Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

Αλληλεγγύη στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για ελεύθερη πατρίδα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αλληλεγγύη στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για ελεύθερη πατρίδα
Η βία ποτέ δεν έπαψε να εντείνεται από πλευράς Ισραήλ στην κατεχόμενη Παλαιστίνη, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες άνοιξαν  τη νέα τους πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, παραβιάζοντας σειρά αποφάσεων του ΟΗΕ.
Η 15η Μαΐου είναι μια μέρα που οι Παλαιστίνιοι γνωρίζουν ως nakba τους, ή «καταστροφή», η τραυματική απέλαση εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων από τα σπίτια τους το 1948 από τους Ισραηλινούς. Αυτός ο ξεριζωμός καθόρισε και το μέλλον του πολύπλευρου Παλαιστινιακού αγώνα ενάντια στην Ισραηλινή κατοχή.
Πολλές από τις κύριες συνέπειες της Νάκμπα, συμπεριλαμβανομένης της μετατόπισης των περισσότερων Παλαιστινίων από τις προγονικές τους περιοχές και της συνεχιζόμενης αδικίας σε βάρος τους , παραμένουν άλυτες μέχρι σήμερα.
Αυτό βοηθά στην εξήγηση της διαρκούς βίας των  Ισραηλινών σε βάρος των Παλαιστινίων. Στην Μαρτυρική  Γάζα αλλά και στην Δυτική όχθη,  χιλιάδες Παλαιστίνιοι κυρίως νέοι διαχρονικά αντιμετωπίζουν ισραηλινές δυνάμεις και συνοριοφύλακες. Αποκλείουν αυτούς τους άντρες από τα κοντινά χωριά, που βρίσκονται στο σημερινό Ισραήλ, από το οποίο πολλές από τις οικογένειές τους εκτοπίστηκαν τη δεκαετία του 1940.
Αμέτρητοι και άοπλοι Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες τραυματίες τα τελευταία χρόνια  είναι θύματα της Ισραηλινής βαρβαρότητας. Αυτές οι διαδηλώσεις, οι οποίες θα κορυφωθούν στις 15 ΜΑΗ  σε συνδυασμό με το πρόσφατο άνοιγμα αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, μπορεί να γίνουν ένα ακόμη ιστορικό σημείο ανάφλεξης. Ακόμα κι αν το χειρότερο δεν συμβεί αυτή τη φορά, αργά ή γρήγορα, θα συμβεί. Η Διεθνής  κοινότητα μετρά την διαρκή αποτυχία της να εφαρμόσει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους, η αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κυρίαρχο κράτος στα σύνορα του 1967, η απαράδεκτη και παράνομη κατοχή παλαιστινιακού εδάφους από εποίκους του Ισραήλ συνεχίζεται.
Μέχρι να φτάσουμε να αντιμετωπίσουμε την πολιτική και πολιτιστική κληρονομιά του nakba, το Ισραήλ και η υπόλοιπη Μέση Ανατολή θα βρίσκονται σε συνεχή ανάφλεξη. Οι ελληνικές κυβερνήσεις προσδεδεμένες σε ιμπεριαλιστικό κλοιό όπου οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ παραβιάζουν ωμα το διεθνές δίκαιο. Ένα διεθνές δίκαιο που σωστά και συχνά οι Ελληνικές  κυβερνήσεις  το επικαλούνται για την Κύπρο, το Αιγαίο και την Μεσόγειο αλλά αδυνατούν να παρέμβουν.
Για να κατανοήσεις το nakba πρέπει να αντιμετωπίσεις την κατάσταση πρώτα στην απόλυτη κλίμακα και ολότητά της. Πριν από το nakba, υπήρχε μια μεγάλη, βαθιά ριζωμένη, και ουσιαστικά αρχαία αραβική κοινωνία, τα περισσότερα μέρη της οποίας, μέσα σε λίγους μήνες, κατακτήθηκαν από το  Ισραήλ. Στην πραγματικότητα, την μια μέρα ήταν εκεί, και αποτελούσε μια ζωντανή μνήμη, και την επόμενη μέρα είχε φύγει. Μια ολόκληρη χώρα και κοινωνία, με εξαίρεση σχετικά μικρές ομάδες σε μερικά μέρη, απλώς εξαφανίστηκε.
Εάν θέλουμε να συμβάλλουμε και να διατηρήσουμε την ιστορική μνήμη της Νάκμπα οφείλουμε να αναφερόμαστε στο διεθνές δίκαιο με δίκαιο τρόπο και όχι α λα καρτ.
Η ΛΑΕ θα συνεχίσει να αγωνίζεται με όλες τις δυνάμεις της ενάντια στην ιμπεριαλιστική εξάρτηση, υπέρ του δικαίου αγώνα των Παλαιστίνιων, ενάντια στον σχεδιαζόμενο Αμερικανό – Ισραηλινό  αγωγό που προσβλέπει στην πλήρη στρατιωτικοποίηση  από το ΝΑΤΟ στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Υπέρ της διαφύλαξης των συμφερόντων της Ελλάδας της Κύπρου, της Παλαιστίνης και όλων των λαών στην ευρύτερη περιοχή, στη βάση του διεθνούς δικαίου, της ειρήνης και της αμοιβαίας επωφελούς  συνεργασίας όλων των λαών στην περιοχή μας.
Γραφείο Τύπου
 15-5-2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου