Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΤΖΑΚΙΑ ΣΦΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ

ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΤΖΑΚΙΑ ΣΦΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ

E-mailΕκτύπωσηPDF
----0000kanalia(Κυρ. 3/7/16 – 14:10)
ΧΩΡΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΘΑΡΣΗ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΑΝΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΗΣ ΠΙΤΤΑΣ 
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία για τηνκατάθεση υποψηφιοτήτων για τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας, καθώς η σχετική προθεσμία εκπνέει αύριο μεσημέρι. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, είχαν καταθέσει φακέλλους ο ΣΚΑΪ, ο ΑΝΤΕΝΝΑ και το STAR, ενώ θέμα χρόνου ήταν η κατάθεση των σχετικών φακέλλων από τον ALPHA και το E TV. Πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης θα καταθέσει αυτόνομα υποψηφιότητα με το ALTER EGO, ενώ αγώνα δρόμου για την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων διαδικασιών ώστε να καταθέσει υποψηφιότητα έκανε το MEGA, χωρίς να είναι σαφές αν συμμετάσχουν στο σχήμα όλοι οι μέτοχοί του (σε εκκρεμότητα παρέμενε η συμμετοχή του κ. Μπόμπολα). Στα ονόματα που πιθανολογούνταν ότι θα συμμετάσχουν στο μοίρασμα της τηλεοπτικής πίττας περιλαμβάνονταν και εκείνα των Ιβάν Σαββίδη και Χρήστου Καλογρίτσα. Βάσει του νόμου που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία, προβλέπεται η χορήγηση τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας. Η δημοπράτηση προβλέπεται κατ' αρχήν να διεξαχθεί μεταξύ 12 και 17 Αυγούστου, αλλά ακούγεται ότι μπορεί να αναβληθεί για τον Σεπτέμβριο.
Στο πλαίσιο του μεγάλου παζαριού μεταξύ κυβέρνησης και καλαναρχών, παλιών και νέων, εγγράφεται το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ, το οποίο, υπό τον τίτλο “Στήνουν καθεστώς Τσίπρα”, κάνει λόγο για “οργανωμένη επιχείρηση άλωσης του κράτους και των θεσμών”. Ο χρεοκοπημένος, ουσιαστικά, ΔΟΛ, ο οποίος στήριζε αναφανδόν την κυβέρνηση Τσίπρα μετά τημνημονιακή κωλοτούμπα” της και συκοφαντούσε αγρίως την εξ αριστερών αντιπολίτευση στη μάχη των περσινών εκλογών, βγαίνει στα κάγκελα γιατί κινδυνεύει να μείνει εκτός νυμφώνος ύστερα από το πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών και των θυρίδων του εκδότη Σταύρου Ψυχάρη λόγω της εν εξελίξει έρευνας για ανακριβές Πόθεν Έσχες. Λάδι στη φωτιά έριξε και η δημοσιοποίηση, από τηνΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής, επιστολής του κοινοτικού επιτρόπου Γκίντερ Έρντιγκεν, η οποία εγκαλεί την κυβέρνηση για προσπάθεια “χειραγώγησης της ανεξάρτησης αρχής” και “συγκέντρωσης εξουσιών” στο πεδίο της ενημέρωσης.
Για τους Έλληνες πολίτες και τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, ζητούμενο δεν είναι πώς θα μοιραστεί η πίττα των ραδιοσυχνοτήτων ανάμεσα στα παλιά και τα νέα τζάκια, ούτε αν η κυβέρνηση θαεξασφαλίσει ένα πιο φιλικό για την ίδια ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Ζητούμενα είναι να αντιμετωπιστεί πραγματικά η Λερναία ύδρα της διαπλοκής, να υπάρξουν στοιχειώδεις διαδικασίες κοινωνικού, δημοκρατικού ελέγχου για στοιχειωδώς αντικειμενική και ποιοτική ενημέρωση, να εξασφαλισθούνσυνθήκες ελευθερίας στην άσκηση του δημοσιογραφικού έργου, να διασφαλισθούν οι θέσεις εργασίας με πλήρη απασχόληση και να αποπληρωθούν τα χρεωστούμενα στους εργαζόμενους και στα ασφαλιστικά τους ταμεία, επί ποινή αποκλεισμού από τον διαγωνισμό των παραβατών. Τίποτα από αυτά δεν εξασφαλίζεται από τη νομοθετική ρύθμιση και τη διαδικασία δημοπράτησης που αποφάσισε η κυβέρνηση, για την οποία προτεραιότητα αποτελεί η δική της μακροημέρευση με κάθετίμημα και όχι η προστασία και κατοχύρωση του δημόσιου αγαθού που λέγεται πληροφόρηση.  
Ν.Ζ  
Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου