Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΣΥΜΜΑΧΙΩΝ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΣΥΜΜΑΧΙΩΝ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

E-mailΕκτύπωσηPDF
(Τρι. 19/7/16 – 12:10)
ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ  
Σοβαρούς κλυδωνισμούς στην εξωτερική πολιτική και το παραδοσιακό πλέγμα συμμαχιών τηςΤουρκίας φαίνεται να προκαλεί το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα. Αργά χθες τη νύχτα, ο πρόεδρος της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε σε δημόσια συγκέντρωση οπαδών του ότι αύριο Τετάρτη θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας για να λάβει “μια σημαντική απόφαση”, την οποία δεν θέλησε ναπροαναγγείλει.
Λίγες ώρες αργότερα, κυβερνητικός αξιωματούχος στην Άγκυρα αποκάλυψε ότι οι δύο Τούρκοι πιλότοι που εμπλέκονταν στην κατάρριψη του ρωσικού, μαχητικού αεροσκάφους στα συροτουρκικά σύνορα, στις 24 Νοεμβρίου του 2015, έχουν συλληφθεί και ανακρίνονται, κατηγορούμενοι για συμμετοχή στοπραξικόπημα. Εξ άλλου έγινε γνωστό ότι χθες το βράδυ ο Ταγίπ Ερντογάν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι δύο ηγέτες έχουν κλείσει ραντεβού για τις αρχές Αυγούστου, όπου αναμένεται να ανακοινωθούν σημαντικές συμφωνίες, στην πρώτη συνάντησή τους μετά την πρόσφατη ομαλοποίηση των ρωσοτουρκικών σχέσεων. Η Μόσχα καταδίκασε με κατηγορηματικό τρόπο την απόπειρα πραξικοπήματος και εξέφρασε την αλληλεγγύη της στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και το λαό της Τουρκίας.
Εξ άλλου, το ρωσικό πρακτορείο TASS μεταδίδει ότι ο Ερντογάν επικοινώνησε τηλεφωνικά τη Δευτέρα και με τον πρόεδρο του Ιράν, Χασάν Ρουχανί, στον οποίο εξέφρασε την ετοιμότητα της Τουρκίας να συνεργαστεί με το Ιράν και τη Ρωσία για την περιφερειακή σταθερότητα στην περιοχή. Μια είδηση που προδιαθέτει για σημαντική στροφή της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής στο συριακό πρόβλημα, αν και μένει, βέβαια, να επιβεβαιωθεί στην πράξη. Από την πλευρά του, ο Ρουχανί καλωσόρισε το μήνυμα Ερντογάν και τόνισε στον Τούρκο ηγέτη ότι οι πρόσφατες, δραματικές εξελίξεις στη χώρα του “έδειξαν καθαρά ποιοι είναι οι πραγματικοί φίλοι και ποιοι οι εχθροί της Τουρκίας, τόστο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό”.
Στο μεταξύ, οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ δοκιμάζονται στον απόηχο του πραξικοπήματος. Έντονη δυσφορία προκάλεσε στην Ουάσιγκτον η δήλωση του Τούρκου υπουργού Εργασίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού,ότι η Τουρκία θα θεωρεί τις ΗΠΑ υπαίτιες για την απόπειρα πραξικοπήματος όσο δεν εκδίδουν τον αυτοεξόριστο στην Πενσυλβάνια Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατονομάζει ως καθοδηγητή των στασιαστών.
Το έτερο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti εκτιμά, στο πρώτο θέμα που ανήρτησε σήμερα το πρωί στην ιστοσελίδα του, ότι το αποτυχημένο πραξικόπημα “θα αλλάξει τις ισορροπίες στο εσωτερικό της Τουρκίας και θα επηρεάσει τη θέση της στη διεθνή σκηνή”. Αν και δεν πρέπει να αναμένεται ότι θα αμφισβητηθεί η θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και η συμμαχική σχέση της με τις ΗΠΑ, τονίζουν οι συντάκτες του άρθρου, η ομαλοποίηση των σχέσεών της με τη Ρωσία πιθανότατα θα επιταχυνθεί.
Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου