Τρίτη 19 Απριλίου 2022

Μαθήματα για την Αριστερά: Η Amazon και το νέο εργατικό κίνημα

Μαθήματα για την Αριστερά:

Η Amazon και το νέο εργατικό κίνημα

Κώστας Λαπαβίτσας, Καθηγητής Οικονομικών,SOAS, Λονδίνο και New School for Social Research, Νέα Υόρκη

Μαντάβ Ραμασαντράν, PhD Οικονομικών, New School for Social Research, Νέα Υόρκη

Γιάννης Μπουγιατιώτης, Master Οικονομικών, New School for Social Research, Νέα Υόρκη

Μία ιστορική ευκαιρία

 Έξω από τα γραφεία του Εθνικού Συμβουλίου Εργασιακών Σχέσεων στο Μπρούκλιν, οι γροθιές των ηγετών του Εργατικού Συνδικάτου της Αmazon (ALU) υψώθηκαν πανηγυρικά. Η Amazon, ο δεύτερος μεγαλύτερος ιδιωτικός εργοδότης των ΗΠΑ, είδε επιτέλους την ίδρυση του πρώτου αμερικανικού συνδικάτου στα 27 χρόνια λειτουργίας της.

Αυτό το  σημαντικό  γεγονός  απαιτεί  την επανεκτίμηση του εργατικού κινήματος και της σχέσης του με την Αριστερά στις ΗΠΑ και αλλού. Είναι αλήθεια ότι τα εμπόδια σε αυτή τη σχέση δεν είναι καινούργια. Η ταχεία ανάπτυξη της οργανωμένης εργασίας στη μεταπολεμική περίοδο αντιμετωπίστηκε με σφοδρότητα από το κράτος και την καπιταλιστική τάξη. Ο νόμος Taft-Hartley 1  του 1947 και το Red Scare 2 υποκίνησαν ένα άγριο κυνήγι μαγισσών κατά της Αριστεράς, ιδιαίτερα των κομμουνιστών, οι οποίοι στη συνέχεια εκδιώχθηκαν από τα συνδικάτα.

Ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός μεταμόρφωσε περαιτέρω το περίγραμμα του εργατικού κινήματος. Οι παραδοσιακές βιομηχανίες συρρικνώθηκαν, οι τομείς των υπηρεσιών επεκτάθηκαν και η απασχόληση έγινε εξαιρετικά επισφαλής. Ο συνδικαλισμός δέχτηκε βαρύ πλήγμα. Το 1980, το σύνολο των μελών  των συνδικάτων total union ήταν περίπου το 23% του εργατικού δυναμικού, με πάνω από 20 εκατομμύρια συνδικαλισμένους εργάτες. Το 2021, η συμμετοχή σε συνδικάτα έφτασε στο ιστορικό χαμηλό του 10,3% του εργατικού δυναμικού. Οι αριθμοί είναι ακόμη χειρότεροι για τους νεότερους εργαζόμενους, ηλικίας 16-24 ετών, μεταξύ των οποίων το ποσοστό των συνδικαλισμένων να είναι μόλις πάνω από 4%. Η πανδημία επιδείνωσε αυτές τις τάσεις: the number of workers in unions declined ο αριθμός των εργαζομένων στα συνδικάτα μειώθηκε κατά 240.000 εργαζόμενους μεταξύ 2020 και 2021.

Ακόμα κι αν ο νεοφιλελευθερισμός αποδυνάμωσε την οργάνωση των εργατών , ούτε το εργατικό κίνημα ούτε η Αριστερά πρόκειται να επιτρέψουν στην καπιταλιστική τάξη να έχει τον τελευταίο λόγο. Η νίκη των εργατών της Amazon βασίστηκε στην ενεργό παρουσία αριστερών ακτιβιστών σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Οι ακτιβιστές ήταν φορείς της μακρόχρονης ιστορικής εμπειρίας του ανεξάρτητου συνδικαλισμού και συνέβαλαν αποφασιστικά στην αποτελεσματική οργάνωση των εργαζομένων που ήταν νέοι στους εργατικούς αγώνες. Οι εργαζόμενοι της Amazon ριζοσπαστικοποιούνταν σταθερά καθ’ όλη  τη διάρκεια του συνδικαλιστικού αγώνα.

Σήμερα, νέοι δρόμοι είναι στη διάθεση του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ και της Αριστεράς. Ιδιαίτερη αισιοδοξία προέρχεται από το γεγονός ότι τα ποσοστά ανεργίας είναι χαμηλά και worker job dissatisfaction η δυσαρέσκεια των εργαζομένων υψηλή. Υπάρχει αυξανόμενη growing public δημόσια υποστήριξη για τα συνδικάτα και πολλές επιτυχημένες προσπάθειες συνδικαλιστικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων των Starbucks..

Ο Μπρετ , ένας από τους ηγέτες του συνδικάτου, μας είπε: «Αν μπορεί να υπάρξει συνδικαλισμός στην Amazon, τότε μπορεί να υπάρξει παντού. Οπότε, ναι! Όλη η εξουσία στην εργατική τάξη! Αυτή είναι μια τεράστια νίκη για το εργατικό κίνημα, για τους εργαζόμενους που συνδικαλίζονται στο δικό τους  χώρο εργασίας τους, οργανώνοντας και επαναφέροντας την εξουσία στα χέρια των εργαζομένων».

Η δημιουργία του Εργατικού Συνδικάτου της Amazon αντιπροσωπεύει μια ιστορική ευκαιρία για τους εργαζόμενους να οργανωθούν και να προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν την ισορροπία με το κεφάλαιο. Είναι επίσης μια ευκαιρία για την Αριστερά να συνδεθεί με μια νέα εργατική τάξη που αναδύεται μετά από δεκαετίες νεοφιλελευθερισμού, αχαλίνωτου ατομικισμού και της αδιάκοπης τεχνολογικής αλλαγής υπέρ του κεφαλαίου.

Η Amazon και η πανδημία

Η οικονομική κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία ήταν επικερδής για τις εταιρείες τεχνολογίας, ιδιαίτερα τις «Big Five»: Apple, Microsoft, Alphabet (Google), Amazon και Meta (Facebook). Ο κύριος λόγος είναι αρκετά σαφής: οι υπηρεσίες διανομής σημείωσαν άνθηση, όπως και όλες οι άλλες υπηρεσίες που διευκολύνουν την εξ αποστάσεως εργασία.

Καμία δεν ωφελήθηκε περισσότερο από την Amazon, καθώς είναι στενά συνδεδεμένη με την παραγωγική συσσώρευση λόγω του κρίσιμου ρόλου της στον τομέα της διανομής. Οι άλλες Big Tech 3– εταιρείες υψηλής τεχνολογίας λειτουργούν κάπως ξεχωριστά από την υπόλοιπη παραγωγή, σε μια σφαίρα από μόνη της που δεν είναι ακόμη τόσο κρίσιμη για τη συνολική οικονομία όσο συχνά φαντάζονται οι άνθρωποι.

 Σύμφωνα με την earnings report έκθεση κερδών της για το 2021, η Amazon πραγματοποίησε κέρδη 33,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι , από 11,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019. Ο εκτελεστικός πρόεδρος, Τζεφ Μπέζος, αύξησε την καθαρή περιουσία του κατά τη διάρκεια της πανδημίας κατά περίπου 80 δισεκατομμύρια δολάρια – φτάνοντας τα 193 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2022.

Οι Big Tech αποκόμισαν τεράστια κέρδη από τη επιδίωξη των κεντρικών τραπεζών για ποσοτική χαλάρωση, οδηγώντας τα επιτόκια κοντά στο μηδέν και κατά συνέπεια δημιούργησαν μια χρηματιστηριακή φούσκα. Η αύξηση της κεφαλαιοποίησης των εταιρειών(Πίνακας 1) είναι αποκαλυπτική, αν και μεγάλο μέρος αυτής της αξίας είναι σαφώς πλασματικό κεφάλαιο που υπάρχει μόνο με τη μορφή μη πραγματοποιηθέντα  κεφαλαιακά  κέρδη. Αλλά ακόμα κι αν ένα μέρος αυτής της ανάπτυξης εξαφανιστεί καθώς οι χρηματιστηριακές αγορές προσαρμόζονται, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι «Big Five» της Tech ήταν οι αναμφίβολοι winners νικητές της ποσοτικής χαλάρωσης:

Πίνακας 1.Αλλαγή στην κεφαλαιοποίηση αγοράς των Big Five ($Tr), Απρίλιος 2019-2022

ΕΤΑΙΡΕΙΑ20192022
APPLE1.2872.844
MICROSOFT1.2002.319
ALPHABET0.9211.856
AMAZON0.9201.664
META0.5850.643

Η αύξηση της κεφαλαιοποίησης, επιπλέον, αντανακλά τη συνεχή προσπάθεια των Big Tech να επεκταθούν στις αγορές του cloud computing 4 και της Τεχνητής Νοημοσύνης, οι οποίες αποτελούν τη βάση της τεχνολογικής αλλαγής σήμερα, έχοντας επεκταθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το 2020-21 οι Big Tech επιδίωξαν να αποκτήσουν έναν  increasing number αυξανόμενο αριθμό AI start-ups/ νεοφυών επιχειρήσεων τεχνητής νοημοσύνης. Οι επιθετικές τους κινήσεις αναδιαμορφώνουν την οικονομία gig, επηρεάζοντας τα περιγράμματα συσσώρευσης σε ολόκληρη την οικονομία.

Η Amazon Web Services (AWS), ο βραχίονας διαδικτυακών υπηρεσιών της Amazon, είναι ο ηγέτης του κλάδου σε αυτήν την κατηγορία επενδύσεων και παροχής υπηρεσιών. Η AWS widening διεύρυνε γρήγορα τη βάση των πελατών της και expanding επεκτάθηκε τόσο γεωγραφικά όσο και σε άλλους κλάδους. Παρά τον ανταγωνισμό από τους κινεζικούς γίγαντες – κυρίως την Alibaba – η AWS dominates κυριαρχεί ακόμη και στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.( Ανατολική Ασία,  Ωκεανία,  ρωσική Άπω Ανατολή,  Νότια Ασία και  Νοτιοανατολική Ασία ).

Αυτές οι τεχνολογίες απαιτούν τεράστιες επενδύσεις. Υπολογίζεται ότι οι δαπάνες για δημόσιες υπηρεσίες cloud rose αυξήθηκαν από 313 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 σε 396 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 και θα φτάσουν τα 482 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022. Μέχρι το 2026, οι δαπάνες για υπηρεσίες cloud αναμένεται να είναι περίπου το ήμισυ του συνόλου των δαπανών πληροφορικής των επιχειρήσεων.

Εν ολίγοις, η Amazon, μια γιγάντια επιχείρηση που αρχικά επικεντρώθηκε στο ψηφιακό εμπόριο, οδεύει να γίνει μία δύναμη που όχι μόνο υπαγορεύει τις παγκόσμιες συνθήκες διανομής αλλά και την ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών και επενδύσεων προηγμένης  τεχνολογίας γενικότερα.

Το μοντέλο εργασίας της Amazon

Για τους εργαζόμενους, η ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας αντιπροσωπεύει την εντατικοποίηση της εργασίας και την επιμήκυνση της εργάσιμης ημέρας. Οι νέες τεχνολογίες αυξάνουν επίσης την εργασιακή ανασφάλεια, καθιστώντας τις θέσεις εργασίας ακόμη πιο επισφαλείς από πριν. Επιπλέον, οι νέες τεχνολογίες θα μπορούσαν επίσης να εντείνουν τον ανταγωνισμό σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία, επιδεινώνοντας περαιτέρω τις συνθήκες εργασίας.

Οι συνθήκες εργασίας στην Amazon είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών των τάσεων. Η ιλιγγιώδης άνοδος της εταιρείας της επέτρεψε να επεκτείνει το εργατικό της δυναμικό σε περισσότερους από 1,6 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Προκειμένου  να διαχειριστεί αυτό το τεράστιο εργατικό δυναμικό, η Amazon ενσωματώνει επιθετικά τις νέες τεχνολογίες που αναπτύσσει ταυτόχρονα, υπαγορεύοντας τη διαμόρφωση των συνθηκών εργασίας για τις μεγάλες βιομηχανίες τα επόμενα χρόνια.

Ένα μεγάλο μέρος του αυξημένου εργατικού δυναμικού της Amazon περιλαμβάνει εποχικούς εργαζόμενους, που απασχολούνται για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων πιέσεων από την πλευρά της ζήτησης. Αντιμετωπίζουν σοβαρή εργασιακή ανασφάλεια, καθώς είναι εύκολα αναλώσιμοι όταν η ζήτηση για υπηρεσίες Amazon μειώνεται . Οι αποθήκες της Amazon γνώρισαν πρόσφατα έναν απίστευτο ποσοστό κύκλου εργασιών turnover rate, περνώντας πάνω από το 100% του εργατικού δυναμικού τους κάθε χρόνο.

Οι συνθήκες εργασίας στις αποθήκες της Amazon είναι εξευτελιστικές degrading, σχεδόν απάνθρωπες. Η Amazon λανσάρει ένα ανησυχητικό σύστημα παρακολούθησης της αποθήκης warehouse και των υπηρεσιών διανομής delivery  που βασίζεται σε τεχνητή νοημοσύνη. Εντός των αποθηκών, τυχόν αδυναμία των εργαζομένων να τηρήσουν τους ρυθμούς εργασίας και να επιτύχουν τους ημερήσιους στόχους έχει ως αποτέλεσμα πειθαρχικά μέτρα με αιτιολογία τη  «μη παραγωγικότητα».

Υπάρχουν δημοσιευμένα έγγραφα Published documents που αποδεικνύουν ότι η Amazon γνωρίζει ότι οι εργαζόμενοί της πρέπει να ουρούν σε μπουκάλια για να αποφύγουν την απόλυση λόγω απουσίας από το πόστο τους. Η μεταχείριση της Amazon προς τους εργαζομένους περιλαμβάνει επιπλέον την κλοπή φιλοδωρημάτων  που λαμβάνουν οι διανομείς καθώς και την απόκρυψη concealing ότι τα «αυτοματοποιημένα» εργοστάσιά της μπορεί να είναι παγίδες θανάτου για τους εργαζόμενους.

Τα πράγματα χειροτέρεψαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι εργαζόμενοι εκτέθηκαν συστηματικά στον ιό, ενώ ταυτόχρονα η  Amazon έβλεπε τις πωλήσεις της να απογειώνονται. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο αγώνας στο Staten Island ξεκίνησε όταν το στέλεχος του ALU, Κρις Σμολς, παραιτήθηκε για πρώτη φορά  initially walked out για να διαμαρτυρηθεί για τα αδιαφανή μέτρα υγείας και ασφάλειας της Amazon.

Παρ’ όλες τις προσπάθειες των μεγάλων εταιρειών, η ικανότητα των εργαζομένων να αντιστέκονται είναι ανεξάντλητη. Η θεμελιώδης αντίθεση μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας στα θεμέλια της σύγχρονης κοινωνίας δεν μπορεί να  εξαλειφθεί. Η ανελέητη κακομεταχείριση του εργατικού δυναμικού της Amazon από τη διοίκηση οδήγησε σε μια νίκη του συνδικαλισμού που φέρει  επίκαιρα μαθήματα για το εργατικό κίνημα και την Αριστερά.

Η νίκη του Εργατικού Συνδικάτου της Amazon(ALU)

Οι εγκαταστάσεις JFK8 της Amazon βρίσκονται στα βορειοδυτικά προάστια του Staten Island της Νέας Υόρκης και κάποτε ήταν μια τεράστια περιοχή αποθήκευσης φυσικού αερίου. Η βιομηχανική ζώνη  δεν απέχει πολύ από τους αστραφτερούς ουρανοξύστες της Οικονομικής Περιοχής του Μανχάταν, τις εξευγενισμένες γειτονιές του Μπρούκλιν και τις πλούσιες γειτονιές του Todt Hill. Οι εργαζόμενοι  σε αυτές τις εγκαταστάσεις ζουν σε μια από τις πιο ακριβές πόλεις του κόσμου, μια σκληρή πραγματικότητα για τη συντριπτική πλειοψηφία.

Της  επιτυχημένης συνδικαλιστικής εκστρατείας ηγήθηκε το ALU, το οποίο οργανώθηκε  ως ανεξάρτητο συνδικάτο , ξεχωριστό από τις μεγάλες συνδικαλιστικές ομοσπονδίες που κυριαρχούν σε ό,τι έχει  απομείνει από το οργανωμένο αμερικανικό εργατικό δυναμικό. Οι αρχές του νεοσύστατου  συνδικάτου περιλαμβάνουν αφοσιωμένο αντιρατσισμό committed anti-racism, και η ηγεσία του αντανακλά τη φυλετικά διαφορετική σύνθεση της αποθήκης.

Οι αρχές του περιλαμβάνουν   μια ευρεία αριστερή δέσμευση. Όπως μας είπε η  Ζυστίν, μέλος του ALU , το συνδικάτο έχει « ταχθεί  ανοιχτά ενάντια στην τάξη των δισεκατομμυριούχων». Η επίδραση  των αριστερών ακτιβιστών ήταν ξεκάθαρη, με το συνδικάτο να αυτομορφώνεται μαθαίνοντας  from the traditions από τις παραδόσεις των Βιομηχανικών εργατών του Κόσμου (Industrial Workers of the World- (IWW))και του CIO????.[Κογκρέσο Βιομηχανικών Οργανώσεων ( CIO) ;;;;;; ].Μελέτησαν ακόμα προσεκτικά το έργο αναφοράς του Γουίλιαμ Ζ. Φόστερ, του διάσημου εργατικού ηγέτη και κομμουνιστή, «Μέθοδοι οργάνωσης στη Βιομηχανία Χάλυβα» Organizing Methods in the Steel Industry. Η εμπειρία και η συμμετοχή της Αριστεράς βοήθησε επίσης στην εισαγωγή ευέλικτων τακτικών, από τη συλλογική δράση έως τις νομικές προκλήσεις κατά της διοίκησης. Εξίσου σημαντική ήταν η προθυμία να δεχθεί βοήθεια από άλλα συνδικάτα και πολιτικές οργανώσεις της Αριστεράς.

Ένας βασικός λόγος για την επιτυχία του αγώνα στο Staten Island ήταν ότι η πλειοψηφία της ηγεσίας του συνδικάτου είναι αυτή τη στιγμή, ή ήταν παλαιότερα, currently, or were formerly, workers εργαζόμενοι στην Amazon και έχουν εμπειρία από πρώτο χέρι από την πραγματικότητα των εγκαταστάσεών της. Ένας άλλος λόγος ήταν ότι το ALU είναι ανεξάρτητο, σε σύγκριση με την Ένωση Λιανικής, Χονδρικής και Πολυκαταστημάτων (RWDSU) που ηγήθηκε των ανεπιτυχών συνδικαλιστικών κινήσεων στο Μπεσεμέρ της Αλαμπάμα. Το RWDSU απέτυχε  σε μεγάλο βαθμό λόγω  την αντι-συνδικαλιστικής εκστρατείας της Amazon που διατεινόταν ότι το σωματείο αποτελούνταν από «εξωτερικούς ταραχοποιούς» μια στρατηγική που δεν μπορούσαν να επαναλάβουν με επιτυχία  notreplicate effectively στο Staten Island.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο αγώνας δεν είχε υποστήριξη από πιο καθιερωμένα συνδικάτα, συμπεριλαμβανομένου του United Food and Commercial Workers Union( Ένωση εργαζομένων τροφίμων και εμπορίου)6 και του Unite Here7. Η συνδικαλιστική προσπάθεια έλαβε επίσης κάποια υποστήριξη από τους Δημοκρατικούς πολιτικούς στη Νέα Υόρκη, όπως αντικατοπτρίζεται, για παράδειγμα, στην εκστρατεία campaign της Γενικής Εισαγγελέως Λετίσια Τζέιμς που τάχτηκε  κατά των επικίνδυνων εργασιακών πρακτικών της Amazon κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ωστόσο, είναι σημαντικό το ALU να καθοδηγείται από τους εργάτες και να οργανώνεται ανεξάρτητα. Για τον Πατ οργανωτή του ALU και παλαιότερα μέλος της International Longshoremen’s Association – της μεγαλύτερης ένωσης εργαζομένων στη ναυτιλία,  στη Βόρεια Αμερική. 8  «υπήρχαν και άλλα ισχυρά συνδικάτα που προσπάθησαν να εισέλθουν στην Amazon, απλά δεν τα κατάφεραν. Τώρα το πέτυχαν με την ανεξαρτησία των εργαζομένων, οπότε πιστεύω ότι πρέπει να παραμείνει έτσι».

Μια άλλη ζωτική πτυχή της οργανωτικής προσπάθειας ήταν να αντιμετωπιστούν ζητήματα πέραν του μισθού στο χώρο εργασίας. Οι μισθοί της Amazon μπορεί να είναι υψηλότεροι από εκείνους άλλων ανταγωνιστών (αν και μιλάμε για το ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης), όπως της  Walmart ή της Target, αλλά οι συνθήκες εργασίας είναι χειρότερες. Ο ενθουσιασμός για το συνδικάτο  ALU στηρίχτηκε στην αδιαπραγμάτευτη  στάση του κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης και του ρατσισμού, καθώς και στην  αξιοπρέπεια στο χώρο εργασίας.

Τέλος, στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, ακόμη και μικρά γεγονότα αποδείχθηκαν καθοριστικά για τη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων. Πριν από την πανδημία, οι εργαζόμενοι στην αποθήκη του Staten Island αναγκάζονταν να αφήνουν τα κινητά τους τηλέφωνα σε ντουλάπια, στερούμενοι την ευκαιρία να ακούν μουσική ή να έρχονται σε επαφή με άλλους κατά τις ώρες εργασίας. Τα ντουλάπια ήταν σε μεγάλο βαθμό κοινόχρηστα, με αποτέλεσμα κλοπές και απώλειες……….. misplacement??? Η απόστασή τους από τον χώρο εργασίας σήμαινε επίσης ότι η προσπάθεια χρήσης τηλεφώνου κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος θα καταλάμβανε χρονικά  ολόκληρο το διάλειμμα, εμποδίζοντας ακόμη και τους εργαζόμενους να πάνε στην τουαλέτα.

Αν και η Amazon αναγκάστηκε να ανακαλέσει αυτή την πολιτική στην κορύφωση της πανδημίας, την επανέφερε στη συνέχεια. Δεδομένου του εξαιρετικά υψηλού ποσοστού εναλλαγής εργαζομένων στο Staten Island, οι νέοι υπάλληλοι δεν είχαν καμία ανάμνηση από την προηγούμενη πρακτική. Ήταν πολύ απρόθυμοι να δεχτούν αυτή την πρωτοφανή κατασταλτική παρέμβαση, ενισχύοντας την υποστήριξη στο σωματείο.

 Μετά τι;

Κατά τη διάρκεια των  δεκαετιών του νεοφιλελευθερισμού, η πολιτική δύναμη της Αριστεράς υποχώρησε σε πολλές μεγάλες καπιταλιστικές χώρες. Ταυτόχρονα, η Αριστερά μπόρεσε να διοργανώσει αποτελεσματικές πολιτικές εκστρατείες σε πολλές χώρες και να αγωνιστεί για  -ή ακόμα και να κερδίσει- την πολιτική εξουσία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε την Ελλάδα την περίοδο 2015-19, οι Ποδέμος  απόλαυσαν μια περίοδο εξαιρετικής ανάπτυξης και επιρροής στην Ισπανία και το Εργατικό Κόμμα υπό τον Κόρμπιν παραλίγο να κερδίσει τις εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι εκστρατείες του Μπέρνι Σάντερς το 2016 και το 2020 προκάλεσαν επίσης το αμερικανικό πολιτικό κατεστημένο.

Ωστόσο, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η Αριστερά απέτυχε να επιφέρει πραγματική αλλαγή ή να επιτύχει μακροπρόθεσμα κέρδη. Είναι αλήθεια ότι η κεντροαριστερά έχει αποδεχθεί και μάλιστα εφάρμοσε τη νεοφιλελεύθερη πολιτική. Η αποτυχία της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αντίθετα, δεν οφειλόταν απαραίτητα σε κάποια προγραμματική απροθυμία να αμφισβητήσει τον καπιταλισμό. Το πραγματικό πρόβλημα ήταν ότι δεν μπόρεσε να ξαναχτίσει τις ιστορικές συνδικαλιστικές και πολιτικές σχέσεις με την εργατική τάξη. Παρά τις περιστασιακές εκλογικές επιτυχίες, η πολιτική της κατάρρευση αντανακλά τελικά την έλλειψη ισχυρών θεμελίων στην οργανωμένη εργασία.

Τι μας λέει η επιτυχημένη προσπάθεια συνδικαλισμού στην Amazon σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία;

Ένα βασικό μάθημα για την οργάνωση της νέας εργατικής τάξης είναι προφανές: δεν θα είναι μια εύκολη διαδικασία. Η τεχνολογική επιτήρηση, η εχθρότητα και προπαγάνδα εκ μέρους της εργοδότριας εταιρείας καθώς και η αυτοματοποίηση της παραγωγής δημιουργούν μεγάλες δυσκολίες στην οργάνωση στο χώρο εργασίας. Η Amazon banned απαγόρευσε πρόσφατα  ακόμη και τη χρήση της λέξης «συνδικάτο» ή «αυξήσεις μισθών» στις εσωτερικές συζητήσεις της εταιρείας. Η Amazon στο παρελθόν έφτασε ακόμα στο σημείο να αλλάξει τους φανοστάτες  κοντά στις αποθήκες της για να αποτρέψει τους συνδικαλιστές να επωφεληθούν από τη στάση στο κόκκινο φανάρι lights turning red για να μιλήσουν με τους εργαζόμενους ντελίβερι. Ο τεχνολογικός γίγαντας, και άλλοι σαν αυτόν, θα αντιταχθούν σκληρά στο συνδικάτο των εργαζομένων. Οι πραγματικές δυσκολίες για το ALU βρίσκονται μπροστά καθώς ξεκινά τις διαπραγματεύσεις για τα συμβόλαια και η κατανόηση της βαθύτερης λειτουργίας του καπιταλισμού θα είναι κρίσιμη για τις συνομιλίες που θα ακολουθήσουν.

Υπάρχουν όμως λόγοι για να είμαστε αισιόδοξοι. Η επιτυχία του  ALU δείχνει ότι οι εκστρατείες που διεξάγονται με ισχυρή αριστερή δέσμευση, από ανεξάρτητα εργατικά συνδικάτα που αντανακλούν  το νέο   πρόσωπο της σύγχρονης εργατικής τάξης, μπορούν πράγματι να είναι επιτυχείς. Η πρόοδος της τεχνολογίας και οι αντιξοότητες της πανδημίας ήταν αναμφίβολα επιβλαβείς για τις εργασιακές υποθέσεις  αλλά πρόσφεραν  επίσης νέες ευκαιρίες  για οργάνωση. Η τεχνολογική παρακολούθηση έχει κάνει πιο δύσκολη τη παράνομη  οργάνωση όμως  ταυτόχρονα η τεχνολογία έχει εξασφαλίσει ευρεία δημοσιότητα για τις επιτυχίες των εργαζομένων, αποκαλύπτοντας  παράλληλα την σκληρότητα των μεγάλων επιχειρήσεων.

Ο Κρις Σμολς, ο ηγέτης του ALU, μας είπε: «Είμαστε ακόμα στα αρχικά στάδια, οπότε υπάρχουν πολλά να μάθω. Αυτό που έχουμε μάθει μέχρι τώρα είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορούμε να κάνουμε και να ξεπεράσουμε. Αυτό που θέλουμε να μάθει η οργανωμένη εργασία είναι ότι υπάρχει μια νέα γενιά… και ένας νέος τρόπος στο πώς θέλουμε να κάνουμε πράγματα, σε σύγκριση με το παρελθόν. Θα κάνουμε τα πράγματα με τον δικό μας τρόπο και ο τρόπος μας μπορεί να μην φαίνεται όμορφος συνεχώς, αλλά έχει αποτέλεσμα».

Η Αριστερά μπορεί να κινητοποιήσει την πλούσια ιστορική της εμπειρία για να υποστηρίξει την εργασία και, το πιο σημαντικό, μπορεί να μάθει από την εργασία για το πώς να πάει ξανά τον αγώνα στο κεφάλαιο.

Η μισθωτή εργασία είναι το θεμέλιο της καπιταλιστικής κοινωνίας. Η αναγέννηση της Αριστεράς πρέπει να βασίζεται στη  αναψηλάφηση των φθαρμένων δεσμών της με την εργατική τάξη. Η νίκη του Εργατικού Συνδικάτου της Amazon παρέχει ένα μάθημα για τη συνεργασία της Αριστεράς με τους εργαζόμενους με νέους όρους. Η Αριστερά μπορεί να κινητοποιήσει την πλούσια ιστορική της εμπειρία για να υποστηρίξει τον κόσμο της εργασίας  και, το πιο σημαντικό, μπορεί να μάθει από τον κόσμο της εργασίας  πώς να επανεκκινήσει/ συνεχίσει  τον αγώνα ενάντια στο κεφάλαιο.

Σημειώσεις

1 Ο νόμος Labor Management Relations Act του 1947 , πιο γνωστός ως νόμος Taft–Hartley , είναι ένας ομοσπονδιακός νόμος των Ηνωμένων Πολιτειών που περιορίζει τις δραστηριότητες και την εξουσία των εργατικών συνδικάτων . Θεσπίστηκε από το 80ο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με το βέτο του Προέδρου Χάρι Σ. Τρούμαν , και έγινε νόμος στις 23 Ιουνίου 1947.

Ο Κόκκινος Τρόμος είναι η προώθηση ενός ευρέως διαδεδομένου φόβου για πιθανή άνοδο του κομμουνισμού , του αναρχισμού ή άλλων αριστερών ιδεολογιών από μια κοινωνία ή κράτος. Συχνά χαρακτηρίζεται ως πολιτική προπαγάνδα .  Ο όρος χρησιμοποιείται συχνότερα για να αναφερθεί σε δύο περιόδους στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών που αναφέρονται με αυτό το όνομα. Ο Πρώτος Κόκκινος Τρόμος , που συνέβη αμέσως μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο , περιστράφηκε γύρω από μια αντιληπτή απειλή από το αμερικανικό εργατικό κίνημα , την αναρχική επανάσταση και τον πολιτικό ριζοσπαστισμό . Ο Δεύτερος Κόκκινος Τρόμος , που συνέβη αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο , ήταν απασχολημένος με την αντίληψη ότι εθνικοί ή ξένοι κομμουνιστές διείσδυαν ή υπονόμευαν την κοινωνία των ΗΠΑ και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση . Το όνομα αναφέρεται στην κόκκινη σημαία ως κοινό σύμβολο του κομμουνισμού.

3Big Tech , γνωστό και ως Tech Giants , Big Four , ή Big Five , είναι ένα όνομα που δίνεται στις τέσσερις ή πέντε μεγαλύτερες, κυρίαρχες και πιο διάσημες εταιρείες στον κλάδο της τεχνολογίας πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών . Το Big Four αποτελείται από τα Alphabet ( Google ), Amazon , Apple και Meta ( Facebook )—με τη Microsoft να ολοκληρώνει το Big Five. Οι ευρύτερες ομαδοποιήσεις της Big Tech μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν το Netflix και το Twitter . Η έννοια της Big Tech είναι ανάλογη με την εδραίωση της κυριαρχίας στην αγορά από μερικές εταιρείες σε άλλους τομείς της αγοράς, όπως η Big Oil . Το “Big Tech” μπορεί επίσης να αναφέρεται σε ιστορικές εκδόσεις αυτής της έννοιας, με εταιρείες όπως η Microsoft, η IBM και η AT&T να θεωρούνται κυρίαρχες εταιρείες σε αυτόν τον κλάδο στα μέσα έως τα τέλη του 20ού αιώνα.

4Το Cloud computing  είναι η κατ’ απαίτηση διαθεσιμότητα πόρων του συστήματος υπολογιστή , ειδικά η αποθήκευση δεδομένων (αποθήκευση στο σύννεφο ) και η υπολογιστική ισχύς , χωρίς άμεση ενεργή διαχείριση από τον χρήστη. [ Τα μεγάλα σύννεφα συχνά έχουν λειτουργίες κατανεμημένες σε πολλές τοποθεσίες, με κάθε τοποθεσία να είναι ένα κέντρο δεδομένων. Το cloud computing βασίζεται στην κοινή χρήση πόρων για την επίτευξη συνοχής και συνήθως χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο ” pay-as-you-go ” που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των κεφαλαιουχικών δαπανών , αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε απροσδόκητα λειτουργικά έξοδα για χρήστες που δεν γνωρίζουν. [3]

5Οικονομία gig ,αγορά εργασίας που χαρακτηρίζεται από την επικράτηση των βραχυπρόθεσμων συμβάσεων ή της ανεξάρτητης εργασίας σε αντίθεση με τις μόνιμες θέσεις εργασίας. Η εργασία μέσω πλατφορμών online είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη νέα μορφή απασχόλησης στον κόσμο.

6Η United Food and Commercial Workers International Union ( UFCW ) είναι ένα εργατικό σωματείο που εκπροσωπεί περίπου 1,3 εκατομμύρια εργαζόμενους στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά σε βιομηχανίες συμπεριλαμβανομένου του λιανικού εμπορίου.

7Το Unite Here είναι ένα εργατικό σωματείο στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά με περίπου 300.000 ενεργά μέλη. [1] Τα μέλη του σωματείου εργάζονται κυρίως στις βιομηχανίες ξενοδοχείων , σέρβις τροφίμων , πλυντηρίων , αποθηκών και καζίνο . Το σωματείο ιδρύθηκε το 2004 από τη συγχώνευση της Ένωσης Υπαλλήλων Βελονών, Βιομηχανίας και Κλωστοϋφαντουργίας (UNITE) και της Ένωσης Υπαλλήλων Ξενοδοχειακών Υπαλλήλων και Εστιατορίων

8Η International Longshoremen’s Association ( ILA ) είναι ένα εργατικό σωματείο της Βόρειας Αμερικής που εκπροσωπεί εργάτες της μακράς ακτής κατά μήκος της ανατολικής ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά , της Ακτής του Κόλπου , των Μεγάλων Λιμνών , του Πουέρτο Ρίκο και των εσωτερικών πλωτών οδών. Η ILA έχει περίπου 200 τοπικές θυγατρικές σε πόλεις-λιμάνια σε αυτές τις περιοχές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου