Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Για τον προσυνεδριακό διάλογο .Του σ.Νίκου Λαμπρόπουλου , ΠΕ Δημοσίου

Οι προσυνεδριακές θέσεις περιέχουν (5)  κεφάλαια που αποτελούν προιόν συμβιβασμού και με αυτή την έννοια περιέχουν αρκετά κενά, ελλείψεις, ασάφειες, και πολλές αντιφάσεις στα επιμέρους κεφάλαια, που χρήζουν, αναδιάρθρωσης, και περαιτέρω τεκμηρίωσης, ενώ υπάρχουν και πολλά άρθρα και παράγραφοι που πλεονάζουν. Ιδιαίτερη αναφορά κάνω στον εσωτερικό κανονισμό, που δεν είναι προσαρμοσμένος στην σύγχρονη δημοκρατική  πραγματικότητα, και με αυτή την έννοια χρήζει ριζικής επαναδιατύπωσης,και ειδικής καταστατικής συνδιάσκεψης,που μπορεί να γίνει σε χρόνο μεταγενέστερο μετά την ιδρυτική συνδιάσκεψη. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα που επιβεβαιώνει τα παραπάνω είναι το προοίμιο των θέσεων, που αποτελεί  συρραφή σκέψεων, και διατυπώσεων, ασύντακτων και χωρίς εννοιολογική μεθοδολογία (π χ το προοίμιο πρέπει να τελειώνει στην παράγραφο (6 )  και η (7)  παράγραφος πρέπει να ενσωματωθεί στο κεφάλαιο των διεθνών εξελίξεων. Τέλος και στα (5) κεφάλαια των θέσεων υπάρχουν παράγραφοι που χρήζουν, αναδιατύπωσης, και περαιτέρω αναλυτικής τεκμηρίωσης.
Ε Ι Δ Ι Κ Ο Τ Ε Ρ Α
Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο    Π Ρ Ω Τ Ο    Στο σημείο  (1.5)  που αφορά την στάση πληρωμών δεν γίνεται μνεία για συγκρότηση επιτροπής λογιστικού ελέγχου, ενώ στα σημεία (1.19) και (1.20) που αφορούν την στρατηγική της αριστεράς, και τον εναλλακτικό δρόμο δεν υπάρχει στοιχειώδεις ανάλυση και τεκμηρίωση.
Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο   Δ Ε Υ Τ Ε Ρ Ο    Στο κεφάλαιο αυτό που συνδέεται όχι απλά με τα μνημόνια, αλλά και με την δημιουργία προυποθέσεων για την δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για την χώρα μας, ιδιαίτερη ανάλυση και τεκμηρίωση χρήζουν τα  σημεία ( 2.10, 2.12. 2.15, 2.18. )  το (2.19 )  όπου δυστυχώς απουσιάζει κάθε ίχνος αυτοκριτικής, το (2.21) όπου δεν γίνεται αναφορά για μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας, το σημείο (2.23) που αφορά τις πολιτικές συμμαχιών, καθώς και το σημείο (2.25) που χρήζει περισσότερης ανάλυσης, και τεκμηρίωσης.
Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο    Τ Ρ Ι Τ Ο     Η   Λ Α Ε  δεν προέκυψε από  το πουθενά. Με αυτήν την έννοια υπάρχουν σε αυτό το κεφάλαιο σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης ανάλυσης και αυτοκριτικής όπως το σημείο (3.7) που αφορά την στρατηγική του μεταβατικού προγράμματος, το σημείο (3.8) για την κυβέρνηση της μαχόμενης αριστεράς, το σημείο (3.12) για τις αυτόνομες μορφές οργάνωσης, το σημείο (3.13)  που αφορά την συντακτική συνέλευση, το σημείο (3.16) που αφορά την λεγόμενη ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς.
Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο  Τ Ε Τ Α Ρ Τ Ο   Ιδιαίτερα σημαντικό κεφάλαιο γιατί συμπυκνώνει την ουσία της πολιτικής που πρέπει να ακολουθήσει η Λ. Α. Ε.  ιδιαίτερη ανάλυση και τεκμηρίωση χρήζει το το σημείο (4.3 ) όπου δεν αναφέρεται σαν στόχος το 35 πεντάωρο, ενώ στο σημείο (4.4)  όπου γίνεται αναφορά σε αυξημένα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης, δεν υπάρχει πρόταση. Στο σημείο (4.6) πρέπει να γίνει σαφή αναφορά για την δημιουργία επιτροπής λογιστικού ελέγχου για την διαγραφή του χρέους, ενώ το σημείο (4.8) χρήζει ιδιαίτερης  ανάλυσης και τεκμηρίωσης γιατί αφορά την έξοδο από την ευρώ και την μετάβαση στο εθνικό νόμισμα. Τα σημεία (4.9, 4.10. 4.11)  που αφορούν την δημιουργία <<Εθνικού Αερομεταφορέα>>και << Δημόσιου ακτοπλοικού φορέα>>  αποτελούν απλά προτάσεις χωρίς στοιχειώδη τεκμηρίωση, ενώ το δημοκρατικό σχέδιο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, και  κλαδικών πολιτικών,με όρους κοινωνικής και συνεταιριστικής οικονομίας χρήζουν ανάλυσης και τεκμηρίωσης. Στο σημείο (4.14) που αφορά τον  αθλητισμό  δεν γίνεται αναφορά στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Στο σημείο (4.15)  δεν γίνεται αναφορά στα πρωτοβάθμια αστικά  κέντρα υγείας, στο σημείο (4.16) δεν γίνεται αναφορά για τα Α Μ Ε Α το σημείο (4.17)  πρέπει να περιοριστεί μόνο στο σύμφωνο συμβίωσης, το σημείο (4.18) που αφορά την <<πλήρη κατοχύρωση>> των δικαιωμάτων των προσφύγων χρειάζεται ριζική επαναδιατύπωση.και προσαρμογή στις σημερινές συνθήκες. Επίσης χρήζουν ανάλυσης  τα σημεία (4.20, 4.25. 4.25, 4.27, 4.30 ) που αφορούν την δημιουργία της συντακτικής συνέλευσης, την λειτουργία της βουλής, την διαφθορά και την διαπλοκή, τον ρόλο του Ο Η Ε  στις σημερινές συνθήκες, τις προγραμματικές κατευθύνσεις και επεξεργασίες.
Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο    Π Ε Μ Π Τ Ο  Σημαντικό κεφάλαιο μια και ο στόχος είναι η δημιουργία ενός ριζοσπαστικού και φιλολαικού μετώπου που υπό ανάλογες προυποθέσεις μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για διέξοδο από την κρίση και όχι μόνο. Στο κεφάλαιο αυτό πρέπει να προσδιοριστούν με σαφήνεια οι πολιτικές των συμμαχιών (5.2) ο ρόλος της ακροδεξιάς, η στρατηγική της ρήξης,(5.3, 5.4, 5.6) ο ρόλος των ανένταχτων δυνάμεων της  αριστεράς, το λεγόμενο αντιμνημονιακό πατριωτικό μέτωπο, το φόρουμ διαλόγου και κοινής δράσης της αριστεράς, (5.8) η ριζική επαναθεμελίωση και λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος.
****  Ε Ι Δ Ι Κ Ο   Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο   Π Ρ Ε Π Ε Ι    Ν Α   Π Ρ Ο Σ Τ Ε Θ Ε Ι  Γ Ι Α  Τ Ο  Ρ Ο Λ Ο   Τ Ο Υ   Κ Ρ Α Τ Ο Υ Σ   Κ Α Ι   ΤΗ Σ    Δ Η Μ Ο Σ Ι Α Σ    Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η Σ
Λ Α Μ Π Ρ Ο Π Ο Υ Λ Ο Σ   Ν Ι Κ Ο Λ Α Ο Σ   Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ο Λ Ο Γ Ο Σ   Σ Υ Ν Τ Α Ξ Ι Ο Υ Χ Ο Σ  Τ Ο Υ   Υ Π Ο Μ Ε Δ Ι   Π Ε  Δ Η Μ Ο Σ Ι Ο Υ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου