Σάββατο 23 Μαΐου 2020

Γιάννης Δούκας: Γιατί είδαμε μειώσεις στις συντάξεις του Ιουνίου

Γιατί είδαμε μειώσεις στις συντάξεις του Ιουνίου
του Γιάννη Δούκα*

Τις μέρες αυτές χιλιάδες συνταξιούχοι είδαν μειώσεις στη σύνταξή τους. Τόσο η κυβέρνηση όσο και πολλοί άλλοι απέδωσαν τη μείωση σε αυξημένη παρακράτηση φόρου, στην αναδρομική καταβολή του 0,20 € το μήνα για τις συνταξιουχικές οργανώσεις και σε παρακράτηση 5 € από προηγούμενες ρυθμίσεις που δεν είχαν εφαρμοστεί.
Όλα τα παραπάνω μπορεί να υπάρχουν. Ο βασικότερος όμως λόγος είναι άλλος και δεν αναδεικνύεται.
Η κυβέρνηση με τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο κατάργησε τις αντισυνταγματικές ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου σε ότι αφορά τις μειώσεις στις συντάξεις εκείνες που το άθροισμα κύριας και επικουρικής ήταν πάνω από 1.300 €. Η κυβέρνηση μιλάει για μέση αύξηση 108 € στις επικουρικές συντάξεις σε περισσότερους από 250.000 συνταξιούχους και ότι θα υπάρξουν κάποιοι που θα δουν αυξήσεις μέχρι και 295 €.
Αυτό που αποκρύπτεται είναι ότι η κυβέρνηση κατάργησε μεν την αντισυνταγματική ρύθμιση Κατρούγκαλου, επανάφερε όμως τις συντάξεις κύριες και επικουρικές εκεί που ήταν στις 31/12/2014. Με τον τρόπο αυτό επανέφερε άλλες κρατήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις που είχε βάλει η κυβέρνηση της ΝΔ το 2012 και κρίθηκαν από το ΣτΕ αντισυνταγματικές το 2015. Έτσι από τη μια μεριά δίνει αυξήσεις καταργώντας την αντισυνταγματική ρύθμιση Κατρούγκαλου και από την άλλη επαναφέρει με άλλο τρόπο μειώσεις σε κύριες και επικουρικές.
Η μόνη κατηγορία που θα δει μεγάλη αύξηση στις επικουρικές συντάξεις είναι η κατηγορία εκείνη στην οποία το 2016 έγιναν αυθαίρετα και εκτός νομοθεσίας οριζόντιες μειώσεις ύψους περίπου 47%.
*Ο Γιάννης Δούκας είναι μέλος της Π.Γ. της Λαϊκής Ενότητας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου