Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Λατινική Αμερική: «Αλλάζει το τοπίο, σε αντιαμερικανική και αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση»

Λατινική Αμερική: «Αλλάζει το τοπίο, σε αντιαμερικανική και αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση»

Δηλώσεις Κ. Ήσυχου στο SputnikNews

Mετά την παραπομπή σε δίκη της φιλοαμερικανικής πραξικοπηματία και τέως μεταβατικής Προέδρου της Βολιβίας Ζανίν Άνιες, του δικαστικού ανοίγματος του δρόμου για την προεδρία της Βραζιλίας στο Λούλα Ντα Σίλβα και τις εκλογές στον Ισημερινό, με φαβορί τον Λουίς Άρσε, αλλάζουν άρδην, με αντιαμερικανικό πρόσημο, οι ισορροπίες στη Λατινική Αμερική.

Τον δρόμο για να διεκδικήσει την Προεδρία της χώρας του το 2022 άνοιξε η απόφαση του δικαστή του Ανώτατου δικαστηρίου να ακυρώσει τις «στημένες» καταδικαστικές αποφάσεις εναντίον του Λούλα Ντα Σίλβα, την ώρα που δικαστής στη Βολιβία ζήτησε την προφυλάκιση για τέσσερις μήνες της τέως μεταβατικής Προέδρου της Βολιβίας Ζανίν Άνιες και δύο υπουργών της κυβέρνησής της (τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Άλβαρο Κοΐμπρα και τον πρώην υπουργό Ενέργειας Ροντρίγο Γκουσμάν), εν αναμονή της δίκης τους για «στάση» και «τρομοκρατία».
Τις «τεκτονικές» αλλαγές που συντελούνται αίφνης στην Λατινική Αμερική, όπου οι ισορροπίες υπέρ των ΗΠΑ ανατρέπονται άρδην, μας σχολιάζει ο καλός γνώστης της Λατινικής Αμερικής και πρώην αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος.

«Η Ανιές ήταν από τους πρωτεργάτες του πραξικοπήματος κατά του νόμιμα εκλεγμένου πρόεδρου Εβο Μοράλες, στον οποίο δόθηκε ένα ultimatum εντός ολίγων ημερών να εγκαταλείψει την εξουσία. Αν δεν το έπραττε, απειλούσαν πως θα οδηγούσαν τη χώρα σε εμφύλια σύρραξη. Προφανώς, παραβιάστηκε κάθε έννοια της συνταγματικής και της κοινοβουλευτικής τάξης αλλά και των δημοκρατικών κανόνων και, υπό την έννοια αυτή, πολύ ορθά η δικαστική, εκτελεστική και πολιτική εξουσία προχώρησαν στη διαδικασία όχι μόνο σύλληψης των πρωτεργατών του coup d’etat στη Βολιβία» επισημαίνει ο κ. Ήσυχος.

«Το ότι θα λογοδοτήσουν κανονικά στη δικαιοσύνη οι υπαίτιοι αυτού του πραξικοπήματος, κάτι που έρχεται, τονίζω, σε απόλυτη εναρμόνιση με τους νόμους και τη συνταγματική τάξη της Βολιβίας, συνιστά βεβαίως ένα τεράστιο χτύπημα στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό» προσθέτει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, συνδέοντας τη σοβαρή εξέλιξη στην πολιτική σκηνή της Βολιβίας με τις ραγδαίες δικαστικές εξελίξεις στη Βραζιλία.
«Λίγες ημέρες πριν τυχαία αλλά πολύ ορθά, η δικαστική εξουσία της Βραζιλίας αθώωσε τον Πρόεδρο Λούλα, ο οποίος θα δηλώσει, από τις πληροφορίες που έρχονται σε όλα τα σοβαρά μέσα ενημέρωσης, ότι θα είναι ο επόμενος υποψήφιος του Κόμματος Εργατών της Βραζιλίας κι ήδη σε πρώτες δημοσκοπήσεις που διενεργούνται προηγείται μακράν του αποτυχημένου Μπολσονάρο και του όποιου Μπολσονάρο, εάν ο ίδιος ο Μπολσονάρο δεν μπορέσει να διεκδικήσει την εξουσία επικεφαλής των συντηρητικών και ακροδεξιών πολιτικών σχημάτων που τον στηρίζουν» υπογραμμίζει ο κ. Ήσυχος.

«Διότι και η Βραζιλία αυτή τη στιγμή είναι και μια εκατόμβη θυμάτων της COVID-19, με ελάχιστες διαδικασίες πρόληψης και με απόλυτη ευθύνη του Προέδρου Μπολσονάρο στις μεγαλύτερες γεωγραφικές περιοχές της χώρας, αφού έχει υποβαθμίσει τη δημόσια υγεία μέχρι εκεί που δεν πάει» συνεχίζει ο συνομιλητής μας, παραπέμποντάς μας και στις επίσης κρίσιμες εκλογές στον Ισημερινό.

«Διαφαίνεται ότι οι προοδευτικές αριστερές δυνάμεις κι εκεί θα διεκδικήσουν με πολύ μεγάλες αξιώσεις την προεδρία της χώρας με τον Λουίς Άρσε. Όλα αυτά μας δείχνουν ότι μετά και τις εκλογές του Μεξικού και της Αργεντινής, όπου είδαμε προοδευτικές κυβερνήσεις να εκλέγονται, αλλάζει ξανά το τοπίο στη Λατινική Αμερική σε μια προοδευτική δημοκρατική και αντιιμπεριαλιστική, αντιαμερικανική κατεύθυνση. Αυτά όλα τελικά αποδεικνύουν ότι η νέα ήπειρος είναι πράγματι πολύ πιο νέα από τη Γηραιά, όπου τα πράγματα είναι σε μια διαδικασία κατάτμησης όλων των ευρωπαϊκών διαδικασιών, με όσα τραγελαφικά που συμβαίνουν με τα εμβόλια, αφού οι φαρμακευτικές πολυεθνικές εταιρείες παίζουν σκοτεινά παιχνίδια με την ευρωπαϊκή πολιτική ελίτ».
Σύμφωνα με τον κ. Ήσυχο, το φιάσκο των εμβολίων πανευρωπαϊκά συνεχίζεται: «Δεν έχουν προχωρήσει οι ευρωπαίοι πολίτες να εμβολιάζονται ταχύτατα και με πλουραλισμό. Λίγους μήνες πριν, όταν ανακοινώθηκε το εμβόλιο Sputnik V, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ και αλλού εκδηλώθηκαν ειρωνικά σχόλια, υπήρξε χειραγώγηση συστημικών μέσων ώστε να θεωρηθεί το εμβόλιο ως hoax. Τελικά, το εμβόλιο αυτό κέρδισε το στοίχημα και στον Τρίτο Κόσμο και σε ανεπτυγμένες χώρες, αποδεικνύοντας ότι όταν τα εμβόλια μπορούν να ενώσουν λαούς, πάνω στη βάση της απλής λογικής και των δημοσίων συστημάτων υγεία, ώστε να στέκονται μακριά από τις πιέσεις των πολυεθνικών, όπως συμβαίνει με την Pfizer».

«Η επιστημονική κοινότητα -τονίζει ο κ. Ήσυχος- πρέπει να αποδεσμευτεί από τα δεσμά της χειραγώγησης και του ελέγχου των πολυεθνικών και οι λαοί και τα συστήματα κοινωνικού και πολιτικού ελέγχου στη Ευρώπη να προχωρήσουν στα δέοντα. Αυτό δεν συμβαίνει!» συνεχίζει.

«Κι ενώ τα πράγματα αλλάζουν ραγδαία στον πλανήτη και στη Λατινική Αμερική βλέπουμε φως και πρόοδο, στην Ευρώπη τα σκοτεινά σημεία, σε βάρος της οποίας Δημοκρατίας έχει απομείνει, λιγοστεύουν. Είναι η ώρα οι ευρωπαϊκοί λαοί να σηκώσουν όμως ανάστημα μαζί με τους λαούς της Λατινικής Αμερικής και να αποτινάξουν όλο αυτό το πέπλο της χειραγώγησης και της διαφθοράς των μεγάλων ελίτ, που στέκονται πάνω και κάτω από τον Ευρωατλαντισμό» καταλήγει ο κ. Ήσυχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου