Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Προτάσεις τροποποιήσεων στο καταστατικό εκ μέρους της Πρωτοβουλίας για την Κομμουνιστική Αριστερά (ΑΡΑΝ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, ανένταχτοι αγωνιστές/στριες)

Προτάσεις τροποποιήσεων στο καταστατικό της ΛΑΕ

Πρωτοβουλία για την Κομμουνιστική Αριστερά
(ΑΡΑΝ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, ανένταχτοι αγωνιστές/στριες)

  1. Τομεακές οργανώσεις με κατεύθυνση τη συγκρότηση κινημάτων

Πέρα από τα όργανα που προβλέπει το καταστατικό (ΠΕ, ΝΕ, ΠΣ, ΠΓ, ΘΕ ορισμένες από το ΠΣ σε συγκεκριμένα πολιτικά-θεματικά πεδία), πρέπει τουλάχιστον στις βασικές συνιστώσες του λαϊκού κινήματος (εργαζόμενοι, νεολαία) να συγκροτηθούν τομεακές οργανώσεις από κάτω προς τα πάνω, από τα μέλη της ΛΑΕ δηλαδή που θα συμμετέχουν στις αντίστοιχες κλαδικές ΠΕ.

Άρθρα προς τροποποίηση (η τροποποίηση σημειώνεται με κόκκινο)

Άρθρο 3

  • 1 τροποποίηση ως εξής

Οι Πολιτικές Επιτροπές συγκροτούνται εκεί που ζουν και εργάζονται τα μέλη της Λαϊκής Ενότητας. Δηλαδή ανά γειτονιά, χωριό, περιοχή (στην Ελλάδα ή το εξωτερικό), ή με βάση το χώρο ή κλάδο εργασίας ή με βάση το χώρο σπουδών.
  • 4 τροποποίηση ως εξής

Η ίδρυση ΠΕ μπορεί να γίνει με πρωτοβουλία τουλάχιστον 5 10 μελών, με απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου με απόφαση της οικείας Ν.Ε. ή Τομεακής επιτροπής σε συνεννόηση με την Οργανωτική Επιτροπή  εφόσον υπάρχει ανάγκη να καλυφθεί αυτοτελώς συγκεκριμένος τόπος ή χώρος ή κλάδος εργασίας.

  • 6 τροποποίηση ως εξής

Οι ΠΕ στις οποίες ο αριθμός των μελών τους υπερβαίνει τα 100, επιδιώκουν να χωριστούν σε δύο ΠΕ με την έγκριση της αρμόδιας Νομαρχιακής Επιτροπής ή Τομεακής Επιτροπής.

  • 13 τροποποίηση ως εξής

Αν στην ίδια περιοχή ή στον ίδιο χώρο εργασίας υπάρχουν περισσότερες από μια ΠΕ, συνεργάζονται και συντονίζουν τη δράση τους. Σε περίπτωση διαφωνίας το θέμα παραπέμπεται στην αρμόδια Νομαρχιακή ή Τομεακή Επιτροπή.

Άρθρο 5
προσθήκη νέα §6
Τομεακή Συνδιάσκεψη. Οι κλαδικές Π.Ε. έχουν τη δυνατότητα με εισήγηση τους και συμφωνία του Π.Σ. να συντονίζονται σε τομείς βάσει των κοινών χαρακτηριστικών της παρέμβασης τους σε χώρους εργασίας ή κοινωνικούς χώρους. Σε κοινή συνεδρίαση των αντίστοιχων Π.Ε., είτε ολομελειακή είτε βάσει αναλογικού μέτρου αντιπροσώπευσης των Π.Ε συζητούνται και αποφασίζονται εισηγήσεις και πολιτικό σχέδιο που αφορούν το χώρο ευθύνης του τομέα, στο πλαίσιο των γενικών κατευθύνσεων της ΛΑΕ και των αποφάσεων του ΠΣ. Επίσης εκλέγεται Τομεακή Επιτροπή, με αντίστοιχη λειτουργία της νομαρχιακής επιτροπής για το συντονισμό των ΠΕ του χώρου ευθύνης της (όπως περιγράφεται στο άρθρο 4 § 2,4,5).
Η σύγκληση της Τομεακής Συνδιάσκεψης γίνεται από την Τομεακή Επιτροπή, η οποία εισηγείται και παρουσιάζει τον απολογισμό της στη συνδιάσκεψη. Οι τομεακές συνδιασκέψεις πραγματοποιούνται σε ετήσια ή συχνότερη βάση. Σύγκληση της τομεακής συνδιάσκεψης μπορεί να γίνει να ζητηθεί από το 35% των ΠΕ που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 15 % των οικονομικά τακτοποιημένων μελών της ΛΑΕ ή από το 25% των οικονομικά τακτοποιημένων μελών της ΛΑΕ του οικείου Τομέα.

Άρθρο 6
  • 4 τροποποίηση ως εξής
Το ΠΣ συνέρχεται τακτικά κάθε 3 μήνες και έκτακτα όταν το ζητήσει το 25% των μελών του. Στις συνεδριάσεις του ΠΣ, για σοβαρά ζητήματα, η ΠΓ μπορεί να καλέσει να συμμετέχουν με δικαίωμα λόγου οι συντονιστές/τριες των Νομαρχιακών Επιτροπών και μέλη των συντονιστικών των Τομεακών Επιτροπών της ΛΑΕ.

  1. ΝΕ και ΠΕ σε συντονισμό και ώσμωση μεταξύ τους για την αποτελεσματική παρέμβαση στους χώρους διαβίωσης
Χρειαζόμαστε ΠΕ μάχης και δράσης που θα παίρνουν πρωτοβουλίες και θα σχεδιάζουν την παρέμβαση στους χώρους τους. Χρειαζόμαστε και αντίστοιχες ΝΕ που θα συντονίζουν τη δράση των ΠΕ χωρίς να τις υποκαθιστούν. Στο παρελθόν, σε διάφορα κόμματα και μέτωπα, οι ΝΕ είχαν μετεξελιχθεί σε έναν ενδιάμεσο μηχανισμό που υποκαθιστούσε τη λειτουργία των ΠΕ και την δράση των ΠΕ και των μελών.

Άρθρα προς τροποποίηση (η τροποποίηση με κόκκινο)

Άρθρο 4

  • 1 τροποποίηση ως εξής
Η ΝΕ  είναι αρμόδια για τον συντονισμό της δράσης των ΠΕ του νομού ή στην περίπτωση των νομών Αττικής και της Θεσσαλονίκης των περιοχών που θα καθορισθούν με απόφαση του ΠΣ\ Η ΝΕ είναι αρμόδια για την προαγωγή και οργάνωση του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των ΠΕ και τον συντονισμό της δράσης τους. Συγκροτείται σε επίπεδο νομού ή στην περίπτωση των νομών Αττικής και της Θεσσαλονίκης βάσει των περιοχών που θα καθορισθούν με απόφαση του ΠΣ. Οι Ν.Ε αποτελούνται από αιρετά και ανακλητά μέλη που αποστέλλονται από την κάθε Π.Ε στον χώρο ευθύνης τους με συγκεκριμένη αναλογία (αποστέλλεται 1 αιρετό μέλος ανά 50 μέλη της ΠΕ).

Νέα §2 προσθήκη παραγράφου μεταξύ 1 και 3 ως εξής

Οι ΠΕ έχουν τη δυνατότητα να θέσουν τις αποφάσεις τους προς συζήτηση στην ΝΕ. Η τελευταία οφείλει να συζητήσει και αποφασίσει επί της πρότασης/απόφασης της ΠΕ εντός τριών συνεδριάσεων. Οι αποφάσεις στην ΝΕ επιδιώκεται να λαμβάνονται βάσει συναίνεσης, όπου αυτό δεν γίνεται δυνατό οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάσει την απλή πλειοψηφία επί τον παρόντων. Όλες οι αποφάσεις των Ν.Ε στέλνονται στο Π.Σ


  1. Συλλογικότητα στην ηγεσία, ανανέωση, πλουραλισμός στη δημόσια εικόνα της ΛΑΕ.

Άρθρο 6

  • 7 τροποποίηση ως εξής
Το ΠΣ ορίζει τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής που έχει την ευθύνη της οργανωτικής προετοιμασίας και του συντονισμού της εξώστρεφης παρουσίας (εκδηλώσεις, παρεμβάσεις, κινηματικές πρωτοβουλίες κλπ) και των εσωτερικών διαδικασιών της ΛΑΕ,  την ευθύνη επικοινωνίας των μελών, των ΠΕ και των περιφερειακών οργάνων με το ΠΣ και την ΠΓ και αμφίδρομα, καθώς και όποιες άλλες αρμοδιότητες τις αναθέσει το ΠΣ προς το σκοπό της καλύτερης οργάνωσης της ΛΑΕ. Το 50% των μελών της οργανωτικής επιτροπής ανανεώνεται  κάθε έτος, έτσι ώστε κάθε δύο έτη να ανανεώνονται τα μέλη της επιτροπής στο σύνολό τους.

νέα §11 (ανάμεσα στις §10 και §12) ως εξής
Στις περιπτώσεις εθνικών εκλογικών μαχών (βουλευτικές – ευρωεκλογές) συγκαλείται εάν είναι εφικτό η διαρκής συνδιάσκεψη ή εναλλακτικά το ΠΣ για να αποφασίσει τα πρόσωπα που θα τεθούν επικεφαλής της εκλογικής μάχης (ή σε περίπτωση ευρύτερων συνεργασιών θα είναι τα κεντρικά «πρόσωπα» της ΛΑΕ στη μετωπική συνεργασία) και θα έχουν το βάρος της πολιτικής εκπροσώπησης. στο πλαίσιο των συλλογικών αποφάσεων και των γενικών κατευθύνσεων.
  • 12 τροποποίηση ως εξής
Η ΠΓ ορίζει τα μέλη του Γραφείου Τύπου, που έχει την ευθύνη για την παρουσία της ΛΑΕ στα ΜΜΕ, στα πλαίσια των σχετικών κατευθύνσεων που θέτει το ΠΣ. Σε συνεργασία με την ΠΓ εκδίδει ανακοινώσεις, διοργανώνει συνεντεύξεις τύπου, συναντήσεις κλπ. και έχει την υπευθυνότητα για την έκδοση και τη λειτουργία των οργάνων της ΛΑΕ (ιστοσελίδα www.laiki-enotita.gr κλπ). Μέριμνα του γραφείου τύπου πρέπει να είναι και η εξασφάλιση ότι η δημόσιας παρουσία της Λαϊκής Ενότητας (συνεντεύξεις τύπου, εκδηλώσεις, παρουσία στα μεγάλης εμβέλειας ΜΜΕ) είναι πολυπρόσωπη, πλουραλιστική, μετωπική και με έμφαση στις αγωνίστριες και τους αγωνιστές από τα κινήματα, ιδίως από τη νέα γενιά.

  1. Αναβάθμιση του εσωτερικού διαλόγου.
Η ΛΑΕ πρέπει να δείξει μια άλλη ποιότητα στον εσωτερικό της διάλογο και πολιτική λειτουργία. Κρίκος σε μια τέτοια λειτουργία είναι η ενεργοποίηση των μελών τόσο στη δράση όσο βεβαίως και στο σχεδιασμό και τη χάραξη της στρατηγικής της ΛΑΕ.

Άρθρο 3

  • 9 τροποποίηση ως εξής
Όλες οι συνελεύσεις πρέπει να είναι καλά οργανωμένες και έγκαιρα δημοσιοποιημένες (ημερομηνία, χώρος κλπ.), για να διευκολύνουν τη συμμετοχή όλων των μελών. Ορίζεται επίσης μέλος του συντονιστικού που θα κρατάει κάθε φορά τα πρακτικά της συνέλευσης, τα οποία και θα δημοσιοποιούνται στη λίστα της τοπικής για την καλύτερη ενημέρωση όλων των συντροφισσών και συντρόφων.

  • 14 τροποποίηση ως εξής
Όλες οι αποφάσεις του ΠΣ και της ΠΓ αποστέλλονται στις ΠΕ. Όλες οι αποφάσεις των ΠΕ αποστέλλονται στο Π.Σ.  Εφόσον ζητηθεί  αποστέλλονται στις λοιπές ΠΕ. Προς το σκοπό αυτό  αποστέλλονται  στην οργανωτική επιτροπή και με ευθύνη της διαβιβάζονται  στους  συντονιστές των ΠΕ προκειμένου να διαβιβασθούν στα μέλη των ΠΕ. Ταυτόχρονα δημιουργείται ειδική ενότητα «εσωτερικού διαλόγου» μέσα στην ιστοσελίδα της ΛΑΕ ώστε εάν ζητηθεί να αναρτώνται τέτοια κείμενα. Με ευθύνη του ΠΣ εξασφαλίζεται ότι τόσο στην περίοδο του προσυνδιασκεψιακού διαλόγου, όσο, όμως, και στις υπόλοιπες περιόδους υπάρχουν διαρκείς δυνατότητα διακίνησης ατομικών και συλλογικών απόψεων και δημοσιοποίησης από την ιστοσελίδα της ΛΑΕ συμβολών στο διάλογο του μετώπου.

νέα §15 (ανάμεσα στις §14 και §16) ως εξής
Οι Π.Ε και οι Ν.Ε έχουν το δικαίωμα να θέσουν θέματα προς συζήτηση στο Π.Σ, να ζητήσουν ενημέρωση/επεξηγήσεις από την Οργανωτική Επιτροπή. Σε αυτή την περίπτωση το Π.Σ. και η Ο.Ε. οφείλουν εντός τριών συνεδριάσεων τους να αποστείλουν γραπτή απάντηση επί του θέματος στις αντίστοιχες Π.Ε ή Ν.Ε με ευθύνη του συντονιστή τους.

Άρθρο 5

  • 1 τροποποίηση ως εξής

Η Τακτική Συνδιάσκεψη είναι το ανώτατο όργανο της ΛΑΕ. Συγκαλείται με απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου κάθε χρόνο και το αργότερο έως δύο έτη από την προηγούμενη Συνδιάσκεψη από δυο έως το αργότερο τρια έτη από την προηγούμενη Συνδιάσκεψη. Οι αποφάσεις της ισχύουν μέχρι να ανατραπούν από άλλη συνδιάσκεψη.
Η Τακτική Συνδιάσκεψη εκλέγει το Πολιτικό Συμβούλιο και την Ελεγκτική Επιτροπή.
Η προκήρυξη συνδιάσκεψης, η προσυνδιασκεψιακή διαδικασία, τα προσυνδιασκεψιακά κείμενα, και το μέτρο εκλογής αντιπροσώπων  είναι αρμοδιότητες του Πολιτικού Συμβουλίου.
Άρθρο 6

  • 2 τροποποίηση ως εξής
Το ΠΣ είναι το ανώτερο πολιτικό όργανο ανάμεσα στις συνδιασκέψεις. Έχει την ευθύνη για την εφαρμογή και εξειδίκευση των αποφάσεων της συνδιάσκεψης, καθώς και για την καθοδήγηση της ΛΑΕ. Συντάσσει τον απολογισμό του ο οποίος συζητείται και εγκρίνεται στην τακτική ή έκτακτη συνδιάσκεψη. Συντάσσει ετήσιο απολογισμό ο οποίος τίθεται στην κρίση των ΝΕ και ΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου