Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Αναδιαρθρώνοντας το Χρέος-Αναδομώντας τη Δημοκρατία

Ημερίδα της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) για το Χρέος και τη Δημοκρατία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 
"Restructiring Debt-Rebuilding Democracy"
Τρίτη 1 Μαρτίου 2016, Βρυξέλλες

Έπειτα από έξι χρόνια παραμονής της χώρας μας στο καθεστώς των μνημονίων και έπειτα από 8 χρόνια παρατεταμένης ύφεσης και κρίσης, οι αλήθεις για τη δομή και την ύπαρξη του ελληνικού χρέους γίνονται υπόθεση δημοκρατικής διεκδίκησης για τη διαγραφή του και την ανατροπή του πλασματικού συναλλακτικού και άδικου αυτού όρου πρός όφελος του λαού.

Η διαμόρφωση και διόγκωση του ελληνικού χρέους έχοντας φτάσει σήμερα το 195% του ΑΕΠ από 129% το 2009, λόγω των συνεχιζόμενων πολιτικών λιτότητας και των διαρθρωτικών μέτρων, και με μόνιμη απειλή τη χρεοκοπία, παραβιαζεί απροκάλυπτα τις συνταγματικές και νομοθετικές αρχές της χώρας μας και την έννοια της λαϊκής κυριαρχίας.
  
Με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας,Νίκου Χουντή, της ανεξάρτητης ευρωβουλευτή Σοφίας Σακοράφα και του Jean-Luc Mélenchon πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 1 Μαρτίου 2016 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Ημερίδα της Αριστεράς (GUE/NGL) για το χρέος και τη Δημοκρατία με τίτλο “Restructuring Debt-Rebuilding Democracy”.

Στην πρώτη ενότητα με τίτλο: “Τα Συμπεράσματα της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος στην Ελλάδα: Κερδίζοντας Γνώση, Πιέζοντας για ανατροπή”,παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα του πορίσματος της Επιτροπής Αλήθειας του Δημοσίου Χρέους της Ελληνικής Βουλής από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, πρώην Πρόεδρο της Βουλής, τον Eric Toussaint, επιστημονικό υπεύθυνο της Επιτροπής, τον Γ. Κασσιμάτη καθηγητή του Παν. Αθηνών και μέλους της Επιτροπής, και τον Benjamin Lemoine, ερευνητή στο CNRS.

Στη δεύτερη ενότητα με τίτλο: “Διέξοδος σε Διεθνές Επίπεδο: Το έργο του ΟΗΕ για ένα πολυεπίπεδο πλαίσιο αναδιάρθρωση του Χρέους”, έγινε διεξοδική ανάλυση των μέτρων και των εργαλείων που υπάρχουν σε διεθνές επίπεδο των Ηνωμένων Εθνών για το πολύπλευρο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του χρέους.
Ομιλητές ήταν η Σοφία Σακοράφα, ανεξάρτητη ευρωβουλευτής, ο Diego Borja πρώην Υπουργός Οικονομικών στο Εκουαδόρ, η Maria Lucia Fatorelli, συντονίστρια της επιτροπής ελέγχου του χρέους στη Βραζιλία και ο Cephas Lumina πρώην εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για το χρέος και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Στα πλαίσια της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν η συνεδρίαση της επιτροπής αλήθειας όπου αποφασίστηκε η συνέχιση των εργασιών της και η συγκρότηση της σε Σωματείο καθώς και η Συνέντευξη Τύπου με τα συνολικά συμπεράσματα της εκδήλωσης.
Τέλος, γυρίστηκε στις Βρυξέλλες για την τηλεόραση του ThePressProject η εκπομπή της “Δημιουργικής Σαφήνειας” με καλεσμένους τον Ν.Χουντή, τον Γ. Κασσιμάτη, τη Σοφία Σακοράφα και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, οι οποίοι μιλήσανε για την κατάσταση της δημοκρατίας και την υπόθεση του Ελληνικού χρέους

Στο παρακάτω link θα βρείτε το video της εκδήλωσης:


Εδώ το video της συνέντευξης τύπου της Επιτροπής Αλήθειας του Δημοσίου Χρέους:


Η ομιλία του Ν. Χουντή στην Ημερίδα για το Χρέος & τη Δημοκρατία:


Ομιλία της Ζ. Κωνσταντοπούλου στην ημερίδα της GUE/NGL στις Βρυξέλλες για το Χρέος και τη Δημοκρατία:


Και το video της εκπομπής Δημιουργική Σαφήνεια:









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου