Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Η ΑΒΑΣΤΑΧΤΗ ΕΛΑΦΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΚΛΟΓΟΛΟΓΙΑΣ

Η ΑΒΑΣΤΑΧΤΗ ΕΛΑΦΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΚΛΟΓΟΛΟΓΙΑΣ

E-mailΕκτύπωσηPDF
(Πεμ. 28/4/16 - 14:35)
ΣΤΑΧΤΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΣΦΑΓΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ  
Αμέσως μετά την προσωρινή εμπλοκή στις διαβουλεύσεις τουοικονομικού επιτελείου με τους δανειστές, σειρά βουλευτών καικομματικών στελεχών τουΣΥΡΙΖΑ απειλούν”, μέσω δηλώσεων σε μέσα ενημέρωσης, με εκλογές ή δημοψήφισμα εάν επικρατήσει η σκληρή γραμμή ΔΝΤΣόιμπλε για νομοθέτηση των “εφεδρικών” μέτρων, ύψους 3,6 δισ ευρώ. Το ερώτημα που εύλογα τίθεται είναι αν εννοούν αυτά που λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ποιους (νομίζουν ότι) μπορούν να τρομάξουν με τις υποτιθέμενες απειλές τους.
Κατά μία δημοσιογραφική εκδοχή, η σεναριολογία έχει στόχο να πιέσει τους δανειστές και κυρίως τουςΓερμανούς, οι οποίοι δεν θα ήθελαν να προσθέσουν άλλον έναν πονοκέφαλο σε μια συγκυρία όπου έχουν να αντιμετωπίσουν ανοιχτά προβλήματα με το βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, τιςπρόωρες ισπανικές εκλογές της 26ης Ιουνίου και τη σοβούσα κρίση στο προσφυγικό. Πρόκεται για αφελέστατη εικασία. Καθένας μπορεί να καταλάβει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν διαθέτει τον παραμικρόμοχλό πίεσης απέναντι τους δανειστές, καθώς έχει προ πολλού παραδώσει το μοναδικό, δυνητικό όπλο του- την απειλή στάσης πληρωμών του χρέους και εξόδου από το ευρώ. Αντίθετα, ο χρόνος κυλάει σε βάρος του όσο πλησιάζει προς την εξάντληση των ταμειακών διαθεσίμων του δημοσίου. Όσο για την “απειλή” του δημοψηφίσματος, μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει στις Βρυξέλλεςύστερα από την προδοσία του ΟΧΙ, τον περασμένο Ιούλιο. Τέλος, οι εκλογές, υπό τις σημερινές συνθήκες είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε καταβαράθρωση του ΣΥΡΙΖΑ και στην παράδοση τηςσκυτάλης στη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, έναν πολιτικό που λειτουργεί σαν ιδανικός μπάτλερ των δανειστών, ξεπερνώντας σε νεοφιλελεύθερο ζήλο ακόμη και τα αφεντικά του.
Κατά μία δεύτερη εκδοχή, τα εκλογικά σενάρια έχουν στόχο να ασκήσουν πίεση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και να πειθαρχήσουν την κοινοβουλευτική του ομάδα ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών των ερχόμενων δύο εβδομάδων. Μακάρι να διαψευστούμε, αλλά τίποτα δεν μας πείθει ότι η σημερινή κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ βασανίζεται από μεγάλα συνειδησιακά προβλήματα. Οι άνθρωποι αυτοί κατάπιαν τη γλώσσα τους και σήκωσαν τα χεράκια τους για να ψηφίσουν το μνημόνιο, την παράδοση των τραπεζών, του λιμανιού του Πειραιά και των αεροδρομίων της χώρας στους ξένους γύπες. Δεν είπαν λέξη όταν ψηφιζόταν στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο- λαιμητόμος στο ασφαλιστικό. Θα “κολλήσουν” τώρα στο “εφεδρικό” πακέτο μέτρων για το2018;
Επομένως, υπάρχει ένας μόνο που χρειάζεται και θα μπορούσε, τουλάχιστον στη φαντασία του επιτελείου Τσίπρα, να εκβιασθεί: ο ίδιος ο ελληνικός λαός! Η σεναριολογία για ξαφνικές πολιτικές εξελίξεις, παραίτηση της κυβέρνησης, δημοψήφισμα ή εκλογές λειτουργεί σαν στάχτη στα μάτια του κόσμου για να περάσει σε δεύτερο πλάνο η δρομολογημένη προώθηση των βαρύτατων μέτρων στοασφαλιστικό, το φορολογικό και τα κόκκινα δάνεια. Θέλουν να ροκανίσουν το χρόνο, νανουρίζοντας τον κόσμο με την τηλεοπτική σεναριολογία, για να περάσουν τα εξοντωτικά, μνημονιακά μέτρα με τιςλιγότερες δυνατές κοινωνικές αντιδράσεις και το μικρότερο δυνατό πολιτικό κόστος. Ακόμη και για τα πρόσθετα μέτρα των 3,6 δισ ευρώ έχουν ήδη αποδεχθεί την ουσία τους, καθώς προσφέρονται να νομοθετήσουν τις “αυτόματες περικοπές” που έχουν συνυπογράψει στο τρίτο μνημόνιο. Οι λεονταρισμοί τους εξαντλούνται στο περιτύλιγμα με το οποίο θα τυλίξουν αυτά τα πρόσθετα μέτρα, όχι την ουσία τους. Σαν τον υποκριτή του Μπέρτολτ Μπρεχτ, που ήταν βουτηγμένος μέχρι το λαιμό στο βούρκο και αγωνιούσε μόνο να κρατήσει τη χωρίστρα του.
Ο ελληνικός λαός δεν έχει τίποτα απολύτως να περιμένει από αυτή την κυβέρνηση και όσους την στηρίζουν. Η μοναδική ελπίδα σωτηρίας είναι να επενδύσει στη δική του δύναμη, με μια νέα έφοδο στους δρόμους και τις πλατείες για να μην περάσουν τα μέτρα κοινωνικής καταστροφής και εθνικής υποδούλωσης.
Α.Θ
Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου