙ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

ΠΡΟΒΑ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ: H ΤΟΥΡΚΙΑ ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΕΙ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

E-mailΕκτύπωσηPDF
----0000xalepi(Κυρ. 13-14/2/16 - 19:33 - 10:45)
ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΟΙ ΚΟΥΡΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟ ΧΑΛΕΠΙ
Βομβαρδίζει ανηλεώς η Τουρκία τουςΚούρδους της Συρίας στην επαρχία του Χαλέπι, τους οποίους η Άγκυρα θεωρεί ωςτρομοκράτες.  
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η τουρκική επίθεση ενάντια στους Κούρδους,είναι μόνο πρόβα μιας συνολικότερης επίθεσηςΤουρκίας και Σαουδικής Αραβίας, με την συνδρομή του ΝΑΤΟ, ενάντια στη Συρία, στην οποία κερδίζει έδαφος ο Άσαντ και μαζί του η Ρωσία.  
Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο δεν είναι καθόλου άσχετη με αυτούς τους σχεδιασμούς γενικότερηςανάφλεξης στη Μέση Ανατολή με την Ελλάδα δορυφόρο τυχοδιωκτισμών, για τις οποίες θα έχει βαρύτατες εθνικές συνέπειες.
ΗΠΑ: NA ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΣΥΡΡΑΞΗ ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΟΥΡΔΩΝ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
ΤΟ ΡΙΑΝΤ ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΚΑΦΙ ΣΤΟ ΙΝΤΣΙΡΛΙΚ
Να σταματήσουν τις συγκρούσεις καλούν οι ΗΠΑ την Τουρκία και την κουρδική YPG στη βόρεια Συρία, μετά την επιβεβαίωση και από την Άγκυρα πως έπληξε θέσεις της κουρδικής δύναμης στην περιοχή του Αζάζ. Παράλληλα, η Σαουδική Αραβία πρόκειται να στείλει αεροσκάφη της στην τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ.
Η Άγκυρα επιβεβαίωσε, διά στόματος του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτολγου τη νύχτα προς Κυριακή, ότι οι τουρκικές δυνάμεις έβαλαν εναντίον της κουρδικής YPG στη βόρεια Συρία απαντώντας σε «προκλήσεις στα σύνορα».

Τα πλήγματα στόχευαν κουρδικές δυνάμεις που «απειλούσαν το Αζάζ και τις γύρω περιοχές».
Η κουρδική YPG έχει εκμεταλλευτεί την κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην περιφέρεια του Χαλεπίου, η οποία συνορεύει με την Τουρκία, για να καταλάβουν την αεροπορική βάση στο Μενάγκ. Για την Τουρκία, το YPG συνδέεται με το PKK - η Άγκυρα μάλιστα είχε στραφεί ανοικτά εναντίον της Ουάσινγκτον για την υποστήριξη στους Κούρδους της Συρίας.
Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την εξέλιξη, με το αμερικανικό Πεντάγωνο να καλεί και τις δύο πλευρές σε αποκλιμάκωση.
«Είμαστε ανήσυχοι για την κατάσταση βόρεια του Χαλεπίου και εργαζόμαστε ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση σε όλες τις πλευρές» ανέφερε το βράδυ του Σαββάτου ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, λέγοντας πως «καλέσαμε τις κουρδικές δυνάμεις μαζί με το YPG να μην εκμεταλλεύονται την συγκεχυμένη κατάσταση ώστε να επεκτείνουν τον έλεγχό τους».
«Έχουμε επίσης αναφορές για χρήση μέσων του πυροβολικού από την τουρκική πλευρά των συνόρων και καλέσαμε την Τουρκία να σταματήσει αυτά τα πυρά» τόνισε επίσης το Πεντάγωνο..
Η αμερικανική πλευρά, σημειώνοντας πως τουρκικές και κουρδικές δυνάμεις έχουν ως κοινό εχθρό την ISIS, κάλεσε όλες τις πλευρές να μείνουν στη συμφωνία που είχε επιτευχθεί στο Μόναχο (τα ξημερώματα της Παρασκευής) για παύση των εχθροπραξιών στη Συρία. Ανάλογη ήταν και η έκκληση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών στη συνέχεια.

Ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε τομείς που ελέγχονται από τις κουρδικές δυνάμεις στην επαρχία τουΧαλεπιού, στο βόρειο τμήμα της Συρίας, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με τον διευθυντή της μη κυβερνητικής οργάνωσης, Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, το τουρκικό πυροβολικό βομβάρδισε τομείς που ανακατέλαβαν πρόσφατα από τους αντάρτες οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στην επαρχία του Χαλεπιού, κυρίως στον τομέα Μίνιγκ.
Κυβερνητική πηγή σημείωσε ότι οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις βομβάρδισαν θέσεις του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) στην περιοχή Αζάζ.
Νωρίτερα, ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου απείλησε το PYD με ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία.
Η Άγκυρα θεωρεί το PYD τρομοκρατική οργάνωση.
«Μπορούμε αν χρειαστεί να λάβουμε στη Συρία τα ίδια μέτρα όπως στο Ιράκ και στο Καντίλ» δήλωσε ο Νταβούτογλου σε ομιλία που εκφώνησε στην Ερζιντζάν της ανατολικής Τουρκίας, αναφερόμενος στους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε η Τουρκία το 2015 εναντίον του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο βουνό αυτό στο βόρειο τμήμα του Ιράκ που είναι το προπύργιό του.
«Περιμένουμε από τους φίλους και τους συμμάχους μας να μας υποστηρίξουν» πρόσθεσε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου