Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

ΑΙΣΧΟΣ! ΣΟΚ, ΔΕΟΣ, ΟΡΓΗ, ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΣΤΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

ΑΙΣΧΟΣ! ΣΟΚ, ΔΕΟΣ, ΟΡΓΗ, ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΣΤΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

E-mailΕκτύπωσηPDF
(Παρ. 1/7/16 – 12:00)                         
ΕΚΑΣ ΤΕΛΟΣ ΑΠΟ ΦΕΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 40% ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ
ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2019
Πριν καν χαθεί ο απόηχος από τις συνεχείς και επίμονες δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εργασίας, ότι με τον πρόσφατα ψηφισθέντα αντιασφαλιστικό νόμο 4337/2016 δεν μειώνονται οι συντάξεις, εφαρμόστηκε η πρώτη και η πιο εμβληματική από τις 20 μειώσειςκύριων, επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ παροχών, που προβλέπονται σε αυτόν. Δηλαδή η έναρξη, με τη χορήγηση των συντάξεων του Ιουλίου, της διαδικασίας σταδιακής κατάργησης του ΕΚΑΣ, ώστε στις 31-12-2019 να μην το δικαιούται κανείς από τους 376.000 σημερινούς δικαιούχους, που είναι οι πιο χαμηλοσυνταξιούχοι και φτωχοί, αφού αυτό χορηγείται με βάση αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια. Η κυβέρνηση με αυτό το μέτρο εφαρμόζει την μνημονιακή δέσμευσή της για εξοικονόμηση για λογαριασμό των δανειστών από την οριστική κατάργηση του ΕΚΑΣ από σήμερα μέχρι το 2019 2,24 δις ευρώ.
Σοκ και δέος, αγανάκτηση και οργή στους συνταξιούχους, στις οικογένειές τους και σε όλο το λαό, που εκφράστηκε το τελευταίο τριήμερο ανοικτά στις τράπεζες και στα ΑΤΜ που πήγαν να πάρουν τις συντάξεις τους, προκαλούν τα τελικά στοιχεία για το ΕΚΑΣ, καθώς από 1-6-2016 και για πάντα το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων αποτελεί παρελθόν και καταργείται για 145.000 χαμηλοσυνταξιούχους, αριθμός που υπερβαίνει ακόμη και τον απάνθρωπο στόχο που είχε συμφωνηθεί από την κυβέρνηση και τους δανειστές στο 3ο Μνημόνιο.
Το 3ο Μνημόνιο προέβλεπε ότι για το 2016 το ΕΚΑΣ θα κοβόταν από το 20% των λιγότερο φτωχών συνταξιούχων. Τα κριτήρια όμως που θέσπισε το υπουργείο Εργασίας με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας και ψήφισαν με τον αντιασφαλιστικό νόμο 4387/2016 οι 153 βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. ήταν εξοντωτικά και είχαν αποτέλεσμα να καταργηθεί το ΕΚΑΣ σε διπλάσιο αριθμό συνταξιούχων(40% αντί 20%).

Η εφαρμογή αυτού του συνταξιοκτόνου του μέτρου από την κυβέρνηση αποδεικνύεται στην πράξησκληρότερη ακόμα και από την πρόβλεψη που είχαν κάνει οι δανειστές! Ο μεγαλύτερος κόφτηςήταν αυτός που μπήκε με το κριτήριο του οικογενειακού εισοδήματος, καθώς «κατάργησε» το ΕΚΑΣ και από τα δύο μέλη των ζευγαριών χαμηλοσυνταξιούχων, εφόσον είχαν ετήσιο φορολογητέο εισόδημα πάνω από 11.000 ευρώ, ενώ μέχρι τώρα το εισοδηματικό όριο γι’ αυτά ήταν 15.380,90 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ένα ζευγάρι με μηνιαία σύνταξη 460 ευρώ, που το καθένα μέλος του έπαιρνε ΕΚΑΣ, τώρα και οι δύο σταματούν να το εισπράττουν.
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΣΕΚΟΥΡΙ
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το ΕΚΑΣ χορηγήθηκε με τις συντάξεις του Ιουλίου μόνο σε 231.279 χαμηλοσυνταξιούχους, που πληρούν τα νέα υπέρμετρα αυστηροποιημένα κριτήρια εισοδήματος, ενώ τον προηγούμενο μήνα το είχαν πάρει 376.230 συνταξιούχοι. Για 144.951 συνταξιούχους το βοήθημα παύει να καταβάλλεται άπαξ διά παντός. Η απώλεια είναι από 30 ως 230 ευρώ το μήνα. Από τους 231.279 που θα συνεχίσουν να το λαμβάνουν, περίπου 20.000 θα παίρνουν μικρότερο ποσό, δηλαδή αντί για 230 ευρώ που έπαιρναν μέχρι και τον προηγούμενο μήνα, θα λαμβάνουν 175 ευρώ ή 115 ευρώ ή 57,5 ευρώ.
Από την περικοπή αυτή εξοικονομούνται για λογαριασμό των δανειστών πάνω από 330 εκατ. Ευρώ το 2016, δηλαδή πολύ περισσότερα από την αρχική δέσμευση μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης για 220 εκατ. ευρώ.
ΤΟ ΨΑΛΙΔΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΚΑΣ ΑΝΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Οι περισσότεροι από τους συνταξιούχους που σταματούν να παίρνουν ΕΚΑΣ προέρχονται από το ΙΚΑ και ακολουθούν οι δικαιούχοι του ΟΑΕΕ. Το ΙΚΑ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του, μέχρι και τον Ιούνιο κατέβαλλε το επίδομα σε 258.729 συνταξιούχους, εκ των οποίων 27.764 με σύνταξη αναπηρίας, 129.431 με σύνταξη γήρατος και 101.534 με σύνταξη θανάτου.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις για τον Ιούλιο, οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ στο ΙΚΑ θα είναι κατά 90.000 ως 100.000 λιγότεροι.
Στον ΟΑΕΕ οι δικαιούχοι ΕΚΑΣ ήταν 96.572 συνταξιούχοι. Για τον Ιούλιο θα είναι κατά 25.000 ως 30.000 λιγότεροι.
Το Δημόσιο κατέβαλλε ΕΚΑΣ σε περίπου 9.000 με 10.000 συνταξιούχους. Υπολογίζεται ότι θα μειωθούν στους 2.000 με 3.000 το πολύ.
Το ΝΑΤ κατέβαλλε ΕΚΑΣ σε 9.750 χαμηλοσυνταξιούχους. Εκτιμάται ότι θα μείνουν ίσως και λιγότεροι από 1.000 δικαιούχους.
ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΚΟΒΕΤΑΙ ΤΟ ΕΚΑΣ
Οι χαμηλοσυνταξιούχοι στους οποίους σταματά να καταβάλλεται το ΕΚΑΣ από τον Ιούλιο λόγωυπέρβασης των εισοδηματικών κριτηρίων είναι:
1 Όσοι/ες λαμβάνουν σύνταξη και επιδόματα (πλην του ΕΚΑΣ) από 706,01 μέχρι 766,67 ευρώ. Έπαιρναν επίδομα 30 ευρώ το μήνα και από εδώ και στο εξής τίποτε.
2 Όσοι/ες λαμβάνουν κύρια, επικουρική σύνταξη και άλλα επιδόματα από 684,19 ευρώ μέχρι 706,00 ευρώ. Είχαν ΕΚΑΣ 57,5 ευρώ το μήνα, το οποίο καταργείται.
3 Όσοι/ες λαμβάνουν μηνιαίο ποσό από κύρια, επικουρική σύνταξη και άλλα επιδόματα από 664,01 ευρώ μέχρι 684,99 ευρώ. Έπαιρναν ΕΚΑΣ 115 και 172,5 ευρώ το μήνα, το οποίο επίσης σταματούν να εισπράττουν!
Το πιο απάνθρωπο μάλιστα είναι ότι το Υπουργείο Εργασίας με έγγραφό του προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία ζητά να κρατηθεί αναδρομικά από τις συντάξεις και σε 6 δόσεις το ΕΚΑΣ που πήραν οι συνταξιούχοι τον μήνα Ιούνιο. Αυτό σημαίνει ότι όσοι πήραν 230 ευρώ θα έχουν μηνιαία παρακράτηση 38,3 ευρώ από τη σύνταξη. Όσοι/ες πήραν 172,5 ευρώ θα το επιστρέψουν με «μείωση» σύνταξης κατά 28,75 ευρώ για έξι μήνες. Όσοι/ες πήραν 115 ευρώ θα έχουν παρακράτηση 19 ευρώ από τη σύνταξη ενώ όσοι πήραν 57,5 ευρώ τον Ιούνιο και δεν είναι δικαιούχοι από τον Ιούλιο θα τα γυρίσουν μάλλον σε τρεις μήνες. Οσοι/ες έπαιρναν 30 ευρώ θα τα επιστρέψουν σε έναν ή δύο μήνες.
Η κατάργηση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ του ΕΚΑΣ είναι μέτρο οικονομικής και κοινωνικής εξόντωσης των πιο φτωχών συνταξιούχων και μόνο δύο λέξεις μπορούν αυτήν την πράξη κυβέρνησης και δανειστών: ΝΤΡΟΠΗ και ΑΙΣΧΟΣ!
Το μέτρο αυτό είναι απάνθρωπο, οδηγεί στον κοινωνικό καιάδα χιλιάδες ζευγάρια πολύ φτωχών συνταξιούχων και αυξάνει την απόγνωση στις οικογένειες με ανέργους, που συντηρούνταν από τη σύνταξη των γονιών τους.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, να μην επαναπαύεται με την ψήφιση των βάρβαρων μνημονιακών μέτρων από τους 153 βουλευτές της. Η αγανάκτηση και οργή των συνταξιούχων και όλου του λαούσυνεχώς φουντώνει και σε λίγο θα είναι φουσκωμένο, ορμητικό ποτάμι, που θα συμπαρασύρει στο διάβα του και την ίδια την κυβέρνηση και όλο το μνημονιακό πολιτικό δυναμικό.
Για το θέμα αυτό ο Δημήτρης Στρατούλης έκανε εκ μέρους της ΛΑΕ την εξής δήλωση:
Δήλωση Δημήτρη Στρατούλη, μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου της ΛΑΕ, για τις μειώσεις στις συντάξεις.
«Τα μεγάλα ψέματα της κυβέρνησης για τις συντάξεις, αποδείχτηκε, με δραματικό για τους συνταξιούχους τρόπο, ότι είχαν κοντά ποδάρια»
«Η μεταλλαγμένη μνημονιακά κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ισχυριζόταν, χωρίς να σηκώνει μύγα στο σπαθί της, ότι με τον πρόσφατο αντιασφαλιστικό νόμο της δε μείωνε καμία από τις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις.
Όμως, διαψεύστηκε παταγωδώς, αφού οι συνταξιούχοι από χθες, που πήραν τις κύριες συντάξεις τους, διαπίστωσαν ότι όλες μειώθηκαν, είτε λόγω αυξημένης παρακράτησης φόρου, γιατί με τον ίδιο αντιασφαλιστικό – φοροληστρικό νόμο μειώθηκε το αφορολόγητο και αυξήθηκαν τα φορολογικά κλιμάκια και η εισφορά αλληλεγγύης, είτε λόγω κατάργησης ή μείωσης του ΕΚΑΣ, είτε λόγω του σφαγιασμού του μερίσματος στους συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους. Και δυστυχώς, έπεται, από την ερχόμενη Δευτέρα, η ίδια και χειρότερη συνέχεια μειώσεων, των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ παροχών.
Για την κυβέρνηση επιβεβαιώθηκε, με δραματικό για τους συνταξιούχους τρόπο, το γνωμικό: «μπορείς να ξεγελάς τους πολλούς για λίγο καιρό, τους λίγους για πολύ καιρό, αλλά όχι όλους για πάντα».
Οι συνταξιούχοι, απολύτως δικαιολογημένα, έχουν σοκαριστεί, αγανακτήσει, και οργιστεί για την εξαπάτησή τους από την κυβέρνηση. Θα πρέπει, όμως, να συνειδητοποιήσουν ότι, εάν δεν ενεργοποιηθούν και δεν αγωνιστούν με όλο τον λαό για την αντιμνημονιακή ανατροπή, η κυβέρνηση και όλο το μνημονιακό πολιτικό μπλοκ, μαζί με τους δανειστές, θα μετατρέψουν τις συντάξεις τους σε απλά φιλοδωρήματα και τους ίδιους σε πάμφτωχους ζητιάνους.»
Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου