Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Βενεζουέλα: Δεν κερδίζει πάντα ο «Ράμπο», του Κώστα Ήσυχου

Βενεζουέλα: Δεν κερδίζει πάντα ο «Ράμπο», του Κώστα Ήσυχου
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δήλωσε ότι δύο Αμερικανοί πολίτες συνελήφθησαν μαζί με μια ομάδα «μισθοφόρων» έξω από το Καράκας ενώ κατηγορούνται ότι προσπάθησαν να διεισδύσουν στο λατινοαμερικάνικη χώρα για να τον δολοφονήσουν και να ανατρέψουν την κυβέρνηση.
Μεταξύ αυτών που συνελήφθησαν είναι ο Antonio Sequea και ένας Βενεζολάνος πολίτης με το επώνυμο Baduel, γιος του αποστάτη στρατηγού Μαντουέλ που βρίσκεται στις ΗΠΑ, εδώ και πολλά χρόνια.
Ο τελευταίος δήλωσε ότι οι δύο Αμερικανοί από την ομάδα ασφαλείας του Ντόναλντ Τράμπ ήταν μέλη και σε ομάδα ειδικών αποστολών , κομάντος εξειδικευμένοι σε επιδρομές».
Ο πρόεδρος Μαδούρο δεν διευκρίνισε για ποιον κυβερνητικό οργανισμό οι Αμερικανοί μπορεί να εργάζονται αυτή τη στιγμή , αν και η παρατήρηση του γραφείου τύπου της προεδρίας φάνηκε να υποδηλώνει ότι μπορεί να υπηρετούσαν παλιότερα στην προσωπική φρουρά ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Δεκατρείς ακόμα « εισβολείς» συνελήφθησαν μετά την απόπειρα να εισέλθουν στο έδαφος της Βενεζουέλας, ενώ οκτώ ακόμη άνδρες των κομάντος σκοτώθηκαν κατά την αναμέτρηση με τι ειδικές δυνάμεις ασφάλειας της χώρας.
Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ομιλίας τη Δευτέρα, ο ηγέτης της Βενεζουέλας έδειξε στον τηλεοπτικό φακό τα διαβατήρια και άλλα στοιχεία ταυτοποίησης των δύο πολιτών των ΗΠΑ, που ονομάζονται Airan Berry και Luke Denman, ενώ τώρα είναι υπό κράτηση.
«Έπαιζαν τον Ράμπο». «Έπαιζαν τους ήρωες», είπε ο Μαδούρο, προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας γνώριζαν την συνωμοσία πριν από την πραγματοποίησή της από τις δυνάμεις αντικατασκοπείας της χώρας.
Ο Jordan Goudreau, ένας Αμερικανός στρατιωτικός βετεράνος που διευθύνει μια εταιρεία ασφαλείας που εδρεύει στη Φλόριντα την Silvercorp USA, δήλωσε χθες, σε αρκετά πρακτορεία ειδήσεων ότι οι δύο Αμερικανοί άνδρες εργάστηκαν για την εταιρεία του, σημειώνοντας στο Reuters: «Συνεργάζονται μαζί μου. Αυτά είναι τα παιδιά μου. “
Ενώ το Associated Press ανέφερε ότι δεν μπορούσε να επαληθεύσει τους ισχυρισμούς του Goudreau, πηγές ανέφεραν ότι οι δύο Αμερικανοί ήταν σε μια αποστολή που ονομάστηκε “Επιχείρηση” «Gideon», με στόχο την ανατροπή του Μαδούρο εξ ονόματος του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαιντό.
Παρά τις εικόνες μιας φερόμενης σύμβασης 212 εκατομμυρίων δολαρίων που πραγματοποιεί αυτή τη στιγμή και κάνει το γύρω του Διαδικτύου, που λέγεται ότι είναι η συμφωνία που υπέγραψε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Χουαν Γκουαιντό με την Silvercorp για την εκτέλεση της αποστολής, ο ίδιος ο Γκουαιντό αρνήθηκε ότι είχε την οποιαδήποτε σχέση με την επιχείρηση. Ταυτόχρονα κάλεσε την κυβέρνηση Μαδούρο να σεβαστεί «Τα ανθρώπινα δικαιώματα … των ανθρώπων…. που έχουν συλληφθεί.»
Σύμφωνα με τον Drew White, πρώην επιχειρηματικό εταίρο της Silvercorp, ο Goudreau εισήχθη στην προεδρική φρουρά και υπήρξε σωματοφύλακας του Trump. Ο Keith Schiller, μέσω μιας αμοιβαίας γνωριμίας με την ιδιωτική ασφάλεια, τον συνόδευσε ώστε να συναντηθεί με τους εκπροσώπους του Γκουαιντό στο Μαϊάμι τον περασμένο Μάιο, ανέφερε το Associated Press.
Ενώ ο Schiller σύντομα διέκοψε αμέσως την επαφή με τον Goudreau, πιστεύοντας ότι ήταν ανίκανος να ηγηθεί οποιασδήποτε αποστολής στη Βενεζουέλα, ο βετεράνος φέρεται να έκανε τις δικές του επαφές με στρατιωτικούς εντός της χώρας και συνέχισε να σχεδιάζει επιχειρήσεις.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Βενεζουέλας ανέφερε για πρώτη φορά την απόπειρα εισβολής το πρωί της Κυριακής, όταν η ομάδα των « εισβολέων» αναχαιτίστηκε καθώς έφτασαν στην ακτή της χώρας με ταχύπλοα από το Κολομβιανό έδαφος. Το υπουργείο δημοσίευσε αργότερα εικόνες όπλων και εξοπλισμού που κατασχέθηκαν κατά τις συλλήψεις, συμπεριλαμβανομένων πολυβόλων, στρατιωτικών τουφεκιών και μεγάλου όγκου πυρομαχικών.
Κάποτε οι ΗΠΑ προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον Φιντέλ Κάστρο με πάνω από 80 απόπειρες. Στο διάβα του χρόνου οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ πετύχαιναν δολοφονίες ξένων ηγετών η την ανατροπή κυβερνήσεων που « έθεταν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ΗΠΑ».
Υπάρχουν περιπτώσεις που πετύχαιναν και ´άλλες όχι. Στην σημερινή Βενεζουέλα τα τελευταία χρόνια έχουν αποτύχει δεκάδες φορές μέσω του «εκλεκτού τους Γκουαιντό» .
Η κυβέρνηση της ΝΔ άμεσα μετά την εκλογή της αναγνώρισε την τραγική φιγούρα του Γκουαιντό που εκπροσωπεί τα Αμερικανικά συμφέροντα στην Βενεζουέλα. Πρόκειται για απίστευτη γκάφα στην εξωτερική πολιτική της χωράς μας, αφοί εδώ και δυο χρόνια αρκετές χώρες της Ε.Ε. έχουν επανεκκινήσει δειλές έστω, σχέσεις με την νόμιμη κυβέρνηση της Βενεζουέλας.
Στις καλές Χολιγουντιανές ταινίες όπως αυτή του Γούντι Άλεν «Μπανάνες» διαφαίνεται σε όλο της το μεγαλείο η πλήρης αποτυχία των ΗΠΑ στην Λατινική Αμερική .
Ο Λευκός Οίκος παραμένει «εθισμένος» στις ταινίες του Ράμπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου