Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Μαζική συμμετοχή της Λαϊκής Ενότητας στην συγκέντρωση ενάντια στο αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο της ΝΔ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μαζική συμμετοχή της Λαϊκής Ενότητας στην συγκέντρωση ενάντια στο αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο της ΝΔ.
Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η συγκέντρωση που είχαν προγραμματίσει περιβαλλοντικές οργανώσεις και αυτοδιοικητικές κινήσεις στην Βουλή με αίτημα την απόσυρση του αντιπεριβαλλοντικού νομοσχεδίου Στην συγκέντρωση συμμετείχε αντιπροσωπεία της Λαϊκής Ενότητας, αποτελούμενη από μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και του Πολιτικού Συμβουλίου καθώς και πολλά μέλη και φίλοι.
Με το νομοσχέδιο αυτό θυσιάζεται το περιβάλλον στον βωμό των επενδύσεων και του ιδεολογήματος της ανάπτυξης από τις αρνητικές συνέπειες όχι μόνο δεν έχουν διδαχτεί οι εκπρόσωποι της πολιτικής εξουσίας, αλλά επιδιώκουν να τις μεγιστοποιήσουν.
Και συγκεκριμένα:
  1. Καταργεί την προστασία στις περιοχές NATURA και με τον ορισμό τεσσάρων ζωνών νομιμοποιεί αστικές χρήσεις και ανοίγει το δρόμο για την καταστροφή τους με τη δημιουργία λατομείων, ξενοδοχείων και εξορυκτικών δραστηριοτήτων κ.λ.π.2. Εκθέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ).3. Επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών. 4. Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών, για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών.
    5. Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα και παράνομες χρήσεις εντός δασικών εκτάσεων  και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων.
    6. Παρακάμπτει νόμους και συλλογικά όργανα που αφορούν τη διαχείριση των απορριμμάτων και με μια απλή υπουργική απόφαση, δίνει εν λευκώ εξουσιοδότηση και νομιμοποιεί την ασυδοσία της εκτελεστικής εξουσίας, με την επίκληση λόγων δημοσίου συμφέροντος.
  2. Παραβιάζει Συνταγματικές διατάξεις, Ευρωπαϊκές οδηγίες και Διεθνείς συμβάσεις.
  3. Η «προσωρινή» νομιμοποίηση των ΣΜΑ, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την λογική της αποκεντρωμένης διαχείρισης των αποβλήτων, λειτουργεί σε βάρος της ανακύκλωσης και συντηρεί την κυριαρχία των σύμμεικτων και των εργολαβικών συμφερόντων.
  4. Αφαιρούνται σημαντικές αρμοδιότητες από τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης και μεταφέρονται σε πιο κλειστά και ελεγχόμενα, χωρίς την ουσιαστική παρέμβαση των πολιτών.
Η ΝΔ χρησιμοποιεί την πανδημία για να εξυπηρετήσει συμφέροντα μεγαλοεπιχειρηματιών προωθώντας ρυθμίσεις που οδηγούν στην καταστροφή του περιβάλλοντος, αδιαφορώντας αν με αυτόν τον τρόπο υπονομεύουν την ίδια την ζωή των πολιτών και την ζωή των επόμενων γενεών.
Η μαζική συμμετοχή όμως στην συγκέντρωση απέδειξε ότι η κοινωνία αντιδρά και τα σχέδια της κυβέρνησης θα μείνουν στα χαρτιά.
Ο αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος συνεχίζεται
Η Λαϊκή Ενότητα δηλώνει ότι θα συμβάλει με κάθε τρόπο για την δημιουργία ενός μεγάλου μετώπου περιβαλλοντικών οργανώσεων και αυτοδιοικητικών κινήσεων, για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος που είναι η υπεράσπιση της ίδιας της ζωής.
Το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο της ΝΔ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ   
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
5-5-2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου