Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

“ΑΞΟΝΑ” ΜΕ ΟΛΑΝΤ- ΡΕΝΤΣΙ ΦΑΝΤΑΣΙΩΝΕΤΑΙ Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ

“ΑΞΟΝΑ” ΜΕ ΟΛΑΝΤ- ΡΕΝΤΣΙ ΦΑΝΤΑΣΙΩΝΕΤΑΙ Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ

E-mailΕκτύπωσηPDF
(Κυρ. 3/7/16 – 13:03)
ΟΝΕΙΡΑ ΘΕΡΙΝΗΣ ΝΥΚΤΟΣ ΓΙΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΡΕΙΠΙΩΝ ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΟΥ BREXIT  
Δύο χαρμόσυνα νέα επεφύλασσε για τους θλιμμένους αναγνώστες της η Κυριακάτικη ΑΥΓΗ. Το πρώτο ήταν μια εκτενής συνέντευξη του Γιάννη Στουρνάρα, όπου ο άνθρωπος που πέρυσι τέτοιο καιρό συνωμοτούσε εναντίον τουδημοψηφίσματοςστηρίζει αναφανδόν την κυβέρνηση Τσίπρα και βεβαιώνει ότι, χάρη στο “μεταρρυθμιστικό”, μνημονιακό της ζήλο και τις σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, η ανάκαμψη όπου νάναι έρχεται. Το δεύτερο, εξίσου διασκεδαστικό νέο ήρθε από το πρώτο θέμα της εφημερίδας, με το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται αποφασισμένος, αφού έσωσε την Ελλάδα από τον “κίνδυνο” του Grexit, να σώσει και την Ε.Ε. ολόκληρη από την τρομερή απειλή του Βrexit. Πώς; Μα με τον... “Νότιο Άξονα” που, όπως διαβάζουμε, έχει βαλθεί να οικοδομήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, σε συνεργασία με τον Ολάντ της Γαλλίας, τον Ρέντσι της Ιταλίας και τον Κόστα της Πορτογαλίας.
“Ένα συνεκτικό σχέδιο για την αλλαγή στην Ευρώπη, μετά το σοκ του Brexit, ώστε η Ε.Ε. των 27 να βγει από τη στασιμότητα των πολιτικών της λιτότητας, που αποθαρρύνει τους πολίτες και δυναμώνει τις φυγόκεντρες τάσεις, ετοιμάζει μια συμμαχία προοδευτικών δυνάμεων”, αναγγέλλει περιχαρής στο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της η ΑΥΓΗ, υπό τον τίτλο “Νότιος άνεμος για αλλαγή στην Ευρώπη”. Τούτη τη χρονιά τα μελτέμια φυσούν ανάστροφα, φέροντας τον άνεμο της αλλαγής από τη Μεσόγειο στον ψυχρό Βορρά. “Δυνάμει σύμμαχοι (του Νότιου Άξονα, πάντα κατά την ΑΥΓΗ) είναι και οιπροοδυετικές δυνάμεις της Κεντρικής Ευρώπης, όπως φάνηκε από τη συνάντηση του σοσιαλδημοκράτη αντικαγκελάριου της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στην Αθήνα με τον Αλέξη Τσίπρα”.
Θα ήταν το άκρον άωτον της πολιτικής αφέλειας, αν δεν επρόκειτο για άλλη μία, συνειδητή προσπάθεια πολιτικής εξαπάτησης του λαού. Ο Ολάντ επικεφαλής ενός “Νότιου Άξονα” αντιλιτότητας; Μα ο άνθρωπος είναι πολύ απασχολημένος αυτή την εποχή να επιβάλει διά πυρός καισιδήρου τον νόμο- καρμανιόλα για τα εργατικά δικαιώματα, κάτι παρόμοιο με αυτόν που ετοιμάζει ηκυβέρνση Τσίπρα ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης. Σταυροφόρος της αντιλιτότητας ο Ματέο Ρέντσι; Μα μόλις πρόσφατα υπέστη πραγματική πανωλεθρία στις δημοτικές εκλογές ,ακριβώς λόγω των αντιλαϊκών πολιτικών του και αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μιας δεύτερης, ίσως αποφασιστικήςπανωλεθρίας στο δημοψήφισμα που έχει εξαγγείλει για την αλλαγή του συντάγματος τον Οκτώβριο.
Όσο για τους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες, οι πάντες γνωρίζουν ότι στηρίζουν αναφανδόν την πολιτική των ΜέρκελΣόιμπλε, με τους οποίους συγκυβερνούν και ότι, ακριβώς γι αυτό τον λόγο, αντιμετωπίζουν το φάσμα μιας πραγματικής συντριβής στις βουλευτικές εκλογές του επόμενου χρόνου. Με αυτά τα δεδομένα, αποτελεί τραγική αυταπάτη να προσδοκά κανείς ότι το Βερολίνο θα αλλάξει πολιτική, υπό το σοκ του Brexit, χαλαρώνοντας τον ζουρολμανδύα του Συμφώνου Σταθερότητας. Το αντίθετο, σπεύδει να στείλει με τον πιο σαφή τρόπο το μήνυμα ότι δεν θα αφήσει “να ξηλωθεί το πουλόβερ” και ότι η σιδερένια δημοσιονομική πειθαρχία δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Από εδώ η χθεσινή απειλή του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφκσις, προς την Ισπανία και τηνΠορτογαλία, ότι θα τους κόψουν την πρόσβαση στα διαρθρωτικά ταμεία αν δεν πάρουν άμεσα μέτρα λιτότητας ώστε να θέσουν υπό έλεγχο τα ελλείμματά τους, που έχουν εκτροχιαστεί.
Όλα αυτά, όμως, δεν είναι ικανά να κάμψουν την ακράδαντη πεποίθηση της κυβέρνησης Τσίπρα. Με συνέντευξή του στο ΑθηναϊκόΜακεδονικό Πρακτορείο, ο Νίκος Φίλης εκτιμά ότι “το αρνητικό πειραματόζωο, που ήταν η Ελλάδα, μπορεί να αποδειχθεί πολιτικό εργαστήρι για αλλαγές στην Ευρώπη”. Τι ωραία, τι καλά! Μπορεί αυτή η κυβέρνηση να έχει συμβιβαστεί με τη μοίρα μιας Ελλάδας- πειραματόζωου, αλλά φιλοδοξεί να μας μετατρέψει από “αρνητικό” σε “θετικό” πειραματόζωο του κ. Σόιμπλε. Είναι κι αυτός ένας τρόπος να μη χάνει κανείς την αισιοδοξία του...    
  A.Θ 
Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου