Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2022: Όλοι και όλες στις Πρωτομαγιάτικες εργατικές συγκεντρώσεις



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2022

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ, ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ

Όλοι και όλες στις Πρωτομαγιάτικες εργατικές συγκεντρώσεις.

Αθήνα: Προσυγκέντρωση, 1 Μάη, Κυριακή, 11:00 πμ, Προπύλαια και ενιαία πορεία στη Βουλή.

Θεσσαλονίκη: Προσυγκέντρωση 1 Μάη, 10.30 π.μ.  Φιλίππου με Αγν. Στρατιώτου.

Η Εργατική Πρωτομαγιά, που γιορτάζεται από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων της χώρας μας με απεργία, συγκεντρώσεις και πορείες την Κυριακή 1 Μαΐου, είναι ημέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες της εργατικής τάξης, που ξεκίνησαν από το Σικάγο το 1886 για το 8ωρο και συνεχίζονται ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, στην κάθε είδους καταπίεση, στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό.

Οι φετινές Πρωτομαγιάτικες εργατικές κινητοποιήσεις γίνονται σε μία περίοδο, όπου, μετά από 12 χρόνια σκληρής λιτότητας, συρρίκνωσης μισθών και συντάξεων, κατεδάφισης της κοινωνικής ασφάλισης, ολέθριων συνεπειών από τα δυο χρόνια διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, επέρχεται λαίλαπα αυξήσεων και νέας ραγδαίας φτωχοποίησης λαϊκών στρωμάτων, μέσα από την ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο πετρέλαιο, τη βενζίνη, το φυσικό αέριο και τα βασικά είδη διατροφής και κάλυψης λαϊκών αναγκών.

Η κυβέρνηση επιρρίπτει, ψευδώς, τα  πάντα στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ η αύξηση της ακρίβειας έχει αρχίσει από τον περασμένο Σεπτέμβρη και οφείλεται, κυρίως, στις ιδιωτικοποιήσεις κρίσιμων οργανισμών και υπηρεσιών του δημόσιου τομέα, στην «απελευθέρωση των αγορών», στην ίδρυση και λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας και στην ασύδοτη κερδοσκοπία – ακόμα και αισχροκέρδεια –  των μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών και των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, μετά τη μνημονιακή καταβύθισή του, είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη. Η αύξησή του από την 1η Μάη, που εξάγγειλε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αφού οι μνημονιακές κυβερνήσεις έχουν αποκλείσει νομοθετικά τη διεκδίκησή της με συλλογικές διαπραγματεύσεις, είναι κατώτερη των αναγκών επιβίωσης της εργατικής οικογένειας. Δεν καλύπτει ούτε τις απώλειες των εισοδημάτων τους από την έκρηξη της ακρίβειας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εμπλέκει επικίνδυνα τη χώρα μας στον πόλεμο στην Ουκρανία  και στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή μας, παρέχοντας κάθε διευκόλυνση που της ζητά μέσω των ΑμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων, που βρίσκονται στην Ελλάδα, για τις πολεμικές επιχειρήσεις του και στέλνοντας όπλα στην Ουκρανική Κυβέρνηση. Κάλεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας να μιλήσει στην Ελληνική Βουλή, συμφωνώντας να μιλήσουν μαζί με αυτόν ακόμα και νεοναζιστές του τάγματος Αζόφ. Στη φετινή εργατική Πρωτομαγιά πρέπει να πούμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στην εμπλοκή της χώρας μας στα πολεμοκάπηλα σχέδια ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, παρά τη συνεχιζόμενη πανδημία και τους περίπου 30.000 νεκρούς, που η διαχείρισή της από αυτή προκάλεσε μέχρι τώρα στη χώρα μας, επέλεξε συνειδητά όχι μόνο να μην ενισχύσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, αλλά να προωθήσει την περαιτέρω ιδιωτικοποίησή του, εξαγγέλλοντας, μάλιστα, τη συγχώνευση και το κλείσιμο άλλων 60 δημόσιων νοσοκομείων. Νομοθετεί συνεχώς αντεργατικά, αντικοινωνικά, αλλά και  αντιδημοκρατικά μέτρα καταστολής κινητοποιήσεων εργαζομένων και φοιτητών, ενώ χαρίζει νέα προκλητικά προνόμια σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναλώνεται σε αντιπολιτευτικές κορώνες, χωρίς, ουσιαστικά, να διαφοροποιείται από την πολιτική της Ν.Δ., ακόμη και στα ζητήματα της εμπλοκής της χώρας μας στον πόλεμο στην Ουκρανία. Δεν μπορεί και δε θέλει να ασκήσει πραγματική αντιπολίτευση στις κυβερνητικές  αντικοινωνικές πολιτικές ούτε να τις ανατρέψει.

Μόνο οι  εργατικοί και κοινωνικοί αγώνες μπορούν να  σταματήσουν αυτές τις ολέθριες πολιτικές. Οι δυνάμεις της ανυπότακτης Ριζοσπαστικής Αριστεράς θα μπορέσουν να στηρίξουν αποτελεσματικά αυτούς τους αγώνες, εάν δράσουν συντονισμένα και μετωπικά σε κινηματικό και πολιτικό επίπεδο.

Οι πρωτομαγιάτικες κινητοποιήσεις του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν την αφετηρία ανάπτυξης νέων ενωτικών και μαζικών κοινωνικών αγώνων με βασικές διεκδικήσεις:

-Γενναίες αυξήσεις σε μισθούς, μέσω ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, συντάξεις, επιδόματα ανεργίας και επιπλέον χορήγηση ΑΤΑ (Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής).

-Αντιμετώπιση της ανεργίας με θέσεις πλήρους και σταθερής απασχόλησης, με μισθούς ανάλογους των σημερινών κοινωνικών αναγκών.

-Δραστική μείωση του εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας, στις 35 ώρες και στις 30 για τα ΒΑΕ.

-Αύξηση των δαπανών για δημόσια υγεία, παιδεία, πρόνοια.

-Μέτρα ελέγχου των τιμών και πάταξης της αισχροκέρδειας.

-Μηδενισμός ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής και καθορισμού ανώτατων τιμών σε είδη που καλύπτουν βασικές κοινωνικές ανάγκες.

-Κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και μείωση του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια. Σταμάτημα αποκοπών συνδέσεων ηλεκτρικού ρεύματος και νερού σε φτωχά υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά και επανασύνδεση τους.

-Κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και μείωση του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο, αγροτικό πετρέλαιο, πετρέλαιο θέρμανσης και βενζίνη.

-Ακύρωση της ιδιωτικοποίησης  της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ και επανάκτηση του δημόσιου χαρακτήρα τους. Κατάργηση των χρηματιστηρίων ενέργειας. Η ενέργεια  δεν είναι εμπόρευμα, είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό.

Καλούμε τον εργαζόμενο λαό, τους συνταξιούχους και τη νεολαία σε ενωτική, μαζική συμμετοχή στις Πρωτομαγιάτικες Κινητοποιήσεις, την Κυριακή, 1 Μάη 2021. Ως μία νέα αφετηρία κλιμάκωσης των αγώνων μας για την ανατροπή του συνόλου των αντιλαϊκών πολιτικών. Για ν’ ανοίξει ο δρόμος για μία άλλη πολιτική, εναλλακτική στη λιτότητα και στον ευρωμονόδρομο, με κατεύθυνση το σοσιαλισμό.

Αντιστεκόμαστε, αγωνιζόμαστε,  διεκδικούμε.

Το Γραφείο Τύπου 27.4.2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου