Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Δανειστές και κυβέρνηση, με το 3ο μνημόνιο, συρρικνώνουν, τεμαχίζουν και ξεπουλάνε τη ΔΕΗ

Χαιρετισμός Δημήτρη Στρατούλη, μέλους της Πολιτικής Γραμματείας της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, στο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ.

Ο Δ. Στρατούλης παραβρέθηκε ως εκπρόσωπος της ΛΑΕ στο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ και ανέφερε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό του τα εξής:
Οι δανειστές και η κυβέρνηση, με την υπογραφή και κυρίως την εφαρμογή του 3ου μνημονίου, προωθούν τη συρρίκνωση, τον τεμαχισμό και την ιδιωτικοποίηση – ξεπούλημα της ΔΕΗ, της μεγαλύτερης και πλέον στρατηγικής σημασίας Δημόσιας Επιχείρησης της χώρας.
Η κυβέρνηση προωθεί, το αμέσως επόμενο διάστημα, νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, την οποία έχει ήδη συμφωνήσει με τους δανειστές, για τη δημιουργία ενός υπέρ – Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, με αποφασιστική συμμετοχή ξένων στο εποπτικό του συμβούλιο και κατά συνέπεια στη λήψη αποφάσεων. Στο υπέρ – Ταμείο θα ενταχθούν προς εκχώρηση όλες οι ΔΕΚΟ και η ΔΕΗ, γεγονός που αποτελεί το τελευταίο από τα θανατηφόρα πλήγματα, που έχουν επιφέρει σε αυτή τη Δημόσια Επιχείρηση τα μνημόνια.
Έχει προηγηθεί η μεταφορά του 17% των μετοχών της ΔΕΗ στο ΤΑΙΠΕΔ, που η εκχώρησή του θα έχει ως αποτέλεσμα να χάσει το δημόσιο το 51% και να ακολουθήσουν τα όσα επιζήμια, διαλυτικά και επωφελή για τους ιδιώτες ανταγωνιστές της προβλέπονται στο 3ο μνημόνιο, όπως η υποχρεωτική απώλεια για τη ΔΕΗ του 50% των πελατών της λιανικής μέχρι το 2020 και ο περιορισμός στον τομέα της χονδρικής να παράγει έως το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται ή εισάγεται στη χώρα μας, από 75% που κατέχει σήμερα, με συνέπεια τον εξαναγκασμό της να κλείσει ή να ξεπουλήσει λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές παραγωγικές μονάδες της.
Το δήθεν ισοδύναμο στην προβλεπόμενη από το 3ο μνημόνιο ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ σχέδιο, που η κυβέρνηση προωθεί με την αποκοπή του από τη ΔΕΗ, η μεταφορά του 51% στο δημόσιο και του 49% σε ιδιώτη στρατηγικό επενδυτή που θα συναποφασίζει για το μάνατζμεντ, αποκόπτει από τη ΔΕΗ τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που είναι το νευρικό σύστημα της ίδιας και της οικονομίας. Επίσης, της στερεί σημαντικότατο περιουσιακό στοιχείο και εγγυημένα ετήσια έσοδα, δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς ουσιαστικό οικονομικό αντιστάθμισμα, χωρίς μάλιστα να είναι σίγουρο ότι θα παραμείνει μέχρι τέλους το 51% του ΑΔΜΗΕ στο δημόσιο.
Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ θεωρεί ότι η ιδιωτικοποίηση – ξεπούλημα της ΔΕΗ αποτελεί μια μεγάλη και ανεπανόρθωτη καταστροφή για την οικονομία, την κοινωνία λόγω των συνεπαγόμενων αυξήσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, την ανάπτυξη, το περιβάλλον, την εθνική κυριαρχία, αλλά και για τους ίδιους τους εργαζόμενους της ΔΕΗ. Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ συνεχίζει να αγωνίζεται για να μην περάσει το μνημονιακό σχέδιο τεμαχισμού και ξεπουλήματος της ΔΕΗ, για μια ενιαία, δημόσια και ανασυγκροτημένη ΔΕΗ, που θα μπορεί να συμβάλλει ως βασικός μοχλός στην προώθηση ενός αντιμνημονιακού, προοδευτικού, αναπτυξιακού προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.
Ο παλλαϊκός ξεσηκωμός του λαού μας μπορεί να σαρώσει όχι μόνο τα μνημόνια αλλά και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που τα εφαρμόζει και όλο το μνημονιακό πολιτικό μπλοκ, που τα ψηφίζει και τα στηρίζει.
                                                                                                 
Γραφείο Τύπου της ΛΑΕ
6/4/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου