Όλοι/ες στις πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις, Πέμπτη 6/5
Για να μην περάσουν τα νέα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης
Η Εργατική Πρωτομαγιά, που φέτος, λόγω χρονικής σύμπτωσης με το Μ. Σάββατο, γιορτάζεται από τις αγωνιστικές συνδικαλιστικές οργανώσεις με απεργία και συγκεντρώσεις την Πέμπτη 6 Μαΐου, είναι ημέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες της εργατικής τάξης, που ξεκίνησαν από το Σικάγο το 1886 για το 8ωρο και συνεχίζονται ακατάπαυτα ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, στην κάθε είδους καταπίεση, στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό.
Η πανδημία του κορωνοϊού είναι καταστροφική για όλη την ανθρωπότητα, αλλά η διαχείρισή της από τις πολιτικές δυνάμεις του συστήματος είναι ακραία ταξική, με συνέπεια τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και την περαιτέρω φτωχοποίηση των εργαζομένων. Οι αστικές κυβερνήσεις φορτώνουν τα βάρη της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης στις πλάτες των δυνάμεων της εργασίας, παρέχοντας νέα προνόμια στις δυνάμεις του κεφαλαίου.
Οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι νέες, οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι και αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, αγρότες και επιστήμονες της χώρας μας δέχονται πρωτοφανή επίθεση από την κυβέρνηση και το κεφάλαιο, που αξιοποιούν το φόβο από την πανδημία και την καραντίνα, για να προωθούν σκληρά αντεργατικά και αντικοινωνικά μέτρα.
Η κυβέρνηση της ΝΔ ανοιγοκλείνει εδώ κι ένα χρόνο την οικονομία, χωρίς να παίρνει τα αναγκαία μέτρα υγειονομικής θωράκισης του λαού, ενεργώντας με βασικό κριτήριο τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων. Δεν ενίσχυσε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Δεν αναβάθμισε την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Δεν ελέγχει την εφαρμογή υγειονομικών μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας, δεν ενίσχυσε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Δεν επίταξε τον ιδιωτικό τομέα της υγείας. Διάθεσε, όμως, σκανδαλώδη ποσά σε ιδιωτικά θεραπευτήρια και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ενώ επισπεύδει το ξεπούλημα βασικών τομέων του δημοσίου.
Με αντεργατικά μέτρα οδήγησε σε περικοπές μισθών, επέκταση μερικής, ελαστικής και εκ περιτροπής εργασίας. Η μεγαλοεργοδοσία, εκμεταλλευόμενη την πανδημία και την απουσία ελέγχων, αυθαιρετεί συστηματικά, με αποτέλεσμα, σε συνδυασμό και με την επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων, να αυξάνονται τα εργατικά ατυχήματα. Τελειώνοντας η καραντίνα θα ξεσπάσει πανδημία απολύσεων και ανεργίας, που τώρα υποκρύπτεται από τις αναστολές εργασίας. Ήδη, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ, η ανεργία φέτος το Μάρτη ήταν στο 23,56%.
Προωθεί το νεοφιλελεύθερο σχέδιο Πισσαρίδη, ως συνέχεια των μνημονίων. Με κεφαλαιοποίηση/ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, ενισχύοντας την αβεβαιότητα των νέων ασφαλισμένων για το πόση σύνταξη θα πάρουν και οδηγώντας στην εξαέρωση των επικουρικών συντάξεων των ήδη συνταξιούχων, αφού το ταμείο τους θα στερηθεί τις εισφορές των νέων ασφαλισμένων. Με το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, προωθεί την κατάργηση 8ωρου, απλήρωτες υπερωρίες, περαιτέρω περιορισμό του απεργιακού και συνδικαλιστικού δικαιώματος καθώς και του ρόλου των επιθεωρήσεων εργασίας. Έθεσε νέους φραγμούς στη μόρφωση των παιδιών της εργατικής τάξης και θεσμοθέτησε την παρουσία της αστυνομίας μέσα στα Πανεπιστήμια. Με τον πτωχευτικό κώδικα έδωσε νέο χτύπημα στη λαϊκή κατοικία.
Με το Εθνικό Σχέδιο ανάκαμψης προωθεί τη χρηματοδότηση, κυρίως, μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων, σε τομείς και κλάδους που υπαγορεύει η ΕΕ και οι ωφελούμενοι επιχειρηματικοί όμιλοι και όχι οι ανάγκες του λαού και της χώρας.
Η κυβέρνηση, ταυτόχρονα, εφαρμόζει πολιτική ακραίου αυταρχισμού και καταστολής. Καταργεί δημοκρατικά, συνδικαλιστικά, κοινωνικά δικαιώματα και ψήφισε νόμο κατά των διαδηλώσεων. Για να περάσει τις αντικοινωνικές πολιτικές της εν μέσω πανδημίας, κυρίως, όμως, προληπτικά, γιατί φοβάται και θέλει να προλάβει τις αντιστάσεις στις αντιλαϊκές πολιτικές της, που σχεδιάζει να προωθήσει και μετά την πανδημία στο όνομα της αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της. Ο κυβερνητικός αυταρχικός εκτροχιασμός θέτει σοβαρό θέμα δημοκρατίας, αναδεικνύει την άμεση ανάγκη παλλαϊκής υπεράσπισης των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
Το εργατικό κίνημα αγωνίζεται για την ανατροπή των εφαρμοζόμενων αντεργατικών πολιτικών, διεκδικεί μέτρα άμεσης ανακούφισης του λαού, όπως:
- Υπεράσπιση της υγείας και της ζωής. Το εμβόλιο μόνο του δεν φτάνει. Χρειάζεται ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας με αύξηση της χρηματοδότησής του, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, δημιουργία ΜΕΘ. Ενίσχυση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Επίταξη ιδιωτικού τομέα υγείας. Μέτρα υγειονομικής προστασίας και ελέγχους στους χώρους εργασίας. Γενναία ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς,
- Υπεράσπιση της εργασίας και της δημόσιας, καθολικής κοινωνικής ασφάλισης. Προστασία από απολύσεις. Ουσιαστική στήριξη των ανέργων με αύξηση και χρονική επιμήκυνση του επιδόματος ανεργίας. Ενίσχυση και ενεργοποίηση των δημόσιων ελεγκτικών μηχανισμών, για να σταματήσει η αυθαιρεσία της εργοδοσίας. Απόσυρση του νέου αντεργατικού νομοσχεδίου. ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.
- Υπεράσπιση λαϊκών εισοδημάτων, αποκατάσταση μισθών των εργαζομένων από μειώσεις που υπέστησαν και αύξησή τους.
- Νομοθέτηση ακατάσχετου πρώτης λαϊκής κατοικίας. Σταμάτημα αποκοπών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, αποκατάσταση των συνδέσεων που διακόπηκαν.
- Υπεράσπιση δημόσιας παιδείας, ασφαλές υγειονομικά άνοιγμα όλων των βαθμίδων της. Κατάργηση του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη.
- Σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων δημόσιας περιουσίας, επιχειρήσεων και υποδομών.
- Υπεράσπιση δημοκρατικών δικαιωμάτων με την ανάπτυξη πλατιού κινήματος ενάντια στην «αυταρχικοποίηση» της κυβερνητικής πολιτικής και για την κατάργηση των αντιδημοκρατικών νόμων, που ψηφίστηκαν στη διάρκεια της πανδημίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της συστημικής μετάλλαξής του, των μνημονιακών πολιτικών, που εφάρμοσε όταν ήταν στην κυβέρνηση, και της έλλειψης εναλλακτικής πρότασής του, δεν μπορεί και δεν θέλει να ασκήσει πραγματική αντιπολίτευση στις κυβερνητικές αντικοινωνικές πολιτικές.
Οι δυνάμεις της ανυπότακτης Ριζοσπαστικής Αριστεράς θα μπορέσουν να στηρίξουν αποτελεσματικά τους αγώνες των εργαζομένων μόνο, εάν δράσουν συντονισμένα και μετωπικά σε κινηματικό και πολιτικό επίπεδο.
Η ΛΑΕ καλεί την εργατική τάξη, το λαό και τη νεολαία σε ενωτική, μαζική συμμετοχή στις Πρωτομαγιάτικες Απεργιακές Κινητοποιήσεις, την Πέμπτη 6 Μάη 2021. Ως μία νέα αφετηρία κλιμάκωσης των αγώνων τους, ώστε να μην περάσουν η κατάργηση του 8ωρου και ο περιορισμός του συνδικαλιστικού και απεργιακού δικαιώματος. Για την ανατροπή του συνόλου των αντιλαϊκών πολιτικών. Για ν’ ανοίξει ο δρόμος για μία άλλη πολιτική, εναλλακτική στη λιτότητα και στον ευρωμονόδρομο, με κατεύθυνση το σοσιαλισμό.
Αθήνα: Η ΛΑΕ καλεί σε προσυγκέντρωση, Πέμπτη 6/5, 10.30πμ, Προπύλαια, και ενιαία πορεία στη Βουλή με συνδικάτα – εργαζόμενους/ες, που θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Θεσσαλονίκη: 6 Μάη, 10.30πμ η ΛΑΕ καλεί στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Αγ. Σοφίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου