Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Κείμενο τριών μελών από την ΠΕ Μηχανικών για την ιδρυτική 1η Συνδιάσκεψη της ΛΑΕ.

Ανοιχτή Πρωτοβουλία Μηχανικών της Λαϊκής Ενότητας
Αγαπητοί σύντροφοι, αγαπητές συντρόφισσες.
Εμείς που καταθέτουμε το παρακάτω κείμενο συμβολής στις διαδικασίες της ιδρυτικής συνδιάσκεψης της ΛΑ.Ε. υπήρξαμε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ έως τον Αύγουστο του 2015 όπου και αποχωρήσαμε, προσχωρώντας στη συνέχεια και από την ίδρυσή της, στην Πολιτική Επιτροπή Μηχανικών της ΛΑ.Ε.
Μετέχουμε ενεργά στην κοινωνική και κινηματική αριστερά με ενωτικά πολιτικοσυνδικαλιστικά σχήματα και οριζόντιες πρωτοβουλίες στους κοινωνικούς χώρους, στη Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών στο χώρο του ΤΕΕ,  στο χώρο της ΑΔΕΔΥ, της Ανοιχτής Συνέλευσης Μηχανικών καθώς και στους επιστημονικούς – επαγγελματικούς συλλόγους των κλάδων μας.
Στα πλαίσια του ΣΥΡΙΖΑ και έως την αποχώρησή μας τον Αύγουστο του 2015, μετείχαμε στο σχήμα «Ανένταχτοι Εντός ΣΥΡΙΖΑ» που είχε εκλέξει δύο μέλη στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι τραγικές εξελίξεις για τη χώρα, το λαό μας, τον ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την αριστερά που ακολούθησαν την εκλογική νίκη του Γενάρη του 2015 και το σχηματισμό της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ μαζί με το δεξιό κόμμα των ΑΝΕΛΛ και πολύ περισσότερο οι εξελίξεις του καλοκαιριού του 2015 και οι συνέπειες των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015 δεν έχουν συζητηθεί και δεν έχουν στα σοβαρά αποτιμηθεί από το χώρο της ΛΑ. Ε.
Μέσα από την εμπειρία μας στον ΣΥΡΙΖΑ είμαστε πεπεισμένοι πως η προδοσία των λαϊκών συμφερόντων που διέπραξε είναι άμεσα συνδεδεμένη και εξαρτώμενη από την κατάλυση της όποιας εσωκομματικής δημοκρατίας στο εσωτερικό του και την απόλυτη γραφειοκρατικοποίηση του.
Αποτελεί βεβαιότητα για μας πως η τραγική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται απόλυτα στο δεδομένο της κατίσχυσης των μηχανισμών έναντι της δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος γεγονός που δεν επέτρεψε την προετοιμασία για την επερχόμενη σύγκρουση και την επεξεργασία ενός συνεκτικού προγράμματος και έκανε έτσι δυνατό τον σφετερισμό του κόμματος από τον πρόεδρό του και έναν κλειστό κύκλο στελεχών, επιτρέποντας την χωρίς αντίσταση κατάλυση της εσωκομματικής δημοκρατίας με συνέπεια όχι μόνο το εσωτερικό πραξικόπημα και την υφαρπαγή του κόμματος αλλά και την πολιτειακή εκτροπή που επιβλήθηκε με την διακυβέρνηση της χώρας τον Σεπτέμβρη του 2015 από ένα ανύπαρκτο κόμμα.
Η ήττα του περσινού καλοκαιριού έχει, ιστορικό μέγεθος. Ο λαός, αλλά και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, που πίστεψαν ειλικρινά στη δυνατότητα να κυβερνήσει η αριστερά έχουν τραυματιστεί σοβαρά. Συνεπώς η πορεία μας από εδώ και μπρός σαν Λαϊκή Ενότητα πρέπει να μην επαναλάβει τα λάθη ή τα «λάθη» του παρελθόντος.
Θεωρούμε:
Πως το πρόγραμμα και η πολιτική της ΛΑ.Ε. οφείλει να εκφράσει κοινωνικές σχέσεις και διεργασίες. Προϋποθέτει κοινωνικές πρωτοβουλίες των λαϊκών τάξεων και κοινωνικών ομάδων που εργάζονται, παράγουν τον κοινωνικό πλούτο και πρόκειται με την εργασία τους να υλοποιήσουν ένα σχέδιο παραγωγικού μετασχηματισμού για την έξοδο από την κρίση. Το πρόγραμμα δεν είναι ένα ετοιμοπαράδοτο σχέδιο που θα δοθεί στους ψηφοφόρους και θα υλοποιήσει η κυβέρνηση της αριστεράς, «αυτή τη φορά σταθερά και χωρίς προδοσία».  Η αριστερά σε τελική ανάλυση δεν μπορεί να αντιλαμβάνεται τον εαυτό της σαν τη «διοίκηση» της κοινωνίας.
Πως ο τρόπος οργάνωσης κάθε πολιτικού σχηματισμού είναι εξίσου βαθιά πολιτικό ζήτημα και μάλιστα άμεσα συνδεδεμένο με τα περιεχόμενα που ο σχηματισμός αυτός προτάσσει και τα κοινωνικά υποκείμενα που αυτός επιδιώκει να εκφράσει.
Πως οι διαδικασίες εκπροσώπησης και αντιπροσώπευσης – όπου αυτές είναι αναγκαίες – είναι ένα βαθιά πολιτικό ζήτημα και πως όλα τα μέλη του κόμματος είναι ισότιμα απέναντι στο δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Πως, καθώς οι εγγραφές μελών στη ΛΑ.Ε. έγιναν ατομικά και όχι κατά οργανώσεις τάσεις ή ρεύματα έτσι και όλα τα πολιτικά δικαιώματα που απορρέουν από αυτή την αρχική πράξη αφορούν σε κάθε μέλος του κόμματος ατομικά είτε ανήκει είτε δεν ανήκει σε οργάνωση.

Πως η υπεράσπιση και τήρηση της απλής αναλογικής είναι απαράβατος κανόνας σε ένα αριστερό κόμμα και κάθε αλλοίωσή της προς συστήματα πλειοψηφικά συνιστά πράξη αντιδημοκρατική και υπονομεύει τη δημοκρατική νομιμοποίηση των πολιτικών διαδικασιών του κόμματος και εντέλει τη δημοκρατία στη χώρα μας.

Υπερασπιζόμενοι το αναφαίρετο δικαίωμα και την υποχρέωση για συμμετοχή όλων των μελών της ΛΑ.Ε. στις διαδικασίες εκπροσώπησης σε ισότιμη βάση με βάση τις αρχές α) της προσωπικής συμμετοχής β) της ελεύθερης πολιτικής συνεύρεσης γ) της απλής αναλογικής, καταθέτουμε το ψηφοδέλτιο με τίτλο ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΛΑΕ για τις εκλογές ανάδειξης εκπροσώπων της Πολιτικής Επιτροπής των Μηχανικών στην ιδρυτική συνδιάσκεψη της ΛΑ.Ε.

Οι υπογράφοντες του ψηφοδελτίου

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΛΑ.Ε.

Αποστόλης Βασόπουλος (Πολιτικός Μηχανικός, μέλος Ανοιχτής Συνέλευσης Μηχανικών)
Μάριος Κρητικός (Πολιτικός Μηχανικός, μέλος Γενικού Συμβούλιου Α.Δ.Ε.Δ.Υ.)
Γιάννης Πάνου (Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Μέλος Δ.Ε. του ΤΕΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου